• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Εκτίναξη των τιμών στην Ευρώπη κατά 30%

    • Bloomberg


    Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν στην Ευρώπη μετά την επ’ αόριστον διακοπή του μεγαλύτερου αγωγού μεταφοράς του εμπορεύματος προς την περιοχή από την Ρωσία, κίνηση που επιδεινώνει την κρίση στην περιοχή και μπορεί να οδηγήσει τις μεγάλες οικονομίες σε ύφεση.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς εκτινάχθηκαν έως και 35% καθώς η Gazprom αποφάσισε την τελευταία στιγμή αργά την Παρασκευή να μην θέσει ξανά σε λειτουργία τον κρίσιμο αγωγό Nord Stream μετά από τρεις ημέρες συντήρησης. Επρόκειτο να ξεκινήσει ξανά το Σάββατο, αλλά η εταιρεία είπε ότι εντοπίστηκε διαρροή πετρελαίου σε μία τουρμπίνα που βοηθά στην άντληση του καυσίμου. Δεν υπάρχει ένδειξη πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για τη διόρθωση της βλάβης.

    Οι πολιτικοί της Ευρώπης προετοιμάζονται εδώ και εβδομάδες για τη διακοπή και τώρα σπεύδουν να λάβουν μέτρα έκτακτης ανάγκης. Η Σουηδία και η Φινλανδία έλαβαν μέτρα προστασίας το Σαββατοκύριακο για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που παλεύουν με τις απαιτήσεις εγγυήσεων, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μία νέας «Lehman».

    Οι ευρωπαίοι υπουργοί ενέργειας πρόκειται να συζητήσουν ριζοσπαστικές προτάσεις για τον περιορισμό των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης την Παρασκευή — συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων στις τιμές του φυσικού αερίου και της αναστολής των συναλλαγών παραγώγων ενέργειας.

    European gas prices jump again after short-lived retreat
    Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάσσονται ξανά μετά από μία βραχύβια υποχώρηση

    Επιστροφή στα υψηλά του Αυγούστου

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συγκεντρώσει αποθέματά φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί για την προοπτική μιας ρωσικής διακοπής και έχει ένα απόθεμα ασφαλείας για τουλάχιστον ένα μέρος του χειμώνα. Η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί μόλις μειωθούν τα αποθέματα, ειδικά πιο κοντά στο τέλος της περιόδου θέρμανσης ή εάν η ήπειρος πληγεί από ισχυρό κρύο.

    «Δεδομένης της περιορισμένης παροχής φυσικού αερίου, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την υποχρεωτική περικοπή φυσικού αερίου για μη βασικές βιομηχανίες αυτόν τον χειμώνα ανάλογα με τον καιρό», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της JPMorgan.

    Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα υψηλά που βρέθηκαν τον Αύγουστο μετά την κίνηση της Ρωσίας, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

    Το ολλανδικό φυσικό αέριο του επόμενου μήνα, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, εκτινάχθηκε κατά σχεδόν 30% φτάνοντας στα 273,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα στο Άμστερνταμ. Το συμβόλαιο έχασε 37% την περασμένη εβδομάδα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πετρέλαιο: Άνοδος 2% στις τιμές με το βλέμμα στις αποφάσεις του ΟΠΕΚ

    Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη ρήξη- Κίνδυνοι και παρενέργειες



    ΣΧΟΛΙΑ