• Ενέργεια

    ΕΛΠΕ: Στις 29 Μαρτίου οι δεσμευτικές προσφορές

    Στάθης Τσοτσορός. Πρόεδρος ΕΛΠΕ

    Στάθης Τσοτσορός. Πρόεδρος ΕΛΠΕ


    Την Παρασκευή 29 Μαρτίου αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την ιδιωτικοποίηση του 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ. Σημειώνεται ότι η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Κομισιόν η οποία στην πρόσφατη έκθεσή της εξέφραζε την ανησυχία για το γεγονός ότι υπάρχουν μόνο δύο συμμετέχοντες στην τελική φάση του διαγωνισμού και θεωρεί «πρόκληση» την ολοκλήρωση της συναλλαγής μέχρι τα μέσα του 2019.

    Οι δύο κοινοπραξίες που θα διεκδικήσουν την πλειοψηφία των μετοχών των ΕΛΠΕ  και το μάνατζμεντ είναι το αμερικανοελβετικό σχήμα Carlyle-Glencore και το ολλανδοαλγερινό Vitol-Sonatrach και με την κεφαλαιοποίηση του ομίλου στο χρηματιστηριακό ταμπλό στα 2,53 δισ. ευρώ τα τιμήματα αναμένεται να διαμορφωθούν σε υψηλά επίπεδα.

    Υπενθυμίζεται ότι οι Αμερικανοί της Carlyle και οι Αλγερινοί της Sonatrach προστέθηκαν στα… άρματα των ήδη ενδιαφερομένων επενδυτών το τελευταίο δίμηνο, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για την ενημέρωσή τους για τη λειτουργία και τις προδιαγραφές των μονάδων των ΕΛΠΕ, καθώς και λεπτομέρειες για τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας.

    ΕΛΠΕ Υδρογονάνθρακες

    Σύμφωνα με τα συμβατικά κείμενα για την αλλαγή του μετοχικού status της ΕΛΠΕ Υδρογονάνθρακες, της εταιρείας στην οποία έχουν περάσει όλες οι παραχωρήσεις υδρογονανθράκων του  ομίλου, θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, που θα καλυφθεί από το Δημόσιο, ώστε το Δημόσιο να αποκτήσει το 50,1% της θυγατρικής ενώ το υπόλοιπο 49,9% θα παραμείνει στον όμιλο.

    Η ΕΛΠΕ Υδρογονάνθρακες, είναι η εταιρεία Συμμετοχών, στην οποία έχουν μεταβιβασθεί όλες οι εταιρείες ειδικού σκοπού στις οποίες έχουν περάσει οι επιμέρους συμμετοχές των ΕΛΠΕ σε που δραστηριοποιούνται στην έρευνα Υδρογονανθράκων.   Η στρατηγική ανάπτυξης της ΕΛΠΕ στην έρευνα υδρογονανθράκων επικεντρώνεται στην Ελλάδα και έχει αποκτήσει δικαιώματα σε 10 περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας, έχοντας ως εταίρους τις μεγαλύτερες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες ExxonMobil, Total, Repsol και Edison.

    Ποιοι είναι οι μνηστήρες

    Τα δύο σχήματα είναι α) σύμπραξη της εταιρείας Vitol Holding BV με την εταιρεία “Société Nationale pour la Recherche, la Production, le Transport, la Transformation et la Commercialisation des Hydrocarbures” (“Sonatrach”) και β) σύμπραξη της εταιρείας Glencore Energy UK LTD με την εταιρεία “CIEP Participations S.a r.l. SICAR” του ομίλου Carlyle.

    Η Vitol είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος έμπορος πετρελαίου και ο σύμμαχός της, η Sonatrach, είναι η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Αλγερίας.

    Η Sonatrach δραστηριοποιείται στη μεταφορά και εμπορία υδρογονανθράκων με μοναδικό μέτοχο (κατά ποσοστό 100%) τη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλγερίας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1963 με σκοπό την εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων της χώρας. Οι δραστηριότητές της καλύπτουν όλες τις πτυχές της αλυσίδας της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου: Upstram (E&P), Midstream (Μεταφορές) και Downstream (Μάρκετινγκ, Διύλιση και Petchems).

    Από την άλλη πλευρά η Glencore συγκαταλέγεται στους κορυφαίους εμπόρους αργού και ορυκτών, ενώ ο όμιλος Carlyle έχει πληθώρα συμφερόντων σε πολλά πεδία και χώρες.

    Η “CIEP Participations S.a r.l. SICAR” που μπαίνει στην κοινοπραξία της Glencore ελέγχεται από την The Carlyle Group L.P., η οποία είναι εισηγμένη στον Nasdaq και αποτελεί επενδυτική εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας, με πάνω από 212 δισ. δολάρια υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία μέσα από 339 επενδυτικά οχήματα. Το Carlyle Group L.P. είναι εισηγμένη στον Nasdaq και αποτελεί επενδυτική εταιρεία παγκόσμιας εμβέλειας, με πάνω από 212 δισ. δολάρια υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία μέσα από 339 επενδυτικά οχήματα. Ιδρύθηκε το 1987 στην Ουάσιγκτον.

    Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 35,5% των μετοχών των ΕΛΠΕ, το 45,5% ανήκει στην Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A., ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε θεσμικούς (11%) και ιδιώτες (8%) επενδυτές.

    Ο όμιλος ΕΛΠΕ

    Ο Όμιλος ΕΛΠΕ διαθέτει τα τρία από τα τέσσερα διυλιστήρια που λειτουργούν στην Ελλάδα και κατέχει μερίδιο περίπου 65% της ελληνικής αγοράς στον τομέα του χονδρικού εμπορίου πετρελαιοειδών. Είναι επίσης ο μόνος παραγωγός πετροχημικών στην Ελλάδα με τις εξαγωγές να αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 60% των πωλήσεων και το μερίδιο της εγχώριας αγοράς να υπερβαίνει το 50%.

    Κατέχει ηγετική θέση στην εγχώρια εμπορία, με δραστηριότητα στη λιανική εμπορία μέσω δικτύου περίπου 1.700 πρατηρίων, καθώς και στις πωλήσεις υγραερίου, βιομηχανικών, αεροπορικών, ναυτιλιακών καυσίμων και λιπαντικών.

    Επιπλέον, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Διαθέτει δίκτυο 300 πρατηρίων σε Π.Γ.Δ.Μ., Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο.

    Συμμετέχει κατά 35% στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ), που αποτελεί τον κύριο εισαγωγέα και πάροχο φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

    Ο Όμιλος κατέχει δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται επίσης στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Μέσω της ELPEDISON, κοινοπραξία με την EDISON, λειτουργεί δύο μονάδες συνδυασμένου κύκλου στη Θεσσαλονίκη και τη Θίσβη Βοιωτίας, συνολικής ισχύος 810 MW.

    Επιπλέον, ο Όμιλος δραστηριοποιείται στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με χαρτοφυλάκιο 17 MW σε λειτουργία και άνω των 200 MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: UBS: Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις μετοχές των ΕΛΠΕ και Motor Oil

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 2,6 δισ. στα πόδια Ελλήνων επιχειρηματιών για εταιρικά ομόλογα. Οι περιπτώσεις Aegean και Μυτιληναίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Μάχη» Μυτιληναίου – Άκτωρα για τα ηλεκτρονικά διόδια



    ΣΧΟΛΙΑ