• Ενέργεια

    Ζημιές στους αγωγούς Nord Stream: Υποψίες της Γερμανίας για δολιοφθορά – Εκτίναξη των τιμών στην Ευρώπη μέχρι 12%

    • Bloomberg


    Οι ευρωπαϊκές αρχές διερευνούν την «πρωτοφανή» ζημιά που σημειώθηκε στο σύστημα αγωγών Nord Stream που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην περιοχή. Η Γερμανία υποπτεύεται ότι πρόκειται για αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

    Ο Nord Stream είπε ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα ξαναρχίσουν οι εργασίες. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα το Κρεμλίνο ότι έχει μετατρέψει σε όπλο τον ενεργειακό εφοδιασμό.

    Η Γερμανία ερευνά τρεις ταυτόχρονες διαρροές φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα από τους κατεστραμμένους αγωγούς Nord Stream. Οι διαρροές ήταν τόσο μεγάλες που φάνηκαν στα ραντάρ των πλοίων που βρίσκονταν στην περιοχή, δήλωσε η σουηδική ακτοφυλακή. Η Δανία ενισχύει την ασφάλεια στις ενεργειακές της εγκαταστάσεις.

    «Η καταστροφή που συνέβη μέσα σε μία ημέρα σε τρεις γραμμές των υποθαλάσσιων αγωγών Nord Stream είναι άνευ προηγουμένου», δήλωσε την Τρίτη η Nord Stream. «Είναι αδύνατο τώρα να εκτιμηθεί το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου».

    Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν μέχρι και 12% την Τρίτη, ενώ νωρίτερα τα ολλανδικά futures διαπραγματεύονταν στα 190 δολάρια με άνοδο 9,59%.

    Υποψίες δολιοφθοράς

    Η πτώση πίεσης τη Δευτέρα στις δύο γραμμές του Nord Stream και στη μία γραμμή του Nord Stream 2 δεν μπορεί να επηρεάσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς οι αγωγοί βρίσκονται σε αδράνεια εν μέσω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

    Η Γερμανία υποπτεύεται ότι η ζημιά στο σύστημα αγωγών Nord Stream που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

    Τα στοιχεία δείχνουν μια πράξη βίας και όχι ένα τεχνικό ζήτημα, σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο ασφαλείας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Το υπουργείο Ενέργειας και Κλίματος της Δανίας έχει καταγράψει διαρροές αερίου τόσο από το Nord Stream όσο και από το Nord Stream 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της στη Βαλτική Θάλασσα, καθώς και στη Σουηδία.

    «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι πρόκειται για συμπτώσεις», είπε η Mette Frederiksen, πρωθυπουργός της Δανίας, στους δημοσιογράφους την Τρίτη. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το σαμποτάζ».

    Pipeline Puzzle

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι πριν από τα αποτελέσματα της έρευνας, ήταν «πρόωρο» να υποθέσουμε ότι η ζημιά σχετίζεται με δολιοφθορά.

    Οι διαρροές αερίου ενέχουν επίσης κινδύνους για το περιβάλλον και την ασφάλεια. Τη Δευτέρα, η Ναυτιλιακή Αρχή της Δανίας συμβούλεψε τα πλοία να αποφεύγουν περιοχές νότια και νοτιοανατολικά του νησιού Μπόρνχολμ αφού εντόπισαν αρκετές διαρροές αερίου κοντά στους αγωγούς.

    «Διαρροές αγωγών φυσικού αερίου συμβαίνουν εξαιρετικά σπάνια και ως εκ τούτου ανεβάζουμε το επίπεδο ετοιμότητας ως αποτέλεσμα των γεγονότων που είδαμε τις τελευταίες 24 ώρες», δήλωσε ο Kristoffer Bottzauw, επικεφαλής της Δανικής Υπηρεσίας Ενέργειας. «Θέλουμε να παρακολουθούμε διεξοδικά την κρίσιμη υποδομή της Δανίας προκειμένου να ενισχύσουμε την ασφάλεια του εφοδιασμού στο μέλλον».

    Η έρευνα από τις γερμανικές, δανικές και σουηδικές αρχές είναι δύσκολη επειδή οι τοποθεσίες είναι υποβρύχιες στη Βαλτική Θάλασσα, δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρειαστεί υποβρύχιο στις έρευνες.

    Διαβάστε ακόμη:

    Διαρροή φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα

    Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Αντίστροφη μέτρηση για τη μάχη του πλαφόν στο φυσικό αέριο και τις περικοπές ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ