• Ενέργεια

    Exxon Mobil: Απομείωση $2.5 δισ. στην Καλιφόρνια – Σταθερά κέρδη το δ’ τρίμηνο

    • NewsRoom
    Darren Woods, CEO Exxon Mobil (Πηγή: exxonmobil.co.uk)

    Darren Woods, CEO Exxon Mobil (Πηγή: exxonmobil.co.uk)


    Σε μία νέα απομείωση αξίας περιουσιακών στοιχείων 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Καλιφόρνια προχωρά η Exxon Mobil, η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, σχετίζεται «κυρίως» με τις δραστηριότητές της στη Santa Ynez στα ανοικτά των ακτών της Σάντα Μπάρμπαρα.

    Η απομείωση θα καταγραφεί στα κέρδη δ’  τριμήνου, όπως ενημέρωσε σήμερα τους επενδυτές ο πετρελαϊκός κολοσσός.

    Η Exxon ανέστειλε προσωρινά την παραγωγή στο κοίτασμα πετρελαίου της Santa Ynez μετά από διαρροή αγωγού το 2015 προτού συνεχίσει τις αποστολές αργού με φορτηγά.

    Οι ρυθμιστικές αρχές παρενέβησαν αργότερα και περιόρισαν τη δυνατότητα της Exxon να μεταφέρει πετρέλαιο οδικώς, επικαλούμενοι κινδύνους για άλλους οδηγούς και το περιβάλλον.

    «Παρόλο που συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να επιτρέψουμε την επανεκκίνηση της παραγωγής, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις στο κρατικό ρυθμιστικό περιβάλλον έχουν εμποδίσει την πρόοδο όσον αφορά τις εργασίες αποκατάστασης», ανακοίνωσε η Exxon.

    Εκτός από την απομείωση, η Exxon σημείωσε ότι τα κέρδη του δ’ τριμήνου ήταν παρόμοια με το προηγούμενο τρίμηνο.

    Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου επέφεραν πλήγμα 600 εκατομμυρίων δολαρίων στα κέρδη, ωστόσο αυτό αντισταθμίστηκε τουλάχιστον εν μέρει από την άνοδο στις αγορές φυσικού αερίου.

    Εν τω μεταξύ, η πτώση 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα κέρδη από την διύλιση, μετριάστηκε εν μέρει από το κέρδος των μη διευθετημένων παραγώγων περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2023, η Exxon ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απομείωση της αξίας στοιχείων ενεργητικού φυσικού αερίου κατά 17 με 20 δισ. δολάρια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ζημία της στα χρονικά, και ότι θα μειώσει τις δαπάνες για νέα έργα το επόμενο έτος στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 15 χρόνια.

    Chevron: Εκτιμήσεις για απώλειες έως και 4 δισ. δολ. στην Καλιφόρνια

    Η ανακοίνωση της Exxon έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Chevron δήλωσε ότι θα υποστεί μεγάλη απομείωση αξίας λόγω κυρίως των ενεργειακών πολιτικών της Καλιφόρνια.

    Σύμφωνα με την εταιρεία, θα απομειώσει την αξία περιουσιακών στοιχείων ύψους 3,5 έως 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω περιοριστικών κυβερνητικών πολιτικών στην Καλιφόρνια και περιβαλλοντικών υποχρεώσεων στον Κόλπο του Μεξικού.

    Οι χρεώσεις προέρχονται κυρίως από τους κανονισμούς της Καλιφόρνιας που «έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερα αναμενόμενα μελλοντικά επίπεδα επενδύσεων», ανέφερε η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωσή της την Τρίτη.

    Σημειώνεται ότι η παραγωγή της Chevron στην πολιτεία έχει μειωθεί κατά 15% μετά την πανδημία του covid-19 και πλέον αντιπροσωπεύει μόλις το 3% της παγκόσμιας παραγωγής της.

    Πηγές: Bloomberg, Reuters 

    Διαβάστε επίσης: 

    Mytilineos: Record Date για την 1η Περίοδο Εκτοκισμού του ΚΟΔ, η Τρίτη 9 Ιανουαρίου

    Drewry: Αυξήθηκαν οι τιμές στα κοντέινερ κατά 61%!

    Γιώργος Ξηραδάκης: Η Ελλάδα είναι πλέον κέντρο καινοτομίας της παγκόσμιας ναυτιλίας



    ΣΧΟΛΙΑ