• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Νέο ράλι ανόδου στην Ευρώπη – Εκτινάχθηκε μέχρι τα 185 δολάρια

    • Bloomberg


    Προς τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο των τελευταίων εννέα μηνών οδεύει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς την αγορά έχει καταλάβει ο φόβος για βαθύτερες περικοπές της προσφοράς από τη Μόσχα.

    Η τιμή του φυσικού αερίου στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς, τα οποία διπλασίασαν την αξία τους τον περασμένο μήνα, ενισχυόταν έως και 7,6%, σημειώνοντας άνοδο για έβδομη ημέρα. Η κρίση οδήγησε επίσης τις τιμές του ρεύματος σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς ο περιορισμός του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία αυξάνει τον κίνδυνο να μείνει η Ευρώπη χωρίς θέρμανση και ρεύμα φέτος τον χειμώνα.

    O βασικός αγωγός από τη Ρωσία στη Γερμανία προμηθεύει μόλις με το 40% της χωρητικότητάς του και έχει προγραμματιστεί να κλείσει για συντήρηση από την επόμενη εβδομάδα. Την ίδια ώρα εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο να μην επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία μετά τις εργασίες. Η Ρωσία μείωσε τις ροές τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη τεχνικά ζητήματα με τους στρόβιλους που πρέπει να συντηρηθούν στον Καναδά.

    Μια παρατεταμένη διακοπή θα θέσει σε κίνδυνο τα σχέδια για επαρκή πλήρωση των χώρων αποθήκευσης της Ευρώπης για το χειμώνα, περίοδο κατά την οποία η ζήτηση συνήθως κορυφώνεται.

    European gas prices rise further amid fears over Russian flows
    Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξάνονται περαιτέρω εν μέσω φόβων για τις ρωσικές ροές

    Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, σημείωσε νωρίτερα άνοδο μέχρι και 8,7%, στα 186 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Τα αντίστοιχα συμβόλαια στο Ηνωμένο Βασίλειο ενισχύθηκαν κατά 19%.

    Ο  Nord Stream χρειάζεται έξι μεγάλους στρόβιλους για την άντληση φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, οι οποίοι πρέπει να αποστέλλονται τακτικά πίσω στον Καναδά για συντήρηση, αλλά μόνο δύο βρίσκονται επί του παρόντος σε λειτουργία. Ένας στρόβιλος επισκευαζόταν στο Μόντρεαλ και δεν μπορεί να επιστραφεί λόγω των κυρώσεων που απαγορεύουν την εξαγωγή ζωτικών τεχνικών υπηρεσιών στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων της Ρωσίας. Άλλοι στρόβιλοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Ρωσία, αλλά δεν λειτουργούν όλοι λόγω καθώς χρειάζονται εργασίες συντήρησης, σύμφωνα με τον προμηθευτή Gazprom PJSC.

    «Η κρίση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης σύντομα και η Γερμανία βρίσκεται στο επίκεντρό της», ανέφεραν σε σημείωμα τους αναλυτές της Jefferies.

    «Η ζήτηση φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει ιδιαίτερα υψηλή για αυτήν την εποχή του χρόνου», παρόλο που οι υψηλές τιμές αποδυναμώνουν την κατανάλωση σε άλλες βιομηχανίες, δήλωσε η EnergyScan.

    Διαβάστε ακόμη:

    Goldman Sachs: Αυξάνεται στο 50% η πιθανότητα ύφεσης στην ευρωζώνη λόγω του φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ