• Ενέργεια

    Γιώργος Περιστέρης: Τα επόμενα στρατηγικά σχέδια του «Mr 1 δισ. ευρώ»

    Γιώργος Περιστέρης. Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

    Γιώργος Περιστέρης. Πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


    Ο πολυμήχανος businessman Γιώργος Περιστέρης φαίνεται να είναι ένας από εκείνους που δικαιώνουν όσους ενστερνίζονται τον επιχειρηματικό Δαρβινισμό. Που θεωρούν, δηλαδή, ότι μόνο οι ισχυρότεροι επιβιώνουν… Σε ηλικία 61 ετών σήμερα, ο πιονιέρος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συνάμα ο φυσικός ηγέτης ενός ομίλου με εξαιρετικά διευρυμένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων, κατάφερε να γίνει και ο… «Mister 1 δισ. ευρώ». Διότι στο κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής, έσπασε το «φράγμα» της ζηλευτής αυτής αποτίμησης. Με την αγοραία αξία της μητρικής ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ συμμετοχών να διαμορφώνεται στα 504,7 εκατ. ευρώ και  τη θυγατρική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να οδηγείται στα 512,7 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά, στον απόηχο του placement των μετοχών, το οποίο έφερε νέο επενδυτικό «αίμα» από 30 διεθνή funds και εγχώριους «παίκτες», που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην «πράσινη» ενεργειακή εταιρία. Όπου και τοποθέτησαν κεφάλαια 52,2 εκατ. ευρώ. Πιθανότατα ως «πρώτη γεύση» και απαρχή ενός καλοδουλεμένου και πολύπλευρου σχεδίου επιχειρηματικής αναβάθμισης.

    Άνθρωποι της αγοράς εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι επωάζονται σημαντικές εξελίξεις, περιμένοντας από τον Γιώργο Περιστέρη να «ανοίξει κι άλλο τα φτερά του». Είτε προς την κατεύθυνση νέων επενδυτικών project είτε μέσω πρωτοβουλιών που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στον όμιλο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ αυτήν τη φορά, είτε και με κάποιο ηχηρό deal που θα δημιουργήσει αίσθηση. Τα ενδεχόμενα που πέφτουν στο… τραπέζι των εκτιμήσεων είναι αρκετά και ποικίλα.

    Περιστέρης
    Γεώργιος Περιστέρης Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Ο ίδιος ο Γιώργος Περιστέρης, που ξεκίνησε σαν πολιτικός μηχανικός από ένα ταπεινό γραφειάκι στα Εξάρχεια (περιοχή όπου γεννήθηκε) και έφτασε μέσα σε τρεισήμιση δεκαετίες να έχει εμβληματική, όσο και πολυσυζητημένη θέση, στην κορυφαία βαθμίδα της επιχειρηματικής «ελίτ» του τόπου, αποφεύγει στην παρούσα φάση να δώσει «τροφή» στο κλιμακούμενο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα επόμενα βήματά του. Φροντίζει να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Ακολουθώντας ίσως το επιχειρηματικό «δόγμα» που λέει ότι «η επιτυχία κρίνεται αν γνωρίζεις εσύ κάτι που δεν ξέρουν όλοι οι άλλοι».

    Βεβαίως για τον Γιώργο Περιστέρη, οι πυκνές επαφές και οι συνεχείς συναντήσεις είναι μέρος της καθημερινής του πραγματικότητας. Χωρίς όμως να έχουν όλες κατ’ ανάγκην επαγγελματική χροιά. Όπως για παράδειγμα η προχθεσινή Σαββατιάτικη , σε πρωτοκλασάτο cafe-restaurant του Ψυχικού , όπου o επιχειρηματίας βρέθηκε συντροφιά με τον Δημήτρη Κοπελούζο και έναν «γκουρού» της χρηματιστηριακής αγοράς.

    Σε κάθε περίπτωση, οι διεργασίες στον… πολιτογραφημένο ως όμιλο Περιστέρη λαμβάνουν χώρα σε μια κρίσιμη συγκυρία από πολλές απόψεις: Η ελληνική οικονομία κινείται με αξιώσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Οι τράπεζες κινούνται, δραστήρια πια, για την εκκαθάριση του επιχειρηματικού σκηνικού, μέσω της πώλησης «κόκκινων» δανείων. Την ίδια στιγμή, αξιολογούνται και οι παράπλευρες επιπτώσεις του δρομολογούμενου διαζυγίου των βασικών μετόχων του «Ελλάκτωρα» (Λεωνίδα Μπόμπολα και αδελφών Καλλιτσάντση) που επιφέρει την πώληση «ασημικών» του συγκεκριμένου ομίλου.

    Με την ενεργειακή θυγατρική του (Άνεμος) να αναζητεί αγοραστή. Παράλληλα και μέσα στο ευρύτερο μεταβατικό σκηνικό για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, αυξάνεται το ενδιαφέρον από ξένους «παίκτες» που αναζητούν ευκαιρίες σε distress τιμές…

    Γιώργος Περιστέρης. Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
    Γιώργος Περιστέρης. Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Δε χωρά αμφιβολία ότι ο Γιώργος Περιστέρης, άνθρωπος ήπιων τόνων, πατέρας δύο παιδιών και έχοντας ως πρωταρχικό του μέλημα τη σκληρή δουλειά και όχι τις τρυφηλές δημόσιες σχέσεις, θέλει να έχει το δικό του ξεχωριστό ρόλο και τη δική του δυναμική παρουσία στις εξελίξεις.

    Έχει άλλωστε κοινοποιήσει την άποψή του, τονίζοντας μόλις πρόσφατα ότι «το επενδυτικό σοκ που έχουμε ανάγκη ως χώρα δεν μπορεί να γίνει πράξη χωρίς τις ελληνικές επιχειρήσεις». Πιστεύει δηλαδή πρωτίστως στη συνέγερση των εγχώριων δυνάμεων, μη παραλείποντας να αναγνωρίσει τη σημασία της προσέλκυσης διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων. Επίσης, με τα λεγόμενά του, έχει στηλιτεύσει το νοσηρό φαινόμενο να έχουν ορισμένοι επιχειρηματίες τα διαθέσιμά τους στο εξωτερικό και τα δάνεια στην Ελλάδα…

    Ανεξαρτήτως όλων αυτών και αναφορικά  με το placement, είναι προφανές ότι εκείνοι που αγόρασαν τις μετοχές του ενεργειακού βραχίονα του ομίλου, αγόρασαν ταυτόχρονα και το story των προοπτικών για την «επόμενη μέρα». Όταν μάλιστα πρόκειται για διεθνή funds με μακροπρόθεσμο ορίζοντα στις επιλογές τους, όπως στην προκειμένη περίπτωση, θεωρείται αυτονόητο ότι ασπάστηκαν τις θετικές προσδοκίες, έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση των δεδομένων. Με όλα αυτά να μεταφράζονται σε αναμενόμενες υπεραξίες, αισθητά ψηλότερες από το κόστος κτήσης των 4,35 ευρώ ανά μετοχή.

    Άλλωστε ο Γιώργος Περιστέρης έχει αποδείξει ότι μπορεί να ενισχύει ολοένα και περισσότερο την επιχειρηματική εμβέλειά του. Στο ξεκίνημα της κρίσης, το 2009, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε ενεργητικό 640,4 εκατ. ευρώ, ενώ στο περσινό 9μηνο το ενεργητικό της έφτασε στα 1,64 δισ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ που αποτελεί τον μητρικό επιχειρηματικό πόλο, αύξησε το ενεργητικό από τα 1,9 στα 3 δισ. ευρώ.

    Χαρακτηριστικό είναι επίσης και το γεγονός ότι στα «πέτρινα χρόνια» της οικονομικής ύφεσης, επενδύθηκαν παραπάνω από 1,5 δισ. στο στρατηγικό στοίχημα της ανάπτυξης. Η επιχειρηματική επιμονή άρχισε να έχει πρακτικό αντίκρισμα και στο «ναό του χρήματος», καθώς τους τελευταίους 13 μήνες η χρηματιστηριακή αξία του ζεύγους ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής έχει διπλασιαστεί. Αφήνοντας ως μακρινή ανάμνηση τα ευτελή επίπεδα τιμών όπου είχαν βρεθεί οι δύο μετοχές το καλοκαίρι του 2012, κάτω από τη ζοφερή απειλή του Grexit. Από τότε μέχρι τώρα το «χαρτί» της μητρικής ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ έχει ανέβει… 927%, ενώ για την «πράσινη» θυγατρική η άνοδος είναι της τάξεως του 550%…

    Από το placement, που έγινε με επείγουσα διαδικασία, στα ταμεία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής θα μπουν 41,3 ευρώ. Κεφάλαια που αντιστοιχούν σε 9,5 εκατ. μετοχές, τις οποίες παραχώρησε τώρα εν είδει δανείου το York Capital, αλλά θα τις ξαναπάρει πίσω, μέσω της επικείμενης, ισόποσης και ισάξιας αύξησης κεφαλαίου. Πέραν τούτων από το προσωπικό χαρτοφυλάκιο Περιστέρη διατέθηκαν άλλα 2,5 εκατ. μετοχές, γεγονός που δίνει ρευστότητα περίπου 10,9 εκατ. ευρώ στον επιχειρηματία, πρόεδρο και βασικό μέτοχο της εταιρίας. Εκτιμάται ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η ρευστότητα αυτή δεν θα αργήσει να διοχετευθεί προς τον όμιλο.

    Στην όλη «αρχιτεκτονική» του placement περιλαμβάνεται και η διαγραφή ιδίων μετοχών (4.895.464 «κομμάτια») που έχουν κοστίσει 13 εκατ. ευρώ στην εταιρία. Με τον τρόπο αυτό τα ποσοστά των βασικών μετόχων θα σμικρυνθούν επουσιωδώς, ενώ από την άλλη πλευρά θα βελτιωθούν οι επιδόσεις που αφορούν τα κέρδη ανά μετοχή. Σε κάθε περίπτωση και με βάση το νέο μετοχικό status, η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ θα έχει το 37,9% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, το ποσοστό του Γιώργου Περιστέρη θα είναι 21,5%, ενώ το York Capital θα κατέχει 9%.

    Η «πράσινη» ενεργειακή σήκωσε πέρσι 60 εκατ. ευρώ με το Ελληνικού Δικαίου εταιρικό ομόλογο, έχοντας την επιχειρηματική πρωτοκαθεδρία στον πολλά υποσχόμενο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η συνολική εγκατεστημένη δύναμη ισχύος (σε Ελλάδα, δυτικό Τέξας, Πολωνία και Βουλγαρία) θα ανέβει από τα 943 MW το 2017, στα 1.119 το 2018 και στα 1.243 MW το 2019.

    Η μητρική ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ έχει στα σκαριά έκδοση εταιρικού ομολόγου, άνω των 100 εκατ. ευρώ, ενώ η επιχειρηματική της… βεντάλια είναι απλωμένη στις κατασκευές, στις παραχωρήσεις, την ενέργεια, τη διαχείριση απορριμμάτων, το real estate, αλλά και στον εξορυκτικό τομέα. Λόγω των δαπανηρών επενδύσεων, τα δάνεια κινούνται στα επίπεδα των 900 εκατ. ευρώ, αλλά τα ταμειακά διαθέσιμα των περίπου 600 εκατ. ρίχνουν πολύ χαμηλότερα τον «καθαρό» δανεισμό. Στη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ο Γιώργος Περιστέρης έχει τη νευραλγική θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ενώ κατέχει και το 12,9% των μετοχών. Ο επί χρόνια συνοδοιπόρος του Νικόλαος Κάμπας είναι Πρόεδρος, ελέγχοντας το 10,9%, ενώ στο χαρτοφυλάκιο του του πανίσχυρου fund York Capital είναι το 17,5% των μετοχών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τέρνα Ενεργειακή: 30 ξένα funds συμμετείχαν στην ιδιωτική τοποθέτηση των 12 εκ. μετοχών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ο πόλεμος των «Ρόουζ» οδηγεί σε πώληση την Άνεμος και σε συρρίκνωση τον όμιλο των 3,7 δισ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πλήρης επιβεβαίωση του mononews για το Καζίνο: Η επίσημη ανακοίνωση της Intralot



    ΣΧΟΛΙΑ