• Ενέργεια

    Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο: Τέλος στο ράλι των τιμών – Αύξηση στις ρωσικές ροές

    • Bloomberg
    αγωγοί φυσικού αερίου

    Αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου


    Τέλος στο ανοδικό ράλι των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου έβαλαν η αύξηση των ρωσικών ροών στην περιοχή καθώς και το γεγονός ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Μόσχα δεν περιλάμβαναν τον ενεργειακό τομέα.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 28%, μετά από τέσσερις συνεχόμενες ημέρες ανόδου. Την Πέμπτη, οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από 60%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2005, εν μέσω αβεβαιότητας για τον αντίκτυπο που θα έχει η σύγκρουση στην Ουκρανία στις ροές από τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης.

    Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας παραγγέλνουν περισσότερο φυσικό αέριο στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων συμβάσεων με την Gazprom μετά το ράλι των τιμών που πυροδότησε η ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι συμφωνίες τιμολογούνται με τέτοιο τρόπο που οι ρωσικές εισαγωγές είναι πλέον φθηνότερες από το spot φυσικό αέριο που διακινείται σε ευρωπαϊκούς κόμβους.

    Οι ροές αυξάνονται μετά την εντατικοποιημένη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προχώρησαν σε έναν νέο γύρο κυρώσεων με στόχο να “ακρωτηριάσουν” οικονομικά τη Ρωσία για την επίθεσή που προκάλεσε τη χειρότερη κρίση ασφαλείας στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν υπερασπίστηκε την απόφασή της να μην επιβάλει κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, με έναν αξιωματούχο να εξηγεί ότι ήταν απρόθυμη να διαταράξει έναν τομέα «όπου η Ρωσία έχει συστημική σημασία στην παγκόσμια οικονομία».

    «Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα που θα προκαλέσει ακούσια διακοπή στη ροή της ενέργειας καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Daleep Singh στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

    Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 38% την Πέμπτη και αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 24% την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία του φορέα εκμετάλλευσης δικτύου της Ουκρανίας. Η Gazprom επανέλαβε ότι η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας εκτελείται κανονικά.

    Russia Boosts Flows Via Ukraine to Near-Normal
    Η Ρωσία ενισχύει τις ροές μέσω Ουκρανίας σχεδόν στα κανονικά επίπεδα

    «Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος περικοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου κάτω από τη συμβατική της δέσμευση είναι περιορισμένος εκτός εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της JPMorgan Chased & Co., Vincent Ayral και Javier Garrido.

    Τα προθεσμιακά συμβόλαια του ολλανδικού φυσικού αερίου διαπραγματεύονταν νωρίτερα κατά 27% χαμηλότερα, στα 97,88 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα γερμανικά συμβόλαια του επόμενου μήνα υποχωρούσαν κατά 25%, στα 222 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    Σημειώνεται ότι περισσότερο από το ένα τρίτο της προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρώπης προέρχεται από τη Ρωσία και συνήθως το ένα τρίτο αυτού του όγκου διέρχεται μέσω Ουκρανίας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Συναγερμός στην αγορά τροφίμων: Η ρωσική εισβολή στον σιτοβολώνα της Ευρώπης φέρνει ανατιμήσεις φωτιά



    ΣΧΟΛΙΑ