• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Πώς ξεπερνιέται ο σκόπελος της πληρωμής σε ρούβλια στη Gazprom

    Ursula von der Leyen Vladimir Putin


    Στον απόηχο της ενεργειακής επάρκειας και με δεδομένο ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να απεξαρτηθεί εν μια νυκτί από το φυσικό αέριο της Gazprom, το δίλημμα ναι ή όχι στην πληρωμή σε ρούβλια, εξαφανίζεται.

    Χωρίς τυμπανοκρουσίες, ή ξεκάθαρες δηλώσεις, τόσο η Κομισιόν όσο και οι κυβερνήσεις, αφήνουν τις αποφάσεις στις ίδιες τις εταιρείες, ενώ οι εταιρείες δηλώνουν τη -politicalli correct- θέση ότι αναμένουν την καθοδήγηση των εθνικών κυβερνήσεων και της Ευρώπης και αναμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να δηλώσουν τι θα κάνουν.

    Ωστόσο, κανείς δε φαίνεται να αγωνιά, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι η ενεργειακή επάρκεια προέχει, κάτι που είναι κατανοητό πολιτικά και αποφεύγεται να θεωρηθεί ρητά “παραβίαση των κυρώσεων” η πληρωμή σε ρούβλια.

    Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Gazprom

    Στο παραπάνω πλαίσιο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε χθες στη σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια, μετά τις προχθεσινές αποφάσεις της Gazprom. Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου.
    Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Να σημειωθεί επίσης ότι από το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

    Σημειώνεται, ότι πληροφορίες από το Μαξίμου χθες σημείωνε ότι αναμένει να ενημερώσουν οι τρεις ελληνικές εταιρείες που διατηρούν συμβάσεις με την Gazprom ( ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κοπελούζος και Mytilineos) τι προτίθενται να κάνουν, αφήνοντας ουσιαστικά την ελευθερία επιλογής στην κάθε εταιρεία. Προφανώς αυτό αντικατοπτρίζει και την ευρωπαϊκή στάση, που μπορεί δια στόματος της Προέδρου της Κομισιόν να ακούγεται πιο απόλυτη για λόγους πολιτικούς, αλλά στην πράξη δεν υπάρχει διάθεση να επιβληθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες το τί θα κάνουν.

    Η πρόεδρος της Κομισιόν, μπορεί να είπε ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη να απαντήσει στον εκβιασμό της Ρωσίας με το φυσικό αέριο, «οι Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στο ότι παραμένουμε ενωμένοι και με αλληλεγγύη στα κράτη μέλη που επηρεάζονται», σημείωσε, αλλά δεν υποχρεώνει κανέναν στο πώς θα απαντήσει η Ευρώπη.

    Έτσι, ένα 24ωρο μετά το στοπ της Ρωσίας σε Πολωνία και Βουλγαρία, το Bloomberg μετέδιδε ότι δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς στην ρωσική Gazprombank και τέσσερις εξ’ αυτών (χωρίς να κατανομάζονται) έχουν ήδη πραγματοποιήσει πληρωμές με ρούβλια.

    Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμα ότι μετά την Πολωνία και τη Βουλγαρία, μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, όταν και λήγουν οι επόμενες πληρωμές, δεν αναμένονται περαιτέρω διακοπές των ροών σε περίπτωση που άλλες χώρες αρνηθούν να εκπληρώσουν την απαίτηση του Κρεμλίνου.

    Γιατί η Πολωνία και η Βουλγαρία είπαν…Νιέτ

    Η ξεκάθαρη στάση της Πολωνίας και της Βουλγαρίας για τις πληρωμές σε ρούβλια, δεν αντικατοπτρίζει την ευρωπαϊκή στάση. Γιατί η Πολωνία δεν έχει την εξάρτηση από το φυσικό αέριο που έχει η υπόλοιπη Ευρώπη και γιατί η Βουλγαρία θεωρείται, όπως αναφέρουν πηγές, περισσότερο αμερικάνικης επιρροής χώρα παρά ευρωπαϊκής και βέβαια μπορεί να στηριχτεί στην Ελλάδα.

    Έτσι ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε προχθές ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία διότι οι δύο αυτές χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια, όμως διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει της ζήτησης.

    Η Πολωνία και η Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκ δήλωσε ότι η διακοπή των παραδόσεων «δεν είναι νόμιμη» και δεν είναι σύμφωνη με τη σύμβαση, διαμηνύοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να πληρώσει το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια και καλώντας τους εταίρους του να πράξουν το ίδιο.

    Η Πολωνία, είπε ο Μοραβιέτσκι, θα κάνει τα πάντα ώστε να επιβληθούν στη Ρωσία πρόστιμα για τη διακοπή της μεταξύ τους σύμβασης, αφού σταμάτησε τις παραδόσεις φυσικού αερίου κατά παράβαση των συμβατικών υποχρεώσεών της.



    ΣΧΟΛΙΑ