• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Πτώση των τιμών στην Ευρώπη με σύμμαχο τον καλό καιρό

    • Bloomberg


    Το φυσικό αέριο υποχωρεί στην Ευρώπη, καθώς ο ήπιος καιρός περιορίζει τη ζήτηση για θέρμανση, μετριάζοντας τον αντίκτυπο της ιστορικής ενεργειακής κρίσης που έχει ήδη ωθήσει τους λογαριασμούς των καταναλωτών σε επίπεδα ρεκόρ.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 8,1% στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μία εβδομάδα.

    Η ελαφρώς θερμότερη πρόβλεψη καθυστερεί τη χρήση των καυσίμων που βρίσκονται στις αποθήκες, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο “μαξιλάρι” για τους ψυχρότερους μήνες. Τα γερμανικά αποθέματα έχουν πληρότητα πάνω από 99%, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.

    «Ο ζεστός καιρός ήταν ο βασικός μοχλός» πίσω από την πτώση της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου, «όχι μια αλλαγή στην υποκείμενη συμπεριφορά των νοικοκυριών», έγραψαν οι αναλυτές της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Martijn Rats, τη Δευτέρα.

    Αν και οι τιμές μειώθηκαν πρόσφατα, εξακολουθούν να είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερες από το συνηθισμένο. Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν περισσότερο από ποτέ για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο τους, σύμφωνα με την εταιρεία ενεργειακών συμβούλων VaasaETT Ltd. με έδρα το Ελσίνκι, παρόλο που οι κυβερνήσεις έχουν διαθέσει περισσότερα από 550 δισεκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την ενεργειακή κρίση.

    Delayed Winter | EU gas demand fell 26% below 5-year seasonal average on warm October
    Η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκε κατά 26% από τον 5ετή μέσο όρο της συγκεκριμένης εποχής, λόγω του ζεστού Οκτωβρίου

    Η χαμηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση τον Οκτώβριο σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκοί χώροι αποθήκευσης πιθανότατα θα ολοκληρώσουν τη χειμερινή περίοδο τον Μάρτιο 19% υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, στα 31 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δήλωσε η Morgan Stanley.

    “Με υψηλότερα αποθέματα — και οριακά μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης στη βιομηχανία από ό,τι είχαμε εκτιμήσει — οι τιμές μπορεί να είναι χαμηλότερες”, ανέφερε η τράπεζα. «Ωστόσο, αυτό οφείλεται εξ ολοκλήρου στον καιρό και είναι ακόμα νωρίς στην περίοδο θέρμανσης».

    Οι κίνδυνοι σχετικά με τις υπάρχουσες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, με μία μόνο διαδρομή αγωγού ανοιχτή στους μεγαλύτερους ευρωπαίους πελάτες.

    Αυτό προσθέτει πίεση σε εναλλακτικές λύσεις, όπως η πυρηνική ενέργεια και η αιολική παραγωγή, καθώς και το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Το επόμενο έτος, η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να είναι ακόμη πιο σοβαρή.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία διαπραγματεύονταν κατά 4,3% χαμηλότερα, στα 109,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα  στο Άμστερνταμ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ο καιρός αποφασίζει την τιμή του φυσικού αερίου: LNG αξίας 2 δισ. περιμένουν… τον χειμώνα – Πυρετός για FSRU στην Ευρώπη

    Αισιοδοξία από την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας το τελευταίο τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ