• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Σε χαμηλό τριών μηνών οι τιμές στην Ευρώπη

    • Bloomberg


    Πτώση σημειώνουν οι τιμές φυσικού αερίου, με φόντο τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει περισσότερα μέτρα για να περιορίσει την αστάθεια στην αγορά ενέργειας, σε μία προσπάθεια να χαλιναγωγήσει την ενεργειακή κρίση.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ολλανδικού αερίου υποχώρησαν έως και 6,9% στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από τρεις μήνες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει έναν προσωρινό μηχανισμό για να αποτρέψει τις ακραίες αυξήσεις των τιμών στις συναλλαγές παραγώγων μέσω ενός δυναμικού πλαφόν για τις συναλλαγές στον χρηματιστηριακό κόμβο TTF του Άμστερνταμ, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που επικαλείται το Bloomberg News.

    Η αγορά ήταν ευαίσθητη στις παρεμβάσεις της ΕΕ για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης που τροφοδότησε τον πληθωρισμό και οδήγησε τις οικονομίες στο χείλος της ύφεσης αναφέρει το Bloomberg.

    Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ πρόκειται να προτείνει μία δέσμη μέτρων την Τρίτη προκειμένου να μετριάσει τον αντίκτυπο των διακοπών των ρωσικών ροών, στις εταιρείες και τους καταναλωτές. Το σχέδιο θα συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

    European gas has dropped amid higher stocks and market intervention
    Το ευρωπαϊκό αέριο υποχώρησε εν μέσω υψηλότερων αποθεμάτων και παρέμβασης στην αγορά

    Η ΕΕ έχει ήδη ζητήσει από τα κράτη μέλη να μειώσουν οικειοθελώς τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 15%, και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον είπε ότι εξετάζεται ένα σχέδιο για να καταστεί αυτή η περικοπή υποχρεωτική. Προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι τα μέτρα για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου δεν πρέπει να εμποδίζουν τις προσπάθειες περιορισμού της ζήτησης, μια άποψη που συμμερίζονται και αναλυτές από την Morgan Stanley έως την Citigroup.

    Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι γεμάτες κατά περίπου 92%, πάνω από τον εποχιακό μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, βοηθούμενες από τον ήπιο καιρό και τα υψηλά επίπεδα υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ωστόσο, μία πιθανή αποτυχία στη μείωση της κατανάλωσης και ο ψυχρότερος από το κανονικό καιρός θα μπορούσαν να εξαντλήσουν γρήγορα τις δεξαμενές και να καταστήσουν πολύ πιο δύσκολη την αναπλήρωσή τους το επόμενο έτος, ιδιαίτερα χωρίς τις συνήθεις ροές από τη Ρωσία.

    Ήπιος καιρός

    “Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αναφέρουν ότι η εικόνα της προσφοράς είναι καλή ενόψει του χειμώνα, ενώ ο ήπιος και θυελλώδης καιρός σημαίνει ότι η ζήτηση δεν έχει αρχίσει πραγματικά να αυξάνεται προς το παρόν”, ανέφερε σε σημείωμά της η Energi Denmark.

    Τα συμβόλαια του ολλανδικού φυσικού αερίου του επόμενου μήνα, υποχωρούσαν νωρίτερα έως και 5,7%, στα 133,89 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο ενδοημερήσιο επίπεδο από τις 29 Ιουνίου.

    Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε κατά 4,3%.

    Ωστόσο, η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία συνεχίζει να εγκυμονεί τον κίνδυνο διακοπής της παροχής φυσικού αερίου που διέρχεται από τη χώρα.

    Το κέντρο του Κιέβου επλήγη από εκρήξεις νωρίς τη Δευτέρα, αφού η Ρωσία χρησιμοποίησε drones καμικάζι, σύμφωνα με τον αρχηγό του προσωπικού του προέδρου της Ουκρανίας, Andriy Yermak.

    Προς το παρόν, οι διαμετακομιστικές ροές παραμένουν σταθερές, αν και διατηρούνται στα μειωμένα επίπεδα των τελευταίων μηνών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κομισιόν: Σχεδίασε και ανακοινώνει αύριο το Μηχανισμό για δυναμικό πλαφόν στο φυσικό αέριο

    Μητσοτάκης: Μάχη στην Ευρώπη για πλαφόν στο φυσικό αέριο, επιπλέον μέτρα στήριξης στο εσωτερικό σε περίπτωση διαφωνίας των 27 – Όλο το παρασκήνιο ενόψει της Συνόδου Κορυφής



    ΣΧΟΛΙΑ