ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε αδιέξοδο κατέληξε και πάλι η χθεσινή τηλεδιάσκεψη ΑΔΜΗΕ, ΡΑΑΕΥ, ΡΑΕΚ και Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου καθώς δεν επετεύχθη συμφωνία της ΡΑΕΚ για το ρυθμιζόμενο έσοδο, απαραίτητη προϋπόθεση για να καταστεί το έργο βιώσιμο και χρηματοδοτήσιμο.
Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, η απόσταση όχι μόνο δε μικραίνει….αλλά μεγαλώνει, καθώς αυξάνονται τα σημεία που χωρίζουν τις δύο πλευρές και δε φαίνεται ότι μπορούν να ξεπεραστούν όσες τηλεδιασκέψεις κι αν γίνουν.
Και αποδεικνύεται, πως οι διαφωνίες για τα οικονομικά, θα δημιουργήσουν για το έργο μεγαλύτερα προβλήματα από τις μπλοκαρισμένες έρευνες βυθού, και εφόσον δε λυθούν, δε θα χρειαστεί τελικά να γίνει ούτε το έργο ούτε …οι έρευνες βυθού.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ , όπως δηλώνει συχνά τελευταία, θεωρεί προϋπόθεση την εξασφάλιση σταθερού ρυθμιστικού εσόδου για το έργο, δηλαδή τη συμφωνία με τη ΡΑΕΚ, για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το έργο, να πληρώνει την Nexans που κατασκευάζει το καλώδιο και να μην το θέσει σε αναστολή.
Η κύρια διαφωνία μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕΚ αφορά την απόφαση ρυθμιζόμενου εσόδου. Την απόφαση δηλαδή που πρέπει να λάβει η Ρυθμιστική Αρχή της Κύπρου, ώστε να αρχίσει να χρεώνει τους καταναλωτές σε σταθερή βάση κάθε μήνα, με ποσά που θα κατευθύνονται στον ΑΔΜΗΕ.
Το CAPEX, δηλαδή η επένδυση για το έργο για τα έτη 2024 και 2025, ανέρχεται σε 572 εκ. και η ΡΑΑΕΥ έχει ήδη αποφασίσει τη χρέωση στους καταναλωτές για να πληρώνει τον ΑΔΜΗΕ.
Από τα 572 εκ. CAPEX το 37% με μία απόδοση ( WACC) 7,22% (δηλαδή 15,2 εκ. ευρώ για δύο χρόνια) θα καλυφθεί από τους Έλληνες καταναλωτές.
Τα υπόλοιπα ποσά δηλαδή το 63% των 572 εκ. με WACC 8,3% ( 29,9 εκ. ευρώ για δύο χρόνια από τα οποία 13 εκ. ευρώ για το 2025) ο ΑΔΜΗΕ ζητά να προέλθουν από τους Κύπριους με απόφαση εσόδου, δηλαδή με μηνιαία χρέωση στους κύπριους καταναλωτές.
Ωστόσο, η κυπριακή πλευρά δεν θέλει να βγάλει απόφαση εσόδου καθώς σύμφωνα με τη μεθοδολογία της, η χρέωση στους καταναλωτές δεν γίνεται κατά την κατασκευή του έργο αλλά όταν ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζεται, ότι για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα είχε γίνει το Σεπτέμβριο του 2024 η Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου του Σεπτεμβρίου, η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε ότι η Κυπριακής Δημοκρατίας θα καταβάλει “ρυθμιστικές χρεώσεις” 25 εκ. ευρώ ετησίως για 5 χρόνια, κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου τα οποία όμως θα προέρχονται από τα έσοδα των δικαιωμάτων ρύπων.
Χθες ειπώθηκε στη ΡΑΕΚ από τον ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο τρόπος αυτός, δεν είναι αποδεκτός καθώς μπορεί να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση. Το ρυθμιστικό έσοδο για να είναι σταθερό το πλαίσιο και να εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του έργου, ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε από την ΡΑΕΚ να προέρχεται από τους καταναλωτές και να λάβει τη σχετική απόφαση εσόδου.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία για συνεισφορά της Κύπρου στο έργο με 125 εκ. ευρώ σε 5 χρόνια, με κεφάλαια από τα δικαιώματα ρύπων, ήταν μέρος της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024, μετά από συμφωνία των υπουργών ενέργειας των δύο χωρών Θεόδωρου Σκυλακάκη και Γιώργου Παπαναστασίου. Με τη συμφωνία αυτή ξεπεράστηκε το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί πριν από τις επαφές ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕΚ, λόγω των διαφωνιών για την οικονομική συνεισφορά της κυπριακής πλευράς στο έργο.
Τώρα όμως φαίνεται, ότι η περσινή συμφωνία…δεν ξεμπλόκαρε το έργο, αφού εκτός από το ποσό συνεισφοράς της Κύπρου στο έργο, εξίσου σημαντικό για τον ΑΔΜΗΕ είναι και η μεθοδολογία με την οποία που καταβάλλονται, ώστε να θεωρηθεί σταθερό το ρυθμιστικό πλαίσιο.
Υπενθυμίζεται ότι η διακρατική συμφωνία, που ξεμπλόκαρε πέρυσι το έργο, προέβλεπε επίσης την είσοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης μετά την ολοκλήρωση του due diligence και τον επιμερισμό του γεωπολιτικού κινδύνου κατά 50-50% μεταξύ των δύο χωρών.
Στην άμεση σύνδεση των ρυθμιστικών εξελίξεων με τη συνέχιση του έργου, αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης μιλώντας στο συνέδριο invest.gr λέγοντας:
«Δεν έχουμε δει πρόοδο σε σχέση με τις ρυθμιστικές αποφάσεις που πρέπει να βγουν κι επειδή η Κομισιόν θέλει να παρακολουθήσει την εξέλιξη των συζητήσεων έβαλε επόμενη τηλεδιάσκεψη για την επόμενη Τετάρτη. Ο ΑΔΜΗΕ έχει επενδύσει 250 εκ. ευρώ στο έργο και για να συνεχίσει να επενδύει απαιτεί να υπάρχει ένα σταθερό και ασφαλές ρυθμιστικό έσοδο. Μια διαδικασία που κωλυσιεργεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί. Όσον αφορά τη Nexans η σχέση είναι μακροχρόνια και καλή και υπάρχει η εμπιστοσύνη ότι η ελληνική πλευρά κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσει το έργο. Στη βάση αυτής της συνεργασίας θα ληφθούν οι αποφάσεις στο μέλλον με βάση τις ρυθμιστικές εξελίξεις».
Από την πλευρά της Κύπρου, όπως αναφέρει αξιωματούχος, τονίζεται ότι οι χθεσινές συζητήσεις όχι όνο δεν πήγαν καλά αλλά μας πήγαν ακόμη πιο πίσω, αφού φάνηκε σαν να αγνοούν τη Διακρατική Συμφωνία.
Η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ
Δεύτερο σημείο διαφωνίας είναι η Πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, για να μπορεί να τον πληρώνει. Πηγές αναφέρουν ότι αν και έχουν δοθεί στοιχεία από τον ΑΔΜΗΕ για την πιστοποίησή του στην Κύπρο, όπως ειπώθηκε χθες, δεν είναι επαρκή. Ζητήθηκαν πρόσθετα στοιχεία για τους μετόχους του, που όμως δεν μπορεί ο ΑΔΜΗΕ να δώσει για τον κινέζο μέτοχο του, καθώς όπως αναφέρθηκε αποτελούν προσωπικά δεδομένα.
Η χθεσινή συζήτηση λέγεται ότι κατέληξε με τη ΡΑΕΚ να λέει στον ΑΔΜΗΕ “Αφού δεν έχετε καν πιστοποιηθεί, πώς θα σας πληρώνουμε…” Ωστόσο, είχε προηγηθεί η διαφωνία για το ρυθμιστικό έσοδο, που είχε δείξει πως δε γεφυρώνεται…
Τρίτο σημείο διαφωνίας, είναι το OPEX δηλαδή τα λειτουργικά έξοδα του ΑΔΜΗΕ τα οποία, όπως τα παρουσιάζει είναι ύψους 9 εκ. ευρώ για το 2025. Αυτά επιμερίζονται κατά 50% σε ΡΑΑΕΥ και 50% σε ΡΑΕΚ δηλαδή σε έλληνες και κυπρίους καταναλωτές.
Αυτό το έξοδο δεν το έχει εγκρίνει ακόμη ούτε η ΡΑΕΥ ενώ η ΡΑΕΚ ούτε το συζητάει… Να θυμίσουμε ότι σε περσινές συζητήσεις για το OPEX η ΡΑΕΚ απέρριπτε κάθε λειτουργική δαπάνη (OPEX) καθώς δεν ήταν επαρκής ο τρόπος που ΑΔΜΗΕ τεκμηρίωνε στους Κύπριους τις επίμαχες δαπάνες που αφορούν κόστη για ενοίκια, συμβούλους κ.α.
Διαβάστε επίσης
Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, νέα προσπάθεια την επόμενη Τετάρτη
Κύπρος: Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ ανακάλυψε η ExxonMobil
Κυπριακό: Στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Χριστοδουλίδης με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στέφανος Γκίκας Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Επίσκεψη σε Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο και Σύρο
- Κωστής Χατζηδάκης: Συμφέρον όλων να πέσει άπλετο φως για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
- 62ο Ράλλυ Αιγαίου: Σαλπάρει από το Φάληρο και καταλήγει και πάλι στη Σύρο μετά από 60 χρόνια
- TKMS – Ναυπηγείo Σκαραμαγκά: Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την Αναβάθμιση Υποβρυχίων
