• Ενέργεια

    Γ. Στάσσης: «Η ΔΕΗ ζει με ενέσεις ρευστότητας. Αυτό θα αλλάξει»

    Γιώργος Στάσσης Πρόεδρος ΔΕΗ


    Ουσιαστικά δομικά προβλήματα έχει η ΔΕΗ καθώς ζει με ενέσεις ρευστότητας και δεν παράγει έσοδα σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης, στη δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

    «Το πιο ανησυχητικό στον ισολογισμό της ΔΕΗ είναι η πορεία των λειτουργικών της κερδών», σημείωσε, αναφέροντας ότι από 527 εκατ. ευρώ το 2017 έφτασαν τα 207 εκατ. ευρώ το 2018.

    Μάλιστα, είπε η ΔΕΗ στο δεύτερο εξάμηνο μπήκε μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 κατά 40 εκατ. ευρώ και κάλυψε τις ανάγκες της από τα 550 εκατ. ευρώ που προπληρώθηκε από το Δημόσιο μια προκαταβολή που την πλήρωσε 27%.

    Τα τελευταία δύο εξάμηνα η επιχείρηση ζει με ενέσεις ρευστότητας αλλά όχι από τη δική της δυνατότητα να παράγει έσοδα. Η εταιρεία έχει δομικό πρόβλημα και αυτό πρέπει να το φτιάξουμε για να μην είναι η εταιρεία ευάλωτη και να παρουσιάζει ζημιές.

    Αυτά τόνισε ο κ. Στάσσης απαντώντας στα σχόλια της αντιπολίτευσης ότι δήθεν το πρόβλημα της ΔΕΗ δεν είναι πραγματικό αλλά μόνο λογιστικό, επισημαίνοντας το σημαντικό δομικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

    “Οι ταμειακές ροές ως το τέλος του 2020 θα πρέπει να καλύπτουν τις υποχρεώσεις της για να μην πάρει νέα σημείωση από τους Ορκωτούς ελεγκτές της ΕΥ στο πρώτο εξάμηνο, διαφορετικά θα δημιουργηθεί συστημικός κίνδυνος για την οικονομία”, σημείωσε λίγο πριν.

    Αναφερόμενος στα μέτρα που θα ληφθούν, είπε ότι  αφορούν αυξήσεις των τιμολογίων στο ανταγωνιστικό τέλος από 16,4% ως 19,4% αυξήσεις ανά Kwh που αντισταθμίζονται από την μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Από τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10% στο 5% προκαλεί ένα κόστος 2,3 ευρώ ανά νοικοκυριό.

     



    ΣΧΟΛΙΑ