• Ενέργεια

    Βετεράνος trader προειδοποιεί: Το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει φέτος στα 150 δολάρια

    • Bloomberg
    δεξαμενές πετρελαίου

    δεξαμενές πετρελαίου


    Η τιμή του πετρελαίου brent μπορεί να εκτιναχθεί φέτος στα 150 δολάρια το βαρέλι, καθώς το εφοδιαστικό σοκ από τον πόλεμο στην Ευρώπη συμπίπτει με την ισχυρή ζήτηση από ανθρώπους που επιθυμούν να ταξιδέψουν μετά τον κορονοϊό, υποστηρίζει ο βετεράνος trader εμπορευμάτων, Doug King.

    Ο κόσμος έχει λίγες επιλογές για την άντληση περισσότερου αργού και υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι η κατανάλωση απειλείται, είπε ο King, ο οποίος διαχειρίζεται το Merchant Commodity Fund, με χαρτοφυλάκιο 425 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είχε απόδοση 28% τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους.

    «Η ζήτηση καυσίμων αεροσκαφών θα επανέλθει, τα ταξίδια θα επανέλθουν», είπε σε συνέντευξή του. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι έχουν χρήματα. Θα τα ξοδέψουν, οπότε δεν βλέπω μείωση της ζήτησης σε αυτές τις τιμές».

    Το πετρέλαιο ήταν ήδη αυξημένο πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς η προσφορά προσπαθούσε να συμβαδίσει με την ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία.

    Οι οικονομικές κυρώσεις που ακολούθησαν κατά της Ρωσίας, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού, οδήγησαν στο φλερτ του brent με τα 140 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Μαρτίου, αν και τώρα η τιμή του έχει μειωθεί κοντά στα 115 δολάρια.

    Οι απώλειες του εφοδιασμού λόγω του πολέμου στην Ευρώπη δύσκολα θα επηρεάσουν οποιαδήποτε μείωση της ζήτησης, καθώς ο κόσμος θέλει να αρχίσει να ταξιδεύει περισσότερο μόλις του δοθεί η ευκαιρία, σύμφωνα με τον King. Η κατώτερη δυνατή τιμή για το brent αυτή τη στιγμή είναι περίπου στα 100 δολάρια, εκτίμησε.

    Το Merchant fund είχε απόδοση 74% το 2021, τοποθετώντας τον King στην ομάδα διαχειριστών hedge funds, συμπεριλαμβανομένου του Pierre Andurand, που κατέγραψαν μεγάλα κέρδη από την έκρηξη των πρώτων υλών πέρυσι.

    Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας brent

    Ο δείκτης Bloomberg Commodity Spot Index έχει ήδη αυξηθεί κατά 26% φέτος, με τον King να βλέπει πολύ περισσότερες ευκαιρίες στις πρώτες ύλες.

    Η εξερεύνηση νέων πόρων πετρελαίου είναι επίσης περιορισμένη. «Δεν είναι όπως το 2007-08, όπου έβλεπες παντού εξορύξεις, έβλεπες τις πολυεθνικές να πηγαίνουν στα χωράφια και να αναπτύσσονται», είπε, προσθέτοντας ότι τα ESG άλλαξαν τα πράγματα. «Οι αγορές εμπορευμάτων που δεν αντιδρούν στα σήματα τιμών σημαίνει ότι είναι αρκετά επισφαλείς».

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο King επισήμανε ακόμη τα εξής:

    -Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι μια ευκαιρία, με βάση τις προσδοκίες ότι η βιομηχανία θα βρει τελικά έναν τρόπο να προμηθεύσει περισσότερο τις παγκόσμιες αγορές

    -Η μεταφορά εμπορευμάτων εξακολουθεί να αποτελεί ένα καλό «παιχνίδι» καθώς συνεχίζονται οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και καθώς οι αποστάσεις που διανύονται από τα πλοία πιθανότατα θα αυξηθούν

    -Ο άνθρακας προσελκύει επίσης το ενδιαφέρον του fund που διαχειρίζεται ο King, κυρίως μετά την περσινή Διάσκεψη Κορυφής COP26 για την κλιματική αλλαγή και τη ρωσική εισβολή, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να απαλλαγούν από την εξάρτηση τους από «μεγάλα μέρη του κόσμου που παράγουν αυτούς τους υδρογονάνθρακες, για τους προφανείς λόγους που μόλις είδαμε».

    -Οι παγκόσμιες αγορές φυτικών ελαίων θα δουν «μεγάλη στενότητα προσφοράς και ζήτησης», καθώς οι αγοραστές σπεύδουν να εξισορροπήσουν την απώλεια του ουκρανικού ηλιελαίου με υποκατάστατα όπως κραμβέλαιο, φοινικέλαιο και φασολέλαιο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Σε στάση αναμονής οι αγορές ενόψει της συνόδου κορυφής



    ΣΧΟΛΙΑ