• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Άλμα σοκ των τιμών στην Ευρώπη μέχρι και 60%

    • Bloomberg
    αγωγοί φυσικού αερίου

    Αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου


    Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκε έως και 60% φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για την προσφορά.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς διαμορφώθηκαν σε ιστορικό υψηλό, πριν υποχωρήσουν ελαφρά. Οι έμποροι φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας δεν προχωρούν σε νέες συμφωνίες με τη μονάδα συναλλαγών της Gazprom PJSC, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

    Η Gazprom M&T αρνήθηκε ότι οι εταιρείες διακόπτουν τις συναλλαγές μαζί της.

    Ο πόλεμος έχει εκτοξεύσει τις τιμές των εμπορευμάτων στα ύψη — με το αργό πετρέλαιο Brent να ξεπερνά τα 113 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη — καθώς αγοραστές, traders και μεταφορείς παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τις ρωσικές προμήθειες.

    Διακοπές στην προμήθεια φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να προέλθουν από ζημιές σε υποδομές στην Ουκρανία, ενώ ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων στην ενέργεια «παραμένει μια πραγματική πιθανότητα», δήλωσε ο Kaushal Ramesh, ανώτερος αναλυτής της Rystad Energy.

    Πάντως, προς το παρόν, οι ρωσικές προμήθειες συνεχίζονται, και μάλιστα έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα. Οι αποστολές που φτάνουν στο βασικό ευρωπαϊκό σημείο εισόδου του Velke Kapusany στη Σλοβακία ανέκαμψαν σε κανονικά επίπεδα και το φυσικό αέριο έρεε στη Γερμανία μέσω του αγωγού Yamal-Europe κατά τη διάρκεια της νύχτας, με περισσότερη χωρητικότητα να έχει δεσμευτεί για αργότερα την Τετάρτη.

    Gas prices in Europe rose to a record intraday level
    Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ εντός της ημέρας

    Η τιμή του φυσικού αερίου στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία εκτοξεύτηκε πάνω από τα 194 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επίπεδο ρεκόρ, ενώ νωρίτερα κινείτο 36% υψηλότερα στα 165,15 ευρώ. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο ενισχυόταν κατά 33%.

    Τυχόν διακοπή των συναλλαγών με την Gazprom Marketing & Trading θα μπορούσε να προκαλέσει τριγμούς στην αγορά ενέργειας. Η μονάδα λιανικής της εταιρείας προμήθευε φυσικό αέριο περισσότερες από 177.000 βιομηχανικές και εμπορικές εγκαταστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2020, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της. Είχε επίσης συμφωνίες για τη μεταφορά φυσικού αερίου σε τελικούς χρήστες στη Γαλλία και την Ολλανδία.

    Η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 1/3 του φυσικού αερίου της και οποιαδήποτε διακοπή θα μπορούσε να κρατήσει υψηλές τις τιμές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθιστώντας δύσκολη την αναπλήρωση των αποθεμάτων το καλοκαίρι και παρατείνοντας την ενεργειακή κρίση.

    Οι κυβερνήσεις της περιοχής προσπαθούν να αυξήσουν τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο ανταγωνισμός με τους Ασιάτες αγοραστές που επίσης αρχίζουν να αναπληρώνουν τα αποθέματά τους από τον Μάρτιο και μετά.



    ΣΧΟΛΙΑ