• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Σε ύφεση η ευρωζώνη το β’ εξάμηνο του 2022

    • Bloomberg
    David Solomon, CEO Goldman Sachs

    David Solomon, CEO Goldman Sachs


    Μέχρι το τέλος του έτους η ευρωζώνη θα είναι σε ύφεση, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, η οποία προβλέπει συρρίκνωση 0,1% το γ’ τρίμηνο και 0,2% το δ’ τρίμηνο.

    «Η ζώνη του ευρώ πιθανότατα συρρικνώνεται ήδη», αναφέρουν οι αναλυτές της αμερικάνικης τράπεζας, με επικεφαλής τον Jari Stehn.

    Τα αίτια της ύφεσης

    Οι περιορισμένες ροές φυσικού αερίου, που διακινδυνεύον τη βιομηχανία στην Ευρώπη, η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία αλλά και το αν θα «πετύχουν» οι μηχανισμοί τους ΕΚΤ, όπως το νέο εργαλείο για τα ομόλογα TPI, για την αποφυγή του κατακερματισμού στην Ευρωζώνη είναι μερικούς από τους λόγους που έχουν ήδη φέρει την ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τη Goldman Sachs.

    «Παρατηρώντας διάφορες χώρες, έχουμε τη Γερμανία και την Ιταλία σε σαφή ύφεση το δεύτερο εξάμηνο, ενώ η Ισπανία και η Γαλλία συνεχίζουν να αναπτύσσονται», ανέφεραν οι οικονομολόγοι.

    «Οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις μας στρέφονται προς μια πιο έντονη ύφεση σε περίπτωση μίας ακόμη πιο σοβαρής διακοπής των ροών φυσικού αερίου ή μιας ύφεσης στις ΗΠΑ».

    Ο ρόλος της ΕΚΤ

    Η Goldman Sachs θεωρεί θετική τη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενεργοποιήσει ένα νέο εργαλείο, αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση μιας σοβαρής κρίσης.

    Όμως, αναγνωρίζει την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τα κριτήρια και την υποκειμενική αξιολόγησή τους από την ΕΚΤ, τα οποία συνεπάγονται σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες το Συμβούλιο θα παρέμβει για να αντιμετωπίσει τις άτακτες κινήσεις της αγοράς.

    Ως εκ τούτου, η Goldman αναμένει από τις αγορές να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ στο πλαίσιο των ιταλικών εκλογών και να οδηγήσουν σε περαιτέρω διεύρυνση των ιταλικών spreads.

    Διαβάστε επίσης:

    Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Fed και ΔΝΤ



    ΣΧΟΛΙΑ