ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα χρηματιστηριακή ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, τονίζοντας ότι η διασύνδεση συνεχούς ρεύματος (DC) μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας που θα υποστηρίξει τις υφιστάμενες υποδομές και τη μελλοντική ανάπτυξη των δικτύων, ενώ θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης, ενισχύοντας παράλληλα τη θέση των δύο χωρών ως ενεργειακοί κόμβοι στη Μεσόγειο.
Παράλληλα, επισημαίνεται ξανά ότι ο ΑΔΜΗΕ και η Terna αναμένεται να επενδύσουν στο έργο περίπου 1,9 δισ. ευρώ.
Η σχετική ανακοίνωση
Η «ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ», με τον διακριτικό τίτλο «ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.» (η «Εταιρεία»), ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η Συγγενής ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και η Terna,
Διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συνόδου Ιταλίας – Ελλάδας, υπέγραψαν στη Ρώμη Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU), ορίζοντας τους κύριους όρους και τις προϋποθέσεις για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.
Η νέα διασύνδεση συνεχούς ρεύματος (DC) μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας που θα υποστηρίξει τις υφιστάμενες υποδομές, αλλά και τη μελλοντική ανάπτυξη των δικτύων.
Επιπλέον, θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης, ενισχύοντας παράλληλα τη θέση των δύο χωρών ως ενεργειακοί κόμβοι στη Μεσόγειο.
Η νέα διασύνδεση θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την υπάρχουσα, ισχύος 500 MW, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2002.
Το έργο θα έχει μεταφορική ικανότητα 1.000 MW και συνολικό μήκος περίπου 300 χλμ. Το υποβρύχιο τμήμα θα εκτείνεται σε μήκος περίπου 240 χλμ. με μέγιστο βάθος πόντισης 1.000 μέτρων.
Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ και η Terna αναμένεται να επενδύσουν στο έργο περίπου 1,9 δισ. Ευρώ.
Το GRITA 2 έχει ήδη συμπεριληφθεί στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύων (TYNDP) 2024 των Ευρωπαϊκών Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς και έχει προταθεί από κοινού για ένταξη στον δεύτερο κατάλογο Έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI).
Μάνος Μανουσάκης: Στρατηγικής σημασίας έργο υποδομής
O πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι:
“Η ηλεκτρική διασυνδεσιμότητα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προώθηση των κλιματικών στόχων της Ευρώπης και στην “πράσινη” ενεργειακή μετάβαση. Ο νέος ενεργειακός διάδρομος μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα επεκτείνει το περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας ενώ θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού και την αποδοτικότερη λειτουργία της ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού, προσφέροντας απτά οφέλη στους καταναλωτές και των δύο χωρών. Ο ΑΔΜΗΕ και η Terna, αξιοποιώντας την εκτεταμένη τους τεχνογνωσία και έχοντας εδραιώσει μία στενή συνεργασία, έχουν όλα τα εφόδια για να υλοποιήσουν επιτυχώς αυτό το στρατηγικής σημασίας έργο υποδομής”.
Διαβάστε επίσης:
ΟΤΕ: Δυναμικό ξεκίνημα με αύξηση 1% στα έσοδα και 1,8% στο προσαρμοσμένο EBITDA το α’ τρίμηνο
Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: 12 ερωτήσεις και απαντήσεις, τι φέρνει η νέα ρύθμιση
Noval Property: Πρόβλεψη για λειτουργική κερδοφορία μεταξύ 22-24 εκατ. ευρώ το 2025
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Εξοικονομώ 2021»: Παράταση στην προθεσμία για τις αιτήσεις
- Μπιλ Άκμαν: Γιατί παραιτήθηκε από το ΔΣ της Universal – Τι σχεδιάζει ο δισεκατομμυριούχος
- Νετανιάχου: «O Μακρόν συντάσσεται με μια τρομοκρατική οργάνωση»
- Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Περιορίζει τις εργασίες του λόγω των περικοπών στη χρηματοδότησή του
