• Ενέργεια

    Η Ελλάδα ενισχύει το σχέδιο εξαγωγής πράσινης ενέργειας στο Ισραήλ μέσω Κύπρου

    • Bloomberg
    Μάνος Μανουσάκης, επικεφαλής ΑΔΜΗΕ

    Μάνος Μανουσάκης, επικεφαλής ΑΔΜΗΕ


    Η Ελλάδα προχωρά με γοργούς ρυθμούς το σχέδιο για την αποστολή πράσινης ενέργειας στο Ισραήλ μέσω Κύπρου, αφού ο ΑΔΜΗΕ συμφώνησε να προωθήσει ένα έργο για τη σύνδεση των δύο κρατών με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

    Η κίνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έρχεται σε μια στιγμή που η ενεργειακή ασφάλεια στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, βρίσκεται σε μία πρωτοφανή κρίση.

    Η Κύπρος είναι το μόνο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό δίκτυο και το Ισραήλ θα επωφεληθεί προσθέτοντας περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) στο ενεργειακό του μείγμα, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Μανούσος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

    “Η δυναμική εξαγωγής πράσινης ενέργειας είναι τεράστια”

    Τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ για το τμήμα Κύπρου-Ισραήλ της σύνδεσης πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα με τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ και των ομολόγων της Κύπρου και Ισραήλ.

    «Το Ισραήλ θα θέλει να ενισχύσει την ενεργειακή του ασφάλεια και αυτός ο στόχος πιθανότατα θα ενισχυθεί με αυτό που συμβαίνει τώρα», δήλωσε ο κ. Μανουσάκης.

    Έως τώρα ως τεχνικός σύμβουλος, ο ΑΔΜΗΕ, θα γίνει ο νέος φορέας υλοποίησης του έργου, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση από την EuroAsia Interconnector Ltd με έδρα την Κύπρο.

    Ο ελληνικός φορέας θα διασφαλίσει την τεχνική και οικονομική επάρκεια του δικτύου, μήκους 1.208 χιλιομέτρων (751 μιλίων), και θα θέσει τα θεμέλια για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του.

    Το Ισραήλ, με τη σειρά του, θα είναι σε θέση να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, αποκτώντας τη δυνατότητα να αυξήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό του μείγμα.

    Ο ΑΔΜΗΕ έχει υπογράψει ένα μη δεσμευτικό συμβόλαιο με το ισραηλινό επενδυτικό ταμείο υποδομών Aluma για να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου με συμμετοχή έως και 33%, ανέφερε ο κ. Μανουσάκης.

    «Είναι λογικό να θέλουν να συμμετάσχουν και κυπριακές οντότητες δεδομένου ότι το καλώδιο περνάει μέσω Κύπρου», πρόσθεσε ο κ. Μανουσάκης.

    Κομβικός ο ρόλος των ΑΠΕ

    Όπως σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg, η Ελλάδα έχει δει μεγάλη αύξηση στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές τα τελευταία 10 χρόνια.

    Η χώρα παρήγαγε 7.047 γιγαβατώρες από ηλιακή ενέργεια το 2022, από 1.694 GWh το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της BNEF.

    Από το 2022, η Ελλάδα έχει σε αρκετές περιπτώσεις καλύψει το 100% των καταναλωτικών της αναγκών εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για λίγες ώρες.

    Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκτήσει υπεράκτια πάρκα στο Αιγαίο. τα οποία θα παράγουν 1,9 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας έως το 2030.

    «Η δυναμική εξαγωγής πράσινης ενέργειας είναι τεράστια», επεσήμανε ο κ. Μανουσάκης.

    Ο ΑΔΜΗΕ έχει συμβόλαια με τη Nexans για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης και με τη Siemens ως προτιμώμενο προμηθευτή για την κατασκευή σταθμών μετατροπέων, με συμφωνία για τη σύνδεση Κρήτης-Κύπρου που θα υπογραφεί στο εγγύς μέλλον.

    Όπως διατείνεται ο κ. Μανουσάκης, η Siemens είναι επίσης ο ανάδοχος των μετατροπέων στην Κρήτη για τη διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, κάτι που θα επιτρέψει τη λειτουργικότητα με τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

    Έργο 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ

    Το έργο, με προϋπολογισμό 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (2 δισεκατομμύρια δολάρια), εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τέσσερα έως πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί.

    Η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει τη σύνδεση ως το λεγόμενο έργο κοινού ενδιαφέροντος, το οποίο θα συμβάλει στην εξασφάλιση αδειοδότησης και χρηματοδότησης, και το έχει επιχορηγήσει με 657 εκατομμυρίων ευρώ για το τμήμα Κύπρου-Κρήτης.

    Για τη διασύνδεση Κύπρου-Ισραήλ, οι χώρες ετοιμάζουν μελέτες που χρειάζονται για να καθορίσουν πώς θα κατανεμηθεί το κόστος μεταξύ των εθνών και θα ολοκληρωθούν από τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές τους, σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη.

    Διαβάστε επίσης: 

    Alpha Bank: Πλήρης επιβεβαίωση Mononews για την τιμή που προσφέρει η UniCredit, στο 1,33 ευρώ

    Ahold Delhaize: Η μητρική της ΑΒ Βασιλόπουλος εξαγοράζει τη ρουμανική Profi Rom για $1,37 δις

    Evergrande: Βουτιά της μετοχής έως 20%, εν αναμονή του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης



    ΣΧΟΛΙΑ