• Ενέργεια

    Γαλλία: Η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο πολέμου

    • NewsRoom
    φυσικό αέριο


    Η Gazprom χρησιμοποιεί απλώς μια δικαιολογία για να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie, δήλωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι η χώρα της είχε προβλέψει την απώλεια του εφοδιασμού.

    «Όπως περιμέναμε, η Ρωσία χρησιμοποιεί το αέριο ως όπλο πολέμου και χρησιμοποιεί τον τρόπο της εφαρμογής των συμβάσεων της Engie ως πρόσχημα για να μειώσει περαιτέρω τις παροχές στη Γαλλία», σημείωσε η Ανιές Πανιέ-Ρινασέ σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του ενεργειακού κολοσσού της Ρωσίας Gazprom ότι από την Πέμπτη θα αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις της φυσικού αερίου στην Engie, την γαλλική εταιρεία ενέργειας, επικαλούμενη διένεξη όσον αφορά τις πληρωμές. Η κίνηση αυτή αναμένεται να βαθύνει τις ανησυχίες σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης τον χειμώνα.

    «Η Γαλλία προετοιμάζεται για το σενάριο αυτό από την άνοιξη», υπογράμμισε η Πανιέ-Ρινασέ, η οποία επεσήμανε ότι η Γαλλία είχε ήδη περιορίσει την έκθεσή της στις ρωσικές εισαγωγές αερίου στο 9% από περίπου το διπλάσιο ποσοστό πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Η Engie αρνήθηκε να σχολιάσει.

    Σε ερώτηση για την ανακοίνωση της Gazprom, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν απάντησε χθες, Τρίτη, το βράδυ ότι η Engie έχει άλλες πηγές τροφοδοσίας, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

    Τα νοικοκυριά δεν θα αποκοπούν από το δίκτυο αερίου στην περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις, αλλά οι επιχειρήσεις, τις οποίες το Παρίσι παροτρύνει να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας εν μέσω της τρέχουσας κρίσης, μπορεί να αντιμετωπίσουν έναν τέτοιον κίνδυνο, πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

    Ξεχωριστά, η Ρωσία διέκοψε σήμερα προσωρινά την παροχή αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στις ευρωπαϊκές χώρες, επικαλούμενη εργασίες συντήρησης, για τρεις ημέρες.

    Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβούνται ότι περαιτέρω περιορισμοί του εφοδιασμού με φυσικό αέριο θα επιτείνει ενεργειακή κρίση που έχει ήδη οδηγήσει τις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου σε αύξηση άνω του 400% από τον περσινό Αύγουστο.

    Η επικεφαλής της αρμόδιας γαλλικής ρυθμιστικής αρχής CRE Εμανουέλ Βαργκόν δήλωσε παράλληλα σήμερα ότι η Γαλλία θα έχει επαρκείς προμήθειες φυσικού αερίου για να περάσει τον ερχόμενο χειμώνα, προσθέτοντας ωστόσο ότι λόγω της χαμηλότερης παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ενδέχεται να χρειαστεί να εισαγάγει ηλεκτρική ενέργεια κατά καιρούς.

    «Δεν ανησυχούμε πάρα πολύ για την δυνατότητά μας να έχουμε επαρκή ποσότητα αερίου, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε αυτόν τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο», σημείωσε η Βαργκόν σε δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο LCI.

    Επίσης δήλωσε ότι η Γαλλία θα έχει επιτύχει την πλήρωση των αποθεμάτων της φυσικού αερίου κατά 100% ως το τέλος του Σεπτεμβρίου ή τις αρχές του Οκτωβρίου.

    «Για το φυσικό αερίο, η τιμή προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία από την απόκτηση του όγκου που χρειαζόμαστε», επεσήμανε ωστόσο.

    Λόγω των διακοπών σε διάφορους ηλεκτροπαραγωγικούς πυρηνικούς σταθμούς της Γαλλίας, η χώρα –η οποία παραδοσιακά ήταν καθαρός εξαγωγέας ενέργειας– μπορεί να χρειαστεί προσωρινά να εξαρτηθεί από εισαγωγές, διευκρίνισε.

    «Οι τρέχουσες τιμές ενέργειας αντικατοπτρίζουν το χειρότερο σενάριο», σύμφωνα με την ίδια, η οποία σημείωσε ότι η πιο δύσκολη κατάσταση θα ήταν να υπάρξει υψηλή ζήτηση λόγω ενός ιδιαιτέρως κρύου χειμώνα σε συνδυασμό με χαμηλή τροφοδοσία ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές εξαιτίας ημερών χωρίς ηλιοφάνεια και ανέμους.

    Η επικεφαλής της γαλλικής ρυθμιστικής αρχής επεσήμανε επίσης ότι θα πρέπει να είναι εφικτό να μειωθεί η γαλλική κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 10% μέσω μιας γενικής προσπάθειας εξοικονόμησης ρεύματος όπως συνιστά η κυβέρνηση.

    Διαβάστε επίσης:

    Gazprom: Τέλος οι παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του Nord Stream

    Η Gazprom διακόπτει από την Πέμπτη τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη γαλλική Engie



    ΣΧΟΛΙΑ