• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Εκτίναξη της τιμής στην Ευρώπη στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα

    • Bloomberg


    Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, καθώς οι προγραμματισμένες απεργίες στη Νορβηγία απειλούν να περιορίσουν περαιτέρω μία αγορά που ήδη κλονίζεται από τις περικοπές της ρωσικής προσφοράς.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς κινούνται ανοδικά τη Δευτέρα μετά από τρεις διαδοχικές εβδομάδες κερδών. Περίπου το 13% των ημερήσιων εξαγωγών φυσικού αερίου της Νορβηγίας βρίσκεται σε κίνδυνο εν μέσω σχεδίων για κλιμάκωση της επικείμενης απεργίας από τους διαχειριστές, προειδοποίησε το λόμπι πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας το Σαββατοκύριακο. Τρία πεδία φυσικού αερίου πρόκειται να κλείσουν λόγω της απεργίας από την Τρίτη,  ενώ η προγραμματισμένη δράση την επόμενη ημέρα θα θέσει εκτός λειτουργίας άλλα τρία.

    Αυτή η εξέλιξη εντείνει τους φόβους ότι η Ευρώπη μπορεί να μην έχει αρκετό φυσικό αέριο για να γεμίσει εγκαίρως τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης για τον χειμώνα, λόγω των χαμηλότερων ροών από τη Ρωσία και της παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας σε μια βασική εξαγωγική εγκατάσταση στις ΗΠΑ. Οι κίνδυνοι εφοδιασμού εξαπλώνονται στην ευρωπαϊκή οικονομία και ασκούν αυξανόμενη πίεση στους εμπόρους και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ενισχύοντας τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες.

    Europe gas extends rally as Norway strike puts more supply at risk
    Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη καταγράφει μεγαλύτερη άνοδο, καθώς η απεργία στη Νορβηγία θέτει σε περαιτέρω κίνδυνο την προσφορά

    Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη, σημείωσε νωρίτερα άνοδο 8,8% φτάνοντας στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Τον Ιούλιο οι τιμές εκτινάχθηκαν κατά 54%.

    Οι κορυφαίες βιομηχανίες στην μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της Ευρώπης, τη Γερμανία, ενδέχεται αν βρεθούν αντιμέτωπες με την κατάρρευση λόγω των περικοπών στην παροχή φυσικού αερίου, προειδοποίησε ο ανώτατος αξιωματούχος του συνδικάτου της χώρας πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς που ξεκινούν τη Δευτέρα.

    Η ενεργειακή κρίση οδηγεί ήδη τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικές και εργασιακές αναταραχές, δήλωσε η Γιασμίν Φαχίμι, επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

    Η Ρωσία μείωσε τις αποστολές μέσω του μεγαλύτερου αγωγού της, Nord Stream, κατά 60% και η σύνδεση έχει προγραμματιστεί να διακόψει τη λειτουργία της την επόμενη εβδομάδα για συντήρηση. Η Γερμανία έχει εκφράσει αμφιβολίες για το αν ο αγωγός θα συνεχίσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο μετά τα έργα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γερμανία: Έρχεται σκληρός χειμώνας – Σενάρια για ρεύμα και φυσικό αέριο με δελτίο

    ΕΕ: Για πρώτη φορά αγόρασε περισσότερο αέριο από τις ΗΠΑ απ ότι από την Ρωσία



    ΣΧΟΛΙΑ