• Ενέργεια

    ΕΕ: Συμφωνία των «27» για τον κόφτη στο φυσικό αέριο – Τι προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο

    • NewsRoom
    Italian Minister of Ecological Transition, Roberto Cingolani (C) with members of his team at the start of an Extraordinary Transport, Telecommunications and Energy Council focused on Energy at the European Council in Brussels, Belgium, 26 July 2022. EU energy minsters will discuss security of energy supplies to European Union. EPA/STEPHANIE LECOCQ


    Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου τον χειμώνα, κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση.

    «Δεν ήταν μια αδύνατη αποστολή! Οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου ενόψει του ερχόμενου χειμώνα», ανακοίνωσε μέσω Twitter η Τσεχία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

    Η Ουγγαρία ήταν η μόνη χώρα που καταψήφισε τους κανόνες, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου Claude Turmes.

    H συμφωνία προχωράει στη σκιά των πιέσεων από την πλευρά της Ρωσίας, καθώς από την Τετάρτη, η ροή του φυσικού αερίου θα περιοριστεί στο 20% της χωρητικότητας του Nord Stream 1.

    Μία μείωση που καθιστά ακόμα δυσκολότερη την επίτευξη του στόχου αποθήκευσης φυσικού αερίου έως το 80% του αποθηκευτικού χώρου στην ΕΕ πριν τον χειμώνα.

    Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Sven Giegold, πρόκειται για ένα «πρωτόγνωρο βήμα εκδήλωσης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

    «Τα κράτη μέλη τα οποία δεν εισάγουν καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο δείχνουν την υποστήριξή τους στα υπόλοιπα και δεσμεύονται να μειώσουν την κατανάλωση. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ», ανέφερε.

    Τι προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο

    Η εθελοντική περικοπή κατανάλωσης φυσικού αερίου περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την περίοδο από την 1η Αυγούστου έως και την 31η Μαρτίου.

    Παράλληλα, προβλέπεται δημιουργία μηχανισμού που θα σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη σε περίπτωση εκτεταμένων ελλείψεων σε φυσικό αέριο και εφαρμογή δεσμευτικών στόχων ως προς την εξοικονόμηση και τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων.

    Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών, μετριάστηκαν κάποιοι αυστηροί όροι του προσχεδίου και θεσπίστηκαν ρήτρες εξαίρεσης. Ειδικότερα, κάποιες χώρες, όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιρλανδία δεν χρειάζεται να αποθηκεύουν απόθεμα αερίου, καθώς τα συστήματα διανομής τους δεν συνδέονται απευθείας με εκείνα άλλων κρατών μελών.

    Για τα όρια της υποχρεωτικής εξοικονόμησης αερίου, αυτά μεταβάλλονται σε κάποιες περιπτώσεις, όπως όταν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι πλήρεις, σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης ή για χρήση του αερίου από τη βιομηχανία ως πρώτη ύλη.

    Διαβάστε επίσης:

    Σκρέκας: Θα παρουσιάσουμε την ελληνική πρόταση για ένα νέο πανευρωπαικό μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας

    Goldman Sachs: Τα σενάρια για τις τιμές φυσικού αερίου-Ράλι μέχρι το 2025

     



    ΣΧΟΛΙΑ