• Ενέργεια

    Ευρώπη: Η ενεργειακή κρίση υποχωρεί με φόντο τον θερμότερο Ιανουάριο των τελευταίων δεκαετιών

    • Bloomberg


    Η Ευρώπη βιώνει τον θερμότερο Ιανουάριο των τελευταίων δεκαετιών, εξέλιξη που περιορίζει την ενεργειακή κρίση που ταλαιπωρεί την περιοχή εδώ και μήνες.

    Οι ήπιες συνθήκες είναι πιθανό να διατηρηθούν σε όλη την περιοχή μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με την Maxar Technologies Inc. Παρά το γεγονός ότι ο ζεστός καιρός τις τελευταίες δύο εβδομάδες πυροδότησε ανησυχίες για το κλίμα, αποτέλεσε παράλληλα “ευλογία” για τα κράτη, που αγωνίζονται ενάντια στην ολέθρια κρίση κόστους ζωής, με τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών και τον πληθωρισμό να εκτινάσσονται.

    Οι θερμοκρασίες προβλέπεται να κυμανθούν από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές στη Γαλλία και τη Γερμανία έως τις 17 Ιανουαρίου, οδηγώντας τη ζήτηση για θέρμανση στην Ευρώπη κάτω από τον μέσο όρο των 10 ετών, σύμφωνα με τη Maxar and the Weather Company.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έζησε το 2022 τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, είναι πιθανό να δει τις ήπιες συνθήκες να συνεχίζονται αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το Met Office.

    Για την Ευρώπη, «το πρώτο μισό του μήνα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί μεταξύ των θερμότερων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες, εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως αναμένονται», δήλωσε ο Matthew Dross, μετεωρολόγος στην Maxar.

    Warm Winter Holds | Mild temperatures across Northwest Europe are expected in January
    Ήπιες θερμοκρασίες σε όλη τη βορειοδυτική Ευρώπη αναμένονται τον Ιανουάριο

    Πρόκειται για μια απότομη ανατροπή σε σχέση με τις χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου, και δημιούργησαν ανησυχίες για την υπερβολική εξάντληση των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Οι κυβερνήσεις και οι καταναλωτές πέρασαν μεγάλο μέρος του καλοκαιριού ανησυχώντας για ενδεχόμενα μπλακ άουτ μετά τις απότομες περικοπές της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Ωστόσο, τα αποθέματα είναι πλέον περισσότερα από το κανονικό, με ορισμένες χώρες να στέλνουν αέριο ακόμη και για αποθήκευση τις τελευταίες ημέρες, καθώς η ζήτηση μειώνεται με τις υφιστάμενες καιρικές συνθήκες.

    Ο καιρός σε συνδυασμό με τις ισχυρές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, αυξάνει την πεποίθηση ότι η ήπειρος μπορεί να βγει αλώβητη αυτόν τον χειμώνα. Και τα υψηλά αποθέματα στο τέλος της χειμερινής περιόδου, θα διευκολύνουν την έγκαιρη αναπλήρωση των χώρων αποθήκευσης για τον επόμενο χειμώνα.

    Winter Buffer | Europe's gas storage remains fuller than normal amid mild weather
    Η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από το κανονικό εν μέσω του ήπιου καιρού

    Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου την Τετάρτη έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, ενώ οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν επίσης απότομα.

    Θα μπορούσαν να υποχωρήσουν περαιτέρω καθώς ο Matthew Dross της Maxar προβλέπει θυελλώδεις ανέμους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη έως τα μέσα Ιανουαρίου, γεγονός που θα αυξήσει την παραγωγή αιολικής ενέργειας και στη συνέχεια θα περιορίσει τη χρήση φυσικού αερίου.

    Ωστόσο, οι κυβερνήσεις παροτρύνουν τους πολίτες να συνεχίσουν να εξοικονομούν ενέργεια επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι. Μια ψυχρή έκρηξη τις επόμενες ημέρες θα μπορούσε να ωθήσει τις θερμοκρασίες στη Φινλανδία, τη βόρεια Σουηδία και τη Νορβηγία, τη Λευκορωσία και τις χώρες της Βαλτικής κατά 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα μέσα επίπεδα, σύμφωνα με την Olivia Birch, μετεωρολόγο της The Weather Company.

    Η Βρετανία θα μπορούσε επίσης να δει «μερικά πιο κρύα διαλείμματα», δήλωσε ο Nicola Maxey, μετεωρολόγος του Met Office. «Αυτό πιθανότατα θα αυξήσει τη ζήτηση θέρμανσης και ρεύματος στις πληγείσες περιοχές», είπε η Birch.

    Το μοτίβο του καιρού, ωστόσο, προκαλεί ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή. Η ενεργειακή κρίση ανάγκασε ορισμένες κυβερνήσεις να αντιστρέψουν τις πολιτικές εκπομπών. Η Γερμανία ενισχύει την εξάρτησή της από τον άνθρακα, ενώ η παγκόσμια κατανάλωση του ρυπογόνου καυσίμου αυξάνεται.

    «Αν και αυτό που συμβαίνει δεν σημαίνει ότι κάθε χρόνος θα είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί, η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αυξάνει τις πιθανότητες για όλο και πιο ζεστά χρόνια τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Mark McCarthy, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών για το Κλίμα του Met Office.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γερμανία: Οι κλιματικοί στόχοι του 2022 δεν επετεύχθησαν, λόγω της ενεργειακής κρίσης – Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο σύνολο



    ΣΧΟΛΙΑ