F

Ενέργεια

Mytilineos: Η υπεραξία της κίνησης για την απόκτηση 1,486 GW και το «πράσινο» ομόλογο

WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Ευ. Μυτιληναίος


Το διαβατήριο για την καθιέρωση του στην αγορά της «πράσινης» ενέργειας και για την εδραίωση πρωταγωνιστικής θέσης και στο μέλλον εξασφάλισε η Mytilineos με την χθεσινή κίνηση απόκτησης 1,486 GW, σε άδειες φωτοβολταϊκών και πολλαπλά έργα αποθήκευσης.

Με μια κίνηση πέτυχε ταυτόχρονα δυο στόχους:

Πρώτον, έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός πράσινου ομίλου μέσα στον ενεργειακό όμιλο. Και δεύτερον, εξασφάλισε τεράστια υπεραξία, πολλαπλάσια του τιμήματος που έδωσε. Και αυτό καθώς επενδύει στην καινοτομία, αποκτώντας την ισχυρότερη παρουσία σε μονάδες αποθήκευσης απαραίτητες για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση, ενώ εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να εκδώσει το «πράσινο» ομόλογο.  Παράλληλα, κάνει και πράξη τη δέσμευση της διοίκησης για 3 GW, κερδίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης των «πράσινων» επενδυτών στη μετοχή, καθιερώνοντας την Mytilineos στις «πράσινες» επιχειρήσεις.

Με την «κίνηση ματ», η εταιρεία του Ευάγγελου Μυτιληναίου κατάφερε να αποκτήσει σημαντικό εκτόπισμα στην αγορά έργων ΑΕΠ.  Με 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος 1,48GW, και 21 έργα αποθήκευσης η εταιρεία που κυριαρχεί στην ενεργειακή αγορά εξασφάλισε ανάλογη θέση στην αγορά ενέργειας του μέλλοντος.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η MYTILINEOS στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού για σημαντική διεύρυνση της παρουσίας της σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στην Ελλάδα και παγκοσμίως, ανακοινώνει τη συμφωνία για απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW ιδιοκτησίας της EGNATIA GROUP.

Το σύνολο του χαρτοφυλακίου έχει υπαχθεί στην διαδικασία των Στρατηγικών Επενδύσεων (Fast Track), ενώ εκτιμάται ότι η κατασκευή τους θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

Επιπλέον, η MYTILINEOS θα αποκτήσει το σύνολο χαρτοφυλακίου 21 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, καθώς και 4 πρόσθετων υπό ανάπτυξη έργων παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, ενεργειακά επικουρούμενων από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επίσης από την EGNATIA GROUP.

Η Εταιρεία πρωτοπορεί και επενδύει σημαντικά στο κομμάτι της αποθήκευσης ενέργειας, καθώς αποτελεί μία βασική παράμετρο για την επιτυχή ενεργειακή μετάβαση και την βελτιστοποίηση της λειτουργίας των μονάδων Α.Π.Ε..

MYTILINEOS, αναπτύσσοντας έργα αποθήκευσης, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο μονάδων παραγωγής ενέργειας και να καταστεί μία εταιρεία με ανεπτυγμένες δυνατότητες και ευελιξία, όπως απαιτείται για τις ενεργειακές εταιρείες του μέλλοντος.

Το συνολικό κόστος για την MYTILINEOS τόσο για το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών πάρκων, όσο και για το χαρτοφυλάκιο έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσει τα 56 εκατ. ευρώ.

Τέλος, με μία ακόμα «πρωτιά» εν όψει της ελληνικής Ενεργειακής Μετάβασης, η MYTILINEOS συμφώνησε να συμβασιοποιήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (Corporate PPA) από φωτοβολταϊκά πάρκα που παραμένουν στην ιδιοκτησία της EGNATIA GROUP, ισχύος 200 MW, έναντι τιμής €33/Mwh και για περίοδο 10+5 ετών.

Το εν λόγω PPA εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ εντός του 2023.

Με την ενίσχυση αυτή της ισχύος της, η ανάπτυξη της MYTILINEOS στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών είναι πλέον δυναμική και πλουραλιστική, όπως άλλωστε ορίζουν οι επιταγές της σύγχρονης και αποδοτικής ενεργειακής διαχείρισης.

Το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας περιλαμβάνει πλέον:

Α.Π.Ε. στην Ελλάδα (αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί)

• 1.480 MW σε ώριμη φάση αδειοδότησης

• 300 MW σε φάση λειτουργίας, κατασκευής ή έτοιμα για κατασκευή (RTB)

• 100 MW προς τελική επενδυτική απόφαση (FID) στο τέλος του 2021 Α.Π.Ε. στο εξωτερικό (φωτοβολταϊκά πάρκα)

• 400 MW σε φάση κατασκευής, 120MW εκ των οποίων αναμένεται να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2ο τρίμηνο του 2021

• 501 MW ήδη έτοιμα για κατασκευή (RTB)

• 362 MW έτοιμα για κατασκευή (RTB) στο τέλος του 2021/αρχές 2022

• 4.000 MW – Σε αρχική ή μέση φάση αδειοδότησης Αποθήκευση Ενέργειας

• 25 υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας Σύμβαση Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPA)

• 200 MW σε υπογεγραμμένο PPA με τρίτο, σε ώριμη φάση αδειοδότησης

Η υλοποίηση του επενδυτικού αυτού προγράμματος αναμένεται να αλλάξει ριζικά το προφίλ και τα μεγέθη της MYTILINEOS, ενώ θα σημάνει και το πέρασμα στη νέα εποχή.

Λόγω ακριβώς του μεγέθους και της σημασίας του προγράμματος αυτού, η Εταιρεία δεσμεύεται να ενημερώνει τακτικά για την πρόοδο και εφαρμογή του.

Διαβάστε επίσης:

Mytilineos: Πώς είδαν οι αναλυτές της AXIA το deal με τα φωτοβολταϊκά των 1,48GW – Τα εκτιμώμενα κέρδη και ερωτηματικά

Επιβεβαίωση mononews για την MYTILINEOS: Μεγάλο deal με εξαγορά φωτοβολταϊκών 1,48 GW

Ευάγγελος Μυτιληναίος (Bloomberg): Στόχος τα 3GW από ΑΠΕ- Μοχλοί ανάπτυξης οι ανανεώσιμες και οι τεχνολογίες αποθήκευσης

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά -Ανοιχτά τα μάτια για εξαγορές


ΣΧΟΛΙΑ