Ενέργεια

Επανεκκίνηση στη ΡΑΕ: Ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις για το νέο ηγετικό δίδυμο Δαγούμα -Ψυχογιού

Δημήτρης Ψυχογυιός Αντιπρόεδρος και Αθανάσιος Δαγούμας Πρόεδρος, το νέο ηγετικό δίδυμο στη ΡΑΕ


Μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις βρίσκεται η ΡΑΕ είκοσι χρόνια μετά την ίδρυσή της και το νέο ηγετικό δίδυμο που ανέλαβε τη διοίκησή της, των καθηγητών Δαγούμα και Ψυχογυιού, πρέπει να την οδηγήσει σε μια νέα εποχή αναβάθμισης της λειτουργίας και του έργου της για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας μεγαλύτερης και πιο σύνθετης αγοράς ενέργειας.

Η αλλαγή της διοίκησης της ΡΑΕ συμπίπτει με την αρχή της ριζικής αλλαγής στον ενεργειακό τομέα στο πλαίσιο της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα. Στο πλαίσιο αυτό η ρυθμιστική φιλοσοφία αλλάζει πρέπει να είναι ευέλικτη και να  επικεντρώνεται στη μόχλευση και διευκόλυνση επενδύσεων και τεχνολογικών αλλαγών.

 H νέα εποχή απαιτεί η Ρυθμιστική Αρχή να κάνει μια επανεκκίνηση για να ανταποκριθεί με ταχύτητα και ευελιξία στις αλλαγές που έρχονται στον τομέα της ενέργειας. Η πράσινη ατζέντα, αλλάζει όλες τις προτεραιότητες από τώρα και σε βάθος χρόνου  και οι νέες τεχνολογίες δημιουργούν νέα δεδομένα και στο νέο πλαίσιο αλλάζει και η έννοια της ρύθμισης. Οι κανόνες δεν αρκεί να υπάρχουν ως στατικοί ή αμυντικοί για να αποφεύγονται κακές πρακτικές , αλλά οφείλουν να κινητοποιούν τις επενδύσεις και επισπεύδουν την αλλαγή για να μην την εμποδίζουν.

 Σε μια smart εποχή η ρύθμιση πρέπει να γίνεται επίσης με smart τρόπο, με ταχύτητα, ευελιξία και κοιτώντας μπροστά. Η ανάπτυξη έξυπνων αποκεντρωμένων αγορών, υπηρεσιών και τεχνολογιών, η επιτυχία του target model, η δημιουργία δικτύων  υποστήριξης της ηλεκτροκίνησης και η σταδιακή ένταξη ΑΠΕ σε μέγιστη έκταση, η αποθήκευση ενέργειας,  η ένταξη του υδρογόνου στο σύστημα του αερίου, αποτελούν εξελίξεις δρομολογημένες και ταυτόχρονα νέες προκλήσεις για το Ρυθμιστή.

Η εξέλιξη της ενεργειακής βιομηχανίας αφορά σύνθετες επενδύσεις που απαιτούν συνδυασμό τεχνολογιών, ποικιλία μικρών μονάδων, εξισορρόπηση από μονάδες αερίου (φυσικού ή τεχνητού)  και ο ρόλος του Ρυθμιστή είναι καθοριστικός για να προχωρήσουν ανεμπόδιστα.

Τι είπε ο νέος Πρόεδρος στη Βουλή

Όπως εξάλλου τόνισε ο νέος Πρόεδρος κ. Δαγούμας,  παρουσιάζοντας το βιογραφικό του στη Βουλή, «στόχος και φιλοδοξία μας είναι η ΡΑΕ να ενισχύσει περαιτέρω το κύρος της και να καταγράψει μια ποιοτική αναβάθμιση στη λειτουργία και το έργο της». Στόχος της νέας διοίκησης, όπως είπε, θα είναι η ουσιαστική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε Βαλκάνια και Ευρώπη και όχι απλώς η ενσωμάτωση οδηγιών της ΕΕ και αποφάσεων του ACER. «Θέλουμε να έχουμε ενεργή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων», επισήμανε σχετικά.

Ταυτόχρονα, ο κύριος Δαγούμας ανέδειξε την σημασία διαμόρφωσης ενός σταθερού πλαισίου για την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία της αγοράς, επισημαίνοντας πως πρόθεση της νέας διοίκησης είναι η καλλιέργεια μιας «ασφάλειας δικαίου». Κρίσιμης σημασίας ζήτημα είναι η προώθηση σταθερών και μακροχρόνιων κανόνων που έχουν διάρκεια στο χρόνο, γεγονός που εξασφαλίζει σαφές πλαίσιο προς όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Ο κ. Δαγούμας υπογράμμισε πως στη στοχοθεσία της νέας διοίκησης είναι η προστασία των καταναλωτών, υιοθετώντας πολιτικές και ρυθμίσεις και εφαρμόζοντας μέτρα που καταλήγουν να μειώνουν το κόστος για τους τελικούς καταναλωτές.

Τέλος, ψηλά στην ατζέντα της νέας διοίκησης είναι η προώθηση επενδύσεων με ανταποδοτικό τρόπο σε υποδομές, με έμφαση στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των δικτύων. Πρόκειται για έργα που ήδη βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, όπως αποτυπώνονται ήδη στα προγράμματα ανάπτυξης που έχει εγκρίνει η ΡΑΕ.

Χθες η Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής ενέκρινε  τον ορισμό του νέου προέδρου, αντιπροέδρου και μέλους της ΡΑΕ με τους κυβερνητικούς βουλευτές να ψηφίζουν ναι, το ΚΚΕ να δίνει αρνητική ψήφο, και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώνουν «παρών».

Μιλώντας για τους τρεις υποψήφιους, ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε τα εξής:

Ο προτεινόμενος Πρόεδρος, ο κ. Δαγούμας, γνωρίζει πολύ καλά την ενεργειακή αγορά. Είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για θέματα ενέργειας. Πέρα από την ακαδημαϊκή του καριέρα έχει εργαστεί, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, για την αγορά ενέργειας  εδώ και χρόνια και επομένως, γνωρίζει το ζήτημα, θα μου επιτρέψετε να πω, από μέσα και απέξω.

Ο Αντιπρόεδρος, ο κ. Ψυχογυιός, είναι, επίσης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, αναπληρωτής καθηγητής, εξειδικευμένος στα οικονομικά ζητήματα, αλλά με γνώση και των ενεργειακών ζητημάτων, καθώς, όπως θα εξηγήσει και ο ίδιος και περιγράφεται και στο βιογραφικό του, έχει ασχοληθεί με μια σειρά από ενεργειακά ζητήματα και με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ο κ. Τσιμάρας, που προτείνεται ως μέλος προέρχεται από έναν άλλον επιστημονικό τομέα. Ο κ. Δαγούμας καλύπτει τα ενεργειακά, ο κ. Ψυχογυιός τα οικονομικά,  ο κ. Τσιμάρας, είναι νομικός. Είναι καθηγητής στην Κύπρο. Έχει διδάξει και σε ελληνικά πανεπιστήμια νωρίτερα. Έχει, όπως και οι άλλοι συνάδελφοί του λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και θα συμβάλει και εκείνος από την πλευρά του στο να υπάρχει μια ολιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων, διότι τα θέματα είναι σύνθετα, είναι πολύπλευρα και θα πρέπει η ΡΑΕ να τα εξετάζει από όλες τις πλευρές, προκειμένου να έχουμε και τα αποτελέσματα, τα οποία όλοι ευχόμαστε.

 


ΣΧΟΛΙΑ