• Ενέργεια

    Γιάννης Μανιάτης: Γίνεται ασύδοτη κερδοσκοπία εις βάρος των ευρωπαίων πολιτών – Τραγικά τα λάθη της ΕΕ

    Ασύδοτη κερδοσκοπία εις βάρος των ευρωπαίων πολιτών καταγγέλλει ο καθηγητής και πρώην υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στην εκδήλωση «Ελληνική Κρίση και Ελληνική Οικονομία»

    Ασύδοτη κερδοσκοπία εις βάρος των ευρωπαίων πολιτών καταγγέλλει ο καθηγητής και πρώην υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στην εκδήλωση «Ελληνική Κρίση και Ελληνική Οικονομία» που διοργάνωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ


    Ασύδοτη κερδοσκοπία εις βάρος των ευρωπαίων πολιτών κατήγγειλε ο καθηγητής και πρώην υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στην εκδήλωση «Ελληνική Κρίση και Ελληνική Οικονομία» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

    Επίσης, ο κ. Μανιάτης έδειξε πόσο μακριά και δύσκολη είναι πλέον η πράσινη μετάβαση και πόσο ισχυρή η στροφή στο φυσικό αέριο, αφού σήμερα το 82% της παραγόμενης ενέργειας γίνεται από ορυκτά καύσιμα, ενώ τα σχέδια των χωρών για παραγωγή φυσικού αερίου είναι πολύ πάνω από τους στόχους για αύξηση της θερμοκρασίας έως 2 βαθμούς Κελσίου.

    Καυτηρίασε τις ευρωπαϊκές πολιτικές που μείωσαν την παραγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το 2015 μέχρι σήμερα, αυξάνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι αυτό ήταν ένα τραγικό λάθος της Ευρώπης. Σημείωσε ότι ανάλογη εξάρτηση από την Κίνα αυτή τη φορά χτίζουμε σήμερα με τη στροφή στις ΑΠΕ αφού το 45% των κρίσιμων πρώτων υλών βρίσκονται στην Κίνα και το 90% των μπαταριών παράγονται στην Κίνα.

     

    Κερδοσκοπία σε βάρος των Ευρωπαίων

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη φέτος -στις αρχές του 2022- είναι πολλαπλάσια από τις ΗΠΑ όπου είναι στα 45 δολάρια η MWh, ενώ στην Ασία (Ιαπωνία, Κορέα) ήταν 90 δολάρια/Mwh, όταν στην Ευρώπη ξεπερνούσαν τα 300 δολάρια/Mwh. Η κεντρική Ευρώπη σημείωσε αγνοεί τις σημαντικές προτάσεις των κρατών του Νότου, για παρεμβάσεις στην αγορά και στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Δυστυχώς, ακόμη οι κεντρικές χώρες της Ευρώπης, αδιαφορούν αλλά η πορεία των τιμών στην Ευρώπη, δείχνει ότι εδώ και καιρό οι σοφοί των Βρυξελλών έπρεπε να έχουν πάρει αποφάσεις”, τόνισε ο κ. Μανιάτης.

    Τα τραγικά λάθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Έκανε ειδική αναφορά στη μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το 2015 μέχρι σήμερα και την αυξανόμενη εξάρτηση από τη Ρωσία τα τελευταία 7 χρόνια. “Τις δύο με τρεις επόμενες δεκαετίες θα χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο από ότι σήμερα, κι ενώ είναι στόχος της Ευρώπης η ενεργειακή αυτονομία στα λόγια, στην πράξη έκανε το αντίθετο”, σημείωσε.

    Από 145 bcm η παραγωγή φυσικού αερίου το 2015 έφτασε στα 94 bcm το 2021 αυξάνοντας την εξάρτησή της από τη Ρωσία. “Αυτό οι Ευρώπη, δεν το έβλεπε; Δεν το ήξερε; Δεν ήταν αναμενόμενο ότι όσο περισσότερο αυξάνει την εξάρτησή της από ένα και μοναδικό προμηθευτή, κάποια στιγμή θα σε ζορίσει και θα προτείνει πράγματα που δεν θα σου αρέσουν σημείωσε”.

    “Η κρίση που βιώνουμε σήμερα, είχε προβλεφθεί από τα τραγικά λάθη που έγιναν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης”, τόνισε “δεν οφείλεται μόνο στους εκβιασμούς του Πούτιν και στην εισβολή στην Ουκρανία”.

    Να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου

    Το 2040 η κατανάλωση φυσικού αερίου θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τη σημερινή, είπε επίσης ο κ. Γιάννης Μανιάτης, σχολιάζοντας ότι δεν είναι ρεαλιστικά τα επιχειρήματα ότι πρέπει να σταματήσουμε την παραγωγή φυσικού αερίου και τονίζοντας ότι όποιες χώρες έχουν αναξιοποίητα κοιτάσματα φυσικού αερίου έχουν κάθε λόγο να τα αξιοποιήσουν.

    Όπως έδειξε, τα σχέδια των χωρών για την παραγωγή φυσικού αερίου στοχεύουν σε πολύ μεγαλύτερη παραγωγή αερίου, από τις δεσμεύσεις που έχουν πραγματοποιήσει και ακόμη υψηλότερα από τις δεσμεύσεις που είναι αναγκαίες για να εξασφαλιστεί άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι 2 βαθμούς.

    “Στην Ελλάδα, προτιμάμε  να δίνουμε 10 δισ το χρόνο για να κάνουμε εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου παρά να παράγουμε το δικό μας”, σημείωσε. Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ, τόνισε, στην Ελλάδα έχουμε 30 υποψήφιους στόχους όπου εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν υδρογονάνθρακες υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι επιτυχημένες η 1 στις 4 γεωτρήσεις στις θάλασσες της Ελλάδας στο Ιόνιο και την Κρήτη, αυτές οι δομές θα μπορούσαν να φιλοξενούν κοιτάσματα που θα έφταναν τα 12 τρις βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ή τα 70TCF φυσικό αέριο περίπου 2.000 BCM.

    “Η Αδριατική είναι γεμάτη με εξέδρες φυσικού αερίου, όπως έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η Ελλάδα προτίμησε να κρατήσει την παρθενία της”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Πολύ δύσκολη η στροφή στην πράσινη ενέργεια

    Το 82% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, σημείωσε ο κ. Μανιάτης, προέρχεται σήμερα από τα ορυκτά καύσιμα και πρέπει να ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι το έργο να απανθρακοποιήσουμε την οικονομία ως το 2050. Η δουλειά μας, των κυβερνήσεων, των ακαδημαϊκών και των πολιτών, είναι να μειώσουμε όσο γίνεται τη συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων στο παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο. Από τις ΑΠΕ προέρχεται μόνο το 6,7% της ενέργειας που καταναλώνουμε και οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν πολύ δύσκολο έργο μπροστά τους”, σημείωσε.

    Από το 2013, θύμισε τέλος, ότι είχαν σχεδιαστεί τα 14 σημαντικά έργα υποδομών και διασυνδέσεων που είχαν ενταχθεί για χρηματοδότηση ως έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και σήμερα αυτά τα έργα μπορούν να φέρουν σε μια καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.



    ΣΧΟΛΙΑ