• Ενέργεια

    Γ. Στάσσης: Ποιες είναι οι τέσσερις προκλήσεις για τον νέο Πρόεδρο της ΔΕΗ

    • Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
    Ποιος πυροβολεί τη ΔΕΗ και γιατί

    Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης


    Αποστολή διάσωσης και ανάπτυξης για την πλήρη αναδιάταξη και την αλλαγή πορείας της ΔΕΗ καλείται να φέρει εις πέρας ο Γιώργος Στάσσης, ο νέος δυναμικός μάνατζερ που επελέγη για τη θέση του Προέδρου της επιχείρησης.

    Με τον εκλογή του από τη Γενική Συνέλευση της εταιρείας στα τέλη Αυγούστου θα ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση ώστε η εισηγμένη να μετατραπεί από μια εταιρεία στα πρόθυρα χρεοκοπίας σε μια δυναμική επιχείρηση που θα αξιοποιεί τις προοπτικές του κλάδου της ενέργειας και θα ξαναγίνει ελκυστική για τους επενδυτές.

    Το μεγάλο αυτό στοίχημα είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για την εταιρεία, για τον ίδιο αλλά και για την κυβέρνηση και για να το κερδίσει πρέπει να αντιμετωπίσει τέσσερις προκλήσεις που αντιστοιχούν στα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η εταιρεία.

    Η υπόθεση της ΔΕΗ είναι crash test τόσο για το νέο Πρόεδρό της, που επιστρέφει μετά από 7 χρόνια στην ελληνική αγορά, όσο και για τη νέα κυβέρνηση που, αν πετύχει στη διαχείριση μιας τόσο μεγάλης και δύσκολης κρίσης στην κρατική εταιρεία πυλώνα για την οικονομία, κερδίζει τις εντυπώσεις και τότε μπορεί η ΔΕΗ από «καυτή πατάτα» να γίνει σύμβολο μιας νέας εποχής αποφασιστικών χειρισμών και σωστών επιλογών.

    Για την κρίσιμη αυτή αποστολή, ως ο πλέον κατάλληλος κρίθηκε ο κ. Γιώργος Στάσσης και μοιάζει να είναι πράγματι ο ιδανικός άνθρωπος στην ιδανική θέση και είναι πλέον στο χέρι του να μετατρέψει την… ηλεκτρική καρέκλα σε «θρόνο».

    Η αποστολή του δεν είναι αδύνατη, αν σκεφτεί κανείς ότι η Enel από την οποία προέρχεται κατάφερε με επιτυχία να κάνει αυτό που αποτελεί σήμερα στρατηγικό στόχο της ΔΕΗ: Μετασχηματίστηκε σε διεθνή όμιλο, αξιοποιώντας τα κεφάλαια που εισέπραξε από την πώληση μεριδίου στην ιταλική αγορά και πέτυχε για την διεθνή της επέκταση αλλά και για την  ανάπτυξη στις ΑΠΕ, στις οποίες ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες παγκοσμίως.

    Με προίκα την εμπειρία του από την Enel και την αγορά ενέργειας τόσο στην οικονομική διαχείριση όσο και στην ανάπτυξη, τις εξαγορές και τον μετασχηματισμό, ο νέος επικεφαλής θα κληθεί να αντιμετωπίσει τέσσερις προκλήσεις στη νέα του θέση στη ΔΕΗ. Ο τρόπος που θα τις αντιμετωπίσει θα φανεί στο νέο business plan τη εταιρείας που θα αναλάβει να διαμορφώσει και να υλοποιήσει άμεσα με στόχο:

    Α. Να ξεκινήσει με τα μέτρα διάσωσης που θα βελτιώσουν τη ρευστότητα και την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης,

    Β. Να προετοιμάσει το έδαφος για την πώληση μεριδίου στα δίκτυα διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) ώστε να εξασφαλίσει περαιτέρω έσοδα για την επιχείρηση τα οποία και να επενδύσει με τον πλέον ωφέλιμο για την ανάπτυξη της εταιρείας τρόπο.

    Γ. Να προχωρήσει την εσωτερική αναδιοργάνωση και αναδιάταξη της παραγωγής με μείωση των λιγνιτικών και έμφαση στις ΑΠΕ, που ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά

    Δ. Να ετοιμάσει τη ΔΕΗ για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

    Και όλα αυτά να τα πετύχει κάμπτοντας τυχόν αντιδράσεις και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των εργαζομένων…

    Α. Μέτρα διάσωσης- Ρευστότητα: Η εξασφάλιση εσόδων είναι πρώτη προτεραιότητα για τη ΔΕΗ με τα μεγάλα ελλείμματα που μαστίζεται από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εκτός από τα έσοδα από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), στόχος είναι η διαμόρφωση μιας νέας τιμολογιακής πολιτικής, αλλά και η μείωση του λειτουργικού της κόστους με στοχευμένες εθελούσιες εξόδους και βέβαια το κυνήγι των μεγάλων στρατηγικών κακοπληρωτών. Σημαντική ένεση εσόδων θα γίνει και με τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που έχει επιλεγεί ως ο προσφορότερος τρόπος ώστε να ενισχυθούν τα ταμεία της ΔΕΗ χωρίς να απαξιωθεί.

    Β. Πώληση του ΔΕΔΔΗΕ: Με δεδομένη την πολιτική βούληση πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ, το νέο business plan πρέπει να περιλαμβάνει τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και τον ιδανικό για την ΔΕΗ τρόπο που πρέπει να γίνει η πώληση του μειοψηφικού ποσοστού της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα διανομής. Η εισροή εσόδων από την πώληση μεριδίου, μπορεί να εξασφαλίσει σημαντική υπεραξία τόσο στο ΔΕΔΔΗΕ και στη ΔΕΗ, αφού σήμερα ο ΔΕΔΗΕ ελλείψει κεφαλαίων δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που του δίνει η εξέλιξη της τεχνολογίας (έξυπνοι μετρητές κλπ) στην αγορά ενέργειας.

    Ωστόσο είναι κρίσιμο να επιλεγούν οι διαδικασίες, να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία που είναι τώρα στη ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ και έτσι να αποκαλυφθεί μία κρυμμένη περιουσία που σήμερα, μέσα στη ΔΕΗ, δεν φαίνεται. Θα πρέπει να σχεδιαστεί η αναδόμηση της εταιρείας και να αναζητηθούν ως επενδυτές ειδικά funds, που επενδύουν για να εισπράττουν ως εξασφαλισμένη απόδοση το διόδιο, με στόχο να αναζητηθεί το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που εξασφαλίζει στη ΔΕΗ τη μεγαλύτερη υπεραξία.

    Γ. Παραγωγική αναδιάταξη, μετάβαση της ΔΕΗ στη μετα-λιγνίτη εποχή, στροφή στις ΑΠΕ:

    Κεντρικό σημείο στο νέο business plan θα αποτελεί η μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή με τη σταδιακή απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων η οποία θα συνδυαστεί με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων. Λόγω των αυξημένων ποσών που πληρώνει η ΔΕΗ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μια τέτοια επιλογή θα μείωνε τα κόστη της ΔΕΗ, ενώ θα μπορούσε να αυξήσει και τα έσοδά της. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το γερμανικό μοντέλο, μειώνοντας το χρόνο ζωής των λιγνιτικών μονάδων θα μπορούσε η ΔΕΗ να εξασφαλίσει όχι μόνο μείωση κόστους, από μειωμένους ρύπους, αλλά και έσοδα από αποζημιώσεις από την ΕΕ.

    Όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας «ορισμένες παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες στοιχίζουν πια στη ΔΕΗ περισσότερο από όσο αν ήταν κλειστές και πληρώνονταν οι εργαζόμενοι κανονικά».

    Στα επιμέρους θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν  είναι και η διαχείριση της μονάδας Πτολειμαΐδα 5 (που είναι υπό ανέγερση), ώστε να εξασφαλιστούν τα πολύτιμα ΑΔΙ ( έσοδα από Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) που συνδέονται με τη βιωσιμότητά της.

    Την ίδια στιγμή η πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων έχει αποκλειστεί ενώ η εταιρεία θα πρέπει να ενισχύσει την παρουσία της στις ΑΠΕ, όπου το μερίδιό της σήμερα είναι 2,5%.

    Με δεδομένη τη μετάβαση της Ευρώπης σε χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα οι υδροηλεκτρικές μονάδες είναι πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για τη ΔΕΗ, και μαζί με την ανάπτυξή της ευρύτερα στις ΑΠΕ, θα βοηθούσε στην προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, όταν η εταιρεία θα έχει εξυγιανθεί.

    Δ. Προετοιμασία της εταιρείας για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή: Μπορεί σήμερα η ΔΕΗ να μην μπορεί να προσελκύσει στρατηγικό επενδυτή, όπως πρότεινε ο απερχόμενος Πρόεδρός της στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, όμως αυτός είναι ξεκάθαρα ο στόχος του σχεδίου διάσωσης και αναδιάταξης της εταιρείας. Και αποτελεί τη μεγαλύτερη από τις τέσσερις προκλήσεις του νέου Προέδρου της εταιρείας, που θα αποδείξει πόσο καλά έχει καταφέρει τις προηγούμενες τρεις.

    Αυτό εξάλλου αποτελεί και το κεντρικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης με την Κομισιόν για την επίτευξη της απελευθέρωσης στην αγορά ενέργειας, όχι μικραίνοντας την και αποδυναμώνοντας τη ΔΕΗ υπέρ των ανταγωνιστών της, αλλά ενισχύοντάς την ώστε να ιδιωτικοποιηθεί με επιτυχία.



    ΣΧΟΛΙΑ