• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Αύξηση τιμών στην Ευρώπη με φόντο τις ρωσικές κυρώσεις

    • Bloomberg
    αγωγοί φυσικού αερίου


    Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο αυξήθηκε καθώς οι έμποροι σταθμίζουν τις προοπτικές για πρόσθετες κυρώσεις στη Μόσχα και τον πιθανό αντίκτυπό τους στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου.

    Οι ΗΠΑ και οι εταίροι αναμένεται να ανακοινώσουν μια νέα δράση με στόχο «την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο» την Πέμπτη, δήλωσε την Τρίτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν παρείχε λεπτομέρειες για το τι συνεπάγεται αυτή η προσπάθεια, αν και προσπάθησε να βρει εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου για τους ευρωπαίους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της κρίσης.

    Το φυσικό αέριο έχει υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ που σημείωσε στις 7 Μαρτίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει το bloomberg. Η Ρωσία καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών της Ευρώπης και η προοπτική κυρώσεων που θα έχουν επιπτώσεις στις ροές, επηρέασε τις τιμές τον περασμένο μήνα.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μήνα στην Ολλανδία αυξήθηκαν κατά 4,1% στα 102,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ, ενώ το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε άνοδο 4%.

    Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω των βασικών οδών του αγωγού — τη σύνδεση Nord Stream και το δίκτυο διαμετακόμισης της Ουκρανίας — είναι σε γενικές γραμμές σταθερές.

    Οι τιμές του ευρωπαϊκού κόμβου φυσικού αερίου και του ασιατικού LNG είναι πιθανό να παραμείνουν εξαιρετικά ασταθείς, αλλά με μια καθοδική τάση, ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Citigroup. Αντί να περιορίσει τη ροή φυσικού αερίου με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία όπως φοβόντουσαν οι αγορές, η Ρωσία θα μπορούσε να πλημμυρίσει την Ευρώπη με προμήθειες, σύμφωνα με τους αναλυτές.

    «Η αντίθεση της Γερμανίας στις ενεργειακές κυρώσεις, ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο, θα πρέπει να συμβάλει στη διαμόρφωση ανώτατου ορίου στην ανοδική κίνηση της τιμής», σύμφωνα με τη Citigroup. Η Κίνα είναι επίσης πιθανό να αυξήσει την παραγωγή άνθρακα, μειώνοντας τις πιέσεις στις παγκόσμιες προμήθειες LNG, ανέφερε.

    Κατά τα άλλα, οι παραγγελίες για νορβηγικό φυσικό αέριο έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερους από δύο μήνες την Τρίτη, αφού το γιγάντιο κοίτασμα Troll στη Νορβηγία περιόρισε τη λειτουργία του λόγω βλάβης του συμπιεστή. Οι προμήθειες από το χωράφι αναμένεται να παραμείνουν κάτω από τα κανονικά επίπεδα την Τετάρτη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Βετεράνος trader προειδοποιεί: Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει φέτος στα 150 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ