• Τράπεζες

    Στουρνάρας: Μεγαλύτερη απειλή για τη βιωσιμότητα των κοινωνιών η κλιματική αλλαγή

    Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής TτΕ

    Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής TτΕ


    Ως τη σημαντικότερη απειλή για τη βιωσιμότητα των κοινωνιών χαρακτήρισε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας την κλιματική κρίση η οποία «αναδεικνύεται σε μία από τις κυρίαρχες προκλήσεις παγκοσμίως».

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην παρουσίαση της μελέτης του ΙΟΒΕ «Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή: Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία», ο κύριος Στουρνάρας ανέφερε μεταξύ άλλων για τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης:

    «Ως προς τον ρόλο των κεντρικών τραπεζών στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, παρόλο που η κύρια ευθύνη για την ανάληψη δράσης και την επίτευξη των στόχων ανήκει στις κυβερνήσεις, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ενεργό ρόλο, πάντα εντός των ορίων της εντολής τους. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμπεριέλαβε τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της βιωσιμότητας στην τελευταία επανεξέταση της στρατηγικής της και από τον Ιούλιο του 2021 εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, το οποίο εκτείνεται μεταξύ άλλων σε θέματα νομισματικής πολιτικής, εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και στις επιχειρησιακές λειτουργίες της».

    ΤτΕ: Από τις πρώτες τράπεζες που ασχολείται συστηματικά με θέματα που σχετίζονται με το κλίμα και τη βιωσιμότητα

    Αναφορικά με τις κινήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η ΤτΕ είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη κεντρική τράπεζα παγκοσμίως που ασχολείται συστηματικά, από το 2009, με θέματα που σχετίζονται με το κλίμα και τη βιωσιμότητα.

    «Η διεπιστημονική Επιτροπή Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ), με διακεκριμένους επιστήμονες από διάφορα πεδία, έχει υλοποιήσει ερευνητικά έργα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Η εμβληματική μελέτη της Επιτροπής, «Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα» του 2011, αποτέλεσε τη βάση του σχεδιασμού της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή το 2015. Η Εθνική Στρατηγική, την οποία η ΕΜΕΚΑ συνέταξε σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ήταν το πρώτο βήμα μιας συνεχούς και δυναμικής διαδικασίας που συνεχίζεται έως και σήμερα, μέσα από το οκταετές πρόγραμμα Adaptive Greece, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος είναι η πρώτη κεντρική τράπεζα παγκοσμίως που προσυπέγραψε τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής της πρωτοβουλίας UNEP FI του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι αρχές αυτές προσδιορίζουν τα κριτήρια για την υπεύθυνη και βιώσιμη τραπεζική, μέσα από την ολιστική αξιολόγηση των κινδύνων και των ευκαιριών που απορρέουν από τις δραστηριότητες των τραπεζών», σχολίασε ο κ. Στουρνάρας.

    Η συνεισφορά της ΤτΕ στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή

    Ο κύριος Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας, που ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια. «Το 2021, δημιουργήσαμε στην Τράπεζα της Ελλάδος το Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας και με αφορμή την 26η Διάσκεψη των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), δημοσιοποιήσαμε μία σειρά δεσμεύσεων, που αφορά σχεδόν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας» είπε και συνέχισε σχολιάζοντας τη συνεισφορά της ΤτΕ για την κλιματική αλλαγή:

    «Συνεχίζουμε τη συνεισφορά μας στην έρευνα για την κλιματική αλλαγή μέσα από τη δράση της ΕΜΕΚΑ και το έργο Adaptive Greece. Η μελέτη που παρουσιάζεται σήμερα είναι έργο του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και η υποστήριξή της εντάσσεται στο πλαίσιο της συμβολής μας στα θέματα της προσαρμογής»

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Αναβαθμίζει τη στάση της στις μετοχές σε ουδέτερη για το επόμενο τρίμηνο

     



    ΣΧΟΛΙΑ