• Ενέργεια

    Κωνσταντίνος Ξιφαράς: Πρέπει να ανέβει η αξία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με έμφαση στις ΑΠΕ

    O Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς

    Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ Εμπορίας


    Την ανάγκη να γίνουν οι κινήσεις που χρειάζεται ώστε να αυξηθεί η αξία της ΔΕΠΑ Εμπορίας και να λειτουργήσει ως ένα καθετοποιημένος όμιλος στην ενέργεια, επισημαίνει Κωνσταντίνος Ξιφαράς , Διευθύνων Σύμβουλος της  εταιρείας μιλώντας στο mononews.gr .

    “Πρέπει να αυξηθεί η αξία της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Να μην είμαστε στη χονδρεμπορική αγορά αερίου μόνο. Αλλά να λειτουργούμε καθετοποιημένα στην αγορά ενέργειας”.

    Με στόχο τη διεύρυνση της δραστηριότητας της, η εταιρεία τα τελευταία τρία χρόνια έχει ξεκινήσει την ανάπτυξή της στην παραγωγή πράσινης ενέργειας.

    “Σύντομα θα βγάλουμε το διαγωνισμό για την κατασκευή των πρώτων 500 MW, που σήμερα είναι έτοιμα προς κατασκευή και θα μπουν σε λειτουργία το 2025, ανεβάζοντας την αποτίμηση της εταιρείας”, σημειώνει ο κ. Ξιφαράς.

    Σημειώνεται ότι οι θυγατρικές της ΔΕΠΑ που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ έχουν ακόμη   300 MW  στο χαρτοφυλάκιό της που δεν έχουν ωριμάσει αδειοδοτικά.

    “Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την παρουσία μας στις ΑΠΕ και αναζητούμε ευκαιρίες για να εξαγοράσουμε λειτουργούντα έργα και να ενισχύσουμε με αυτά τα EBITDA της εταιρείας κάνοντας ταυτόχρονα πιο γρήγορα τη στροφή μας στην παραγωγή ενέργειας και ταυτόχρονα τη θέση μας στη λιανική”, τόνισε ο κ. Ξιφαράς.

    Τι λέει για την θυγατρική της  “Φυσικό Αέριο”

    Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει παρουσία στην αγορά προμήθειας με την εταιρεία Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, με την προσφορά σταθερού τιμολογίου για 8 μήνες στα 12,3 λεπτά/κιλοβατώρα. Αυτό έγινε μέσα στο Δεκέμβριο, πριν αποφασίσει η ΡΑΑΕΥ ότι και τα 8μηνα σταθερά συμβόλαια εντάσσονται στα μπλε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τις υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας και τη ΡΑΑΕΥ που ζήτησε από την εταιρεία να αποσύρει το εν λόγω τιμολόγιο.

    Η εταιρεία δεν το απέσυρε, ακολούθησε Υπουργική Απόφαση και η ερμηνεία της και τελικά η ΡΑΑΕΥ  αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι και τα 8μηνα σταθερά τιμολόγια κατατάσσονται στα μπλε.

    Σχετικά με το θέμα που προέκυψε και τον ανταγωνισμό στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος  ο κ. Ξιφαράς, σχολιάζει:

    “Η Φυσικό Αέριο είναι πολύ πετυχημένο μοντέλο εταιρείας κάτω από μια ΔΕΚΟ. Όλες οι ενέργειές της είχαν σαν αποτέλεσμα την προσφορά χαμηλών τιμολογίων ενέργειας για τον καταναλωτή. Στόχος της Φυσικό Αέριο είναι να πετυχαίνει τόσο στην κερδοφορία της όσο και στην προσφορά καλών τιμών στον καταναλωτή”.

    Η ανταγωνιστικότητα της ΔΕΠΑ Εμπορίας, εξαρτάται από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη, με την Gazprom για την τιμή του αερίου που θα χρεωθεί η εταιρεία κατά την άσκηση της ρήτρας  take or pay, που δεν είναι penalty, αλλά προαγορά φυσικού αερίου σε συμφωνημένη τιμή.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να αγοράζει από το ρωσικό όμιλο 1,7 bcm φυσικού αερίου το χρόνο και να το πληρώνει ακόμη και αν δεν το παίρνει. Καθώς η Gazprom  δίνει στην Ελλάδα αέριο και σε άλλους εισαγωγείς, σε χαμηλότερες τιμές από τις τιμές του συμβολαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας, γίνεται μια διαπραγμάτευση για την τιμή που τελικά πρέπει να χρεώνεται η ΔΕΠΑ Εμπορίας το φυσικό αέριο. Από την τιμή που θα συμφωνηθεί εξαρτάται η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας.



    ΣΧΟΛΙΑ