• Ενέργεια

    Mytilineos: Πώς η Avokado θα μειώσει τους λογαριασμούς στην αγορά ενέργειας

    Βίβιαν Μπουζάλη, Ιωάννης Καλαφατάς, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Βασίλης Νικολόπουλος

    Βίβιαν Μπουζάλη, Ιωάννης Καλαφατάς, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Βασίλης Νικολόπουλος


    Οδηγός στην επανάσταση που έρχεται στον τρόπο που τιμολογείται η ενέργεια, από την ψηφιοποίηση και τη διαχείριση των δεδομένων, σχεδιάζει να είναι η Mytilineos, μέσω της AVOKADO, της  spin off εταιρείας της  που παρουσίασε χθες.

    Οι υπηρεσίες της εταιρείας επεκτείνονται από το energy management για επιχειρήσεις αρχικά και νοικοκυριά αργότερα, ως την ψηφιακή διαχείριση φωτοβολταϊκού, αλλά και στόλου οχημάτων, και γενικότερα διαχείριση καταναλώσεων και επεξεργασίας δεδομένων.

    Σε πρώτη φάση οι υπηρεσίες της AVOKADO, προσφέρονται στην Protergia, που είναι ο πρώτος πελάτης της και σε λίγους μήνες θα λανσάρει τη νέα πλατφόρμα της. Οι δυνατότητες που θα δίνει στους πελάτες της – επιχειρήσεις μπορούν να την κάνουν game changer στην αγορά ενέργειας δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μειώσουν το ενεργειακό κόστος μέσω της ψηφιακής και υψηλής ποιότητας διαχείριση ενέργειας.

    «Με τη νέα πλατφόρμα οι πελάτες της Protergia, από τη μέση τάση, δηλαδή οι επιχειρήσεις, θα μπορούν όχι μόνο να παρακολουθούν τις καταναλώσεις τους, ανά κατάστημα, και ανά ώρα, αλλά και να απολαμβάνουν τα οφέλη από τη δυναμική διαχείριση ενέργειας, στον λογαριασμό τους», σημείωσε ο Βασίλης Νικολόπουλος επικεφαλής της AVOKADO.

    «Προϋπόθεση είναι να διαθέτουν μπαταρία, γιατί τότε θα είναι δυνατό να γίνει δυναμική διαχείριση ενέργειας, ώστε οι αγορές ενέργειας από το σύστημα να γίνονται όταν έχουν το χαμηλότερο κόστος και να αποθηκεύονται στην μπαταρία για να καταναλωθούν όταν το κόστος ανεβαίνει. Η ευέλικτη αυτή αγορά και πώληση ενέργειας θα γίνεται με αυτόματο τρόπο και το όφελος θα μειώνει το λογαριασμό», σημείωσε.

     Τα πλεονεκτήματα της ενεργειακής διαχείρισης για να φανούν στον λογαριασμό ρεύματος, χρειάζεται ο καταναλωτής να διαθέτει είτε ψηφιακό  μετρητή  είτε μπαταρία, κάτι που σε λίγους μήνες θα διαθέτουν χιλιάδες καταναλωτές, που θα συμμετάσχουν στο σχετικό πρόγραμμα.

    Ενδιαφέρον από πελάτες στο εξωτερικό

    Στο πελατολόγιο της AVOKADO θα προστεθούν μεγάλοι όμιλοι λιανικής, αλλά πραγματοποιούνται επαφές με εταιρείες από  πολλές χώρες (Αγγλία, Σουηδία, Νορβηγία, Ιταλία, Ισπανία) που είναι πολύ πιο ώριμες, γιατί διαθέτουν ήδη ψηφιακούς μετρητές, να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες της νέας εταιρείας. Εν δυνάμει πελάτες της είναι Δήμοι ή όμιλοι εταιρειών και γενικότερα οντότητες που θέλουν να έχουν έλεγχο και περιορισμό του ενεργειακού τους κόστους.

    Στους πελάτες της, η νέα  πλατφόρμα της AVOKADO θα προσφέρει τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθούν τις καταναλώσεις τους, αλλά να βλέπουν μείωση του κόστους από την αυτοματοποιημένη διαχείριση ενέργειας που θα τους κάνει η πλατφόρμα. Οι λύσεις της AVOKADO ανταποκρίνονται στην ανάγκη του καταναλωτή να επωφεληθεί από τις πολλαπλές δυνατότητες που του δίνει η νέα εποχή, στην οποία μπορεί να είναι καταναλωτής παραγωγός και  διαχειριστής της ενέργειας που θα παράγει, την οποία μπορεί είτε να αποθηκεύει για δική του μελλοντική χρήση, είτε να διαθέτει σε τρίτους για χρήση.

    Η AVOKADO είναι μια εταιρεία τεχνολογίας,  που στοχεύει στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών, που θα προσφέρουν αξία στους πελάτες της και θα τους κάνουν πιο ανταγωνιστικούς, αυξάνοντας ανάλογα τη ζήτηση και την αξία των εργαλείων της.

    Τρεις πηγές εσόδων για την AVOKADO, τρεις δραστηριότητες, τρεις αγορές

    Η AVOKADO παρέχει τρεις διαφορετικές δυνατότητες και έχει τρεις διαφορετικές πηγές εσόδων:

    Την πλατφόρμα AVOX που διαχειρίζεται της ενεργειακές ανάγκες του κάθε πελάτη με βάση το προφίλ του, το avokado AI. Θα αξιοποιεί τις πολλαπλές δυνατότητες που του δίνει η νέα εποχή, στην οποία μπορεί ο καταναλωτής να είναι παραγωγός και  διαχειριστής της ενέργειας που θα παράγει, την οποία μπορεί είτε να αποθηκεύει για δική του μελλοντική χρήση, είτε να διαθέτει σε τρίτους για χρήση. Η διαχείριση αυτή μπορεί να μειώσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος.

    Η πλατφόρμα αυτή θα λανσαριστεί από την Protergia σε λίγους μήνες, με στόχο να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της, αλλά και να γίνει γνωστή στην αγορά ώστε να θελήσουν περισσότεροι να την αποκτήσουν, με licencing fee. Εν δυνάμει πελάτες, είναι εταιρείες ενέργειας, όμιλοι, αλλά και Δήμοι.

    Μια εργαλειοθήκη αλγορίθμων AVOKADO ΑΙ, που η εταιρεία μπορεί να πουλάει στους τελικούς χρήστες τους ως υπηρεσία. Πρόβλεψη τιμής ενέργειας, βελτιστοποίηση λειτουργίας μιας μπαταρίας, εργαλείο διαχείρισης στόλου οχημάτων κ.λ.π. αποτελούν και ανεξάρτητες υπηρεσίες. Εν δυνάμει πελάτες, Δήμοι, εταιρείες, όμιλοι λιανικής.

    Το AVOS που είναι ένα λειτουργικό σύστημα για την μπαταρία, ένας αλγόριθμος που κάνει έξυπνη τη λειτουργία μιας συσκευής αποθήκευσης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αναβαθμίζει τον τρόπο λειτουργίας της ώστε να λαμβάνει αυτοματοποιημένες επιλογές λειτουργίας, που σήμερα δεν υπάρχουν. Εν δυνάμει πελάτες της είναι όσοι διαθέτουν μπαταρία και θέλουν να κάνουν καλύτερη διαχείριση των δυνατοτήτων της.

    Η διοίκηση της AVOKADO

    Η AVOKADO συστάθηκε με μικρό μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ ενώ στο πρώτο διοικητικό της συμβούλιο συμμετέχουν στελέχη της Μυτιληναίος Α.Ε.: Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος χημικός μηχανικός, ο Ιωάννης Καλαφατάς οικονομολόγος και η Σπυριδούλα Μεγαλοοικονόμου, δικηγόρος.

    Η AVOKADO, έχει επικεφαλής τον συνιδρυτή δρ. Βασίλη Νικολόπουλο, Διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης του Τομέα Ενέργειας της Mytilineos.

    Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν ένα χρόνο και η Mytilineos, λειτούργησε ως angel investor στη νεοφυή επιχείρηση, η οποία αναπτύσσει εφαρμογές που στοχεύουν ως επί το πλείστον στον έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας και στην έξυπνη και αποδοτικότερη διαχείριση των ενεργειακών πόρων.

    Όπως αναφέρει το καταστατικό της, θα δραστηριοποιηθεί στην παροχή υπηρεσιών εφαρμογών πληροφορικής, υπηρεσίες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και στο εμπόριο ηλεκτρονικών ειδών υπολογιστών, εφαρμογών λογισμικού κ.λ.π..

    Πιλοτικά οι τεχνολογίες αυτές εφαρμόσθηκαν στον οικισμό στα Άσπρα Σπίτια και η AVOKADO πλέον θα τις διαθέσει στην ελληνική και τη διεθνή αγορά.

    Διαβάστε επίσης:

    NBG Securities για Mytilineos: Αύξηση της τιμής στόχου στα €41,30 – Γιατί η αποτίμηση περνάει στο επόμενο επίπεδο

    Οι λόγοι που τροφοδοτούν τα ιστορικά υψηλά στις μετοχές Μυτιληναίου, Βασιλάκη και Περιστέρη

    Νίκος Μαντζούφας (Ταμείο Ανάκαμψης): Δεύτερο κύμα επενδύσεων 10 δισ. εγκρίνεται σύντομα

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ