• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Πτώση των τιμών μέχρι και 16% στην Ευρώπη

    • Bloomberg


    Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου συνεχίζουν την πτωτική πορεία της περασμένης εβδομάδας, με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου.

    Οποιαδήποτε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός θα έδινε στην αγορά φυσικού αερίου μια ανάσα μετά τις τιμές ρεκόρ που κατέγραψε και την υψηλή αστάθεια των τελευταίων εβδομάδων. Ο πόλεμος έχει ταράξει τις αγορές εμπορευμάτων από το φυσικό αέριο μέχρι τα σιτηρά, με τις κυρώσεις που στοχεύουν στην απομόνωση της Μόσχας να φέρνουν τους εμπόρους στα όρια τους.

    Το ολλανδικό φυσικό αέριο, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, υποχώρησε έως και 16% στις συναλλαγές νωρίς τη Δευτέρα. Οι ροές στην περιοχή από τον κορυφαίο προμηθευτή την Ρωσία διαμορφώθηκαν σε κανονικά επίπεδα τόσο μέσω Ουκρανίας όσο και μέσω των άλλων διαδρομών. Η ζήτηση μπορεί επίσης να μειωθεί λόγω των ηπιότερων καιρικών συνθηκών.

    «Η αστάθεια θα παραμείνει σίγουρα πολύ υψηλή αυτή την εβδομάδα, όπου βλέπουμε ένα πτωτικό άνοιγμα τη Δευτέρα, καθώς η αγορά ελπίζει ότι οι ροές από τη Ρωσία θα συνεχιστούν», ανέφερε η Energi Danmark σε σημείωμα στον ιστότοπό της.

    Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά τη Δευτέρα, με επίκεντρο μία ουσιαστική κατάπαυση του πυρός.

    Οι αντιπροσωπείες έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον Λεονίντ Σλούτσκι, υψηλόβαθμο Ρώσο βουλευτή και έναν από τους διαπραγματευτές της χώρας του, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    European gas drops to almost a third from the record high a week ago
    Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο υποχωρεί σχεδόν στο ένα τρίτο από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε πριν από μια εβδομάδα

    Οι έμποροι φυσικού αερίου της περιοχής παρακολουθούν στενά κάθε βήμα στις διαπραγματεύσεις, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μειωθούν οι ροές.

    Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να περιορίσει τις εισαγωγές από τη Ρωσία κατά τα δύο τρίτα φέτος, το καύσιμο είναι εξαιρετικά απαραίτητο για την πλήρωση των δεξαμενών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

    Οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν επίσης χαμηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες στη βορειοδυτική Ευρώπη την ερχόμενη εβδομάδα. Περισσότερα πλοία με υγροποιημένο φυσικό αέριο που φτάνουν στα ευρωπαϊκά λιμάνια θα ενισχύσουν επίσης τον εφοδιασμό.

    «Ο ηπιότερος καιρός είναι μία πολύ καλή είδηση ​​για την αγορά φυσικού αερίου», δήλωσε ο Michael Yip, αναλυτής LNG στο BloombergNEF σε έκθεσή του τη Δευτέρα.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου του επόμενου μήνα μειώθηκαν κατά 11% στα 116,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο ICE Endex στο Άμστερνταμ. Την περασμένη εβδομάδα σημείωσαν βουτιά κατά 32%.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ενεργειακή κρίση: Στα 750 δισ. ευρώ το κόστος απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο



    ΣΧΟΛΙΑ