• Ενέργεια

    Πετρέλαιο: Άνοδος 2% στις τιμές με το βλέμμα στις αποφάσεις του ΟΠΕΚ

    • Bloomberg


    Το πετρέλαιο κινείται έντονα ανοδικά λόγω της πιθανής απόφασης του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή και καθώς η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης επιδεινώθηκε αφότου οι G7 ενέκριναν ένα σχέδιο για την προσπάθεια περιορισμού της τιμής του ρωσικού αργού.

    To West Texas Intermediate ενισχύθηκε στα 89 δολάρια το βαρέλι, αφού υποχώρησε σχεδόν κατά 7% την περασμένη εβδομάδα, λόγω της ανησυχίας ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τα lockdown στην Κίνα θα πλήξουν τη ζήτηση.

    Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, θα συνεδριάσουν αργότερα τη Δευτέρα για να καθορίσουν τα επίπεδα παραγωγής για το μήνα Οκτώβριο, ενώ η Σαουδική Αραβία επισήμανε το ενδεχόμενο μείωσης.

    US crude benchmark fell last week on demand concerns
    Ο δείκτης αναφοράς του αμερικανικού αργού μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση

    Το αργό έχει υποχωρήσει κατά περίπου ένα τέταρτο από τις αρχές Ιουνίου, καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνθηκε και οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια, χάνοντας όλα τα κέρδη που κατέγραψε από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom δήλωσε ότι οι ροές φυσικού αερίου κατά μήκος ενός βασικού αγωγού προς τη Γερμανία δεν θα ξαναρχίσουν, μόλις οι υπουργοί της G7 ενέκριναν μια πρωτοβουλία για περιορισμό της τιμής του ρωσικού πετρελαίου.

    «Θεωρούμε την απόφαση της Gazprom να παρατείνει το κλείσιμο του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 από το αρχικό τριήμερο σε επ’ αόριστον, ως άρρηκτα συνδεδεμένη με το ανώτατο όριο τιμών του G7», δήλωσε ο James Whistler, διευθύνων σύμβουλος της Vanir Global Markets Pte.

    Ενώ η πρόθεση είναι να διατηρηθεί η ρωσική προσφορά αλλά να πληγεί το ρωσικό εισόδημα, «η πραγματικότητα είναι πιθανότατα αντίστροφη και μπορεί να δούμε να διαταράσσεται η προσφορά», συμπλήρωσε.

    Η άνοδος του πετρελαίου σημειώθηκε ακόμη και όταν ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg αυξήθηκε στο υψηλό όλων των εποχών εν μέσω της ευρείας απομάκρυνσης των επενδυτών από τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών. Συνήθως το ακριβότερο δολάριο επηρεάζει αρνητικά τα εμπορεύματα όπως το αργό.

    Εν όψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ — η οποία πραγματοποιείται σε ημέρα αργίας για τις ΗΠΑ — οι περισσότεροι παρατηρητές της αγοράς είπαν ότι δεν περιμένουν καμία αλλαγή στην προσφορά παρά την προειδοποίηση από το Ριάντ.

    Τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου του WTI ενισχύονταν νωρίτερα κατά 2,1%, στα 88,69 δολάρια το βαρέλι στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Τα συμβόλαια Νοεμβρίου του brent αυξήθηκαν κατά 2,45% στα 95,30 δολάρια το βαρέλι στο ICE.

    Διαβάστε ακόμη:

    ΕΕ: Στην τελική ευθεία για τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν στη μείωση του ενεργειακού κόστους

    G7: Έδωσαν τα χέρια οι ηγέτες για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο



    ΣΧΟΛΙΑ