• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Νέα άνοδο στην Ευρώπη πυροδοτούν οι δηλώσεις Πούτιν περί πληρωμής σε ρούβλια

    • Bloomberg
    Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη Γερμανία για το φυσικό αέριο - Έκτακτη σύσκεψη και στην Αθήνα - Λήγει αύριο το τελεσίγραφο Πούτιν για πληρωμή σε ρούβλια


    Το φυσικό αέριο στην Ευρώπη σημείωσε περαιτέρω άνοδο μετά την δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια από «μη φιλικά» κράτη, την ώρα που οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζουν σε συμφωνία για τον περιορισμό της ενεργειακής εξάρτησης από τη Μόσχα.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς ενισχύθηκαν έως και 5,1%, αφού έκλεισαν 18% υψηλότερα την Τετάρτη, καθώς τα σχόλια του Πούτιν προκάλεσαν νέα αναστάτωση στην αγορά.

    Για τους ευρωπαίους αγοραστές, η ζήτηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφωνίες και διαπραγματεύσεις συμβάσεων, απειλώντας να διαταράξει την ομαλή ροή του φυσικού αερίου. Θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τα έσοδα της Ρωσίας μέχρι να κλείσουν νέες συμφωνίες.

    Η ανακοίνωση του Πούτιν αναζωπύρωσε τους φόβους για τη σταθερότητα των ρωσικών προμηθειών που είχαν οδηγήσει τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

    Παράλληλα, δείχνει ότι τόσο το Κρεμλίνο όσο και η Δύση φαίνονται όλο και πιο αποφασισμένες να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια ως «όπλο» για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης και η αλλαγή των όρων πληρωμής αυξάνει την αβεβαιότητα σε μια ήδη ασταθή αγορά.

    European gas rises as Putin seeks ruble payments for Russian gas
    Το ευρωπαϊκό αέριο αυξάνεται καθώς ο Πούτιν επιδιώκει πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο

    Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα σενάρια για ένα σχέδιο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με στόχο τον απογαλακτισμό της Ευρώπης από τις ρωσικές προμήθειες, στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία.

    Μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να ανακοινωθεί μόλις την Παρασκευή, δήλωσε την Τετάρτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

    Πιθανότατα θα περιλαμβάνει εκτροπή των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ προς την Ευρώπη, αντί για αύξηση της αμερικανικής παραγωγής, δήλωσε η Goldman Sachs. Τέτοια μέτρα θα βοηθήσουν την Ευρώπη να αναπληρώσει τα αποθέματα φυσικού αερίου της σε καλά επίπεδα πριν από τον επόμενο χειμώνα, εκτός εάν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου διαταραχθούν από τη ζήτηση του Πούτιν για ρούβλια, ανέφερε.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία αυξήθηκαν κατά 3,9% στα 121,60 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκe κατά 4,3% στις 289,46 πένες ανά θεσμική μονάδα.

    Οι αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω βασικών διαδρομών αγωγών εκτιμάται ότι θα παραμείνουν γενικά σταθερές την Πέμπτη, με τις προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream να αναμένεται να είναι υψηλότερες σε σύγκριση με μια ημέρα πριν, αναφέρει το bloomberg. Η Gazprom επισήμανε ότι οι ροές μέσω της Ουκρανίας εξελίσσονταν κανονικά.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ρωσικό χρηματιστήριο: Άνοιξε μετά από σχεδόν ένα μήνα – Κέρδη μέχρι 12%



    ΣΧΟΛΙΑ