• Ενέργεια

    ΕΕ: Επιδιώκει ενεργειακή συμφωνία εν μέσω διχασμού των κρατών για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

    • Bloomberg
    Ούρσουλα Φον Ντερ Λάειν Πρόεδρος Κομισιόν

    Ούρσουλα Φον Ντερ Λάειν, Πρόεδρος Κομισιόν


    Τα ευρωπαϊκά κράτη ετοιμάζονται για νέο μπρα ντε φερ σχετικά με τον τρόπο περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου κατά την συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη, σε μία ακόμη προσπάθεια να δαμάσουν την ενεργειακή κρίση.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών προσπαθεί να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου που έχουν πλήξει τη βιομηχανία, αυξάνουν τον πληθωρισμό και δυσκολεύουν τα νοικοκυριά να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας κινδυνεύει να στείλει το μήνυμα ότι η ενιαία απάντηση του μπλοκ στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο καταρρέει — ένα πολιτικό δώρο για τη Μόσχα που η Ευρώπη θέλει να αποφύγει.

    Στο παρασκήνιο, ένας άλλος πόλεμος εξακολουθεί να φουντώνει: το μπλοκ είναι έντονα διχασμένο σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του σχεδίου της G7 για τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο. Οι διπλωμάτες της ΕΕ συζήτησαν για ώρες την Τετάρτη χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία και πρόκειται να συνεχίσουν την Πέμπτη.

    Για τους υπουργούς ενέργειας που θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστή συνάντηση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, στόχος είναι να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα πακέτο που περιλαμβάνει την ενίσχυση ενός μηχανισμού για κοινές αγορές φυσικού αερίου, τον περιορισμό της ενδοημερήσιας αστάθειας των τιμών και τη δυνατότητα ταχύτερης αδειοδότησης των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου

    Η συμφωνία για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου είναι μετέωρη.  Η Επιτροπή κατέληξε στο μέτρο αυτή την εβδομάδα μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις από μια μεγάλη ομάδα κρατών μελών — ακόμη και εν μέσω ανησυχιών από άλλες πλευρές ότι η κίνηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προσφορά.

    Το αποτέλεσμα σχετικά με την πρόταση για το ανώτατο όριο φυσικού αερίου δεν αναμένεται γρήγορα: θα γίνει μία πρώτη συζήτηση στη συνάντηση της Πέμπτης πριν από τη συζήτηση των ηγετών της ΕΕ σε μια σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο.

    Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι οι υποστηρικτές ενός ισχυρότερου πλαφόν στο φυσικό αέριο μπορεί να προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους για να μπλοκάρουν το ευρύτερο ενεργειακό πακέτο, εκτός εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    Οι τόνοι είναι υψηλοί: η πρόταση ανώτατου ορίου χαρακτηρίστηκε από την Ισπανία την Τετάρτη ως «κοροϊδία», καθώς θα ισχύσει μόνο εάν πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις. Οι όροι αυτοί είναι τόσο αυστηροί που ακόμη και κατά την ιστορική κορύφωση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου τον Αύγουστο δεν θα είχε ενεργοποιηθεί.

    Η Γαλλία διαμαρτυρήθηκε επίσης, χαρακτηρίζοντας τους όρους ακραίους, και ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki είπε ότι οι όροι αποτελούν «αιτία ανησυχίας». Η υπουργός Ενέργειας της Μάλτας Miriam Dalli δήλωσε πριν από τη συνάντηση της Πέμπτης ότι «προφανώς η πρόταση στο τραπέζι δεν είναι κατάλληλη για τον σκοπό της».

    Το πακέτο που θα εγκριθεί την Πέμπτη περιλαμβάνει:

    -Μια πρόταση για τόπους διαπραγμάτευσης που θα απαιτηθούν για τη δημιουργία ενός νέου προσωρινού μηχανισμού διαχείρισης της ενδοημερήσιας μεταβλητότητας σε παράγωγα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. Για να αποφευχθούν ακούσιες διαταραχές στις αγορές για συμβόλαια λιγότερο ρευστοποιήσιμα, το εργαλείο θα πρέπει να επικεντρωθεί στα προθεσμιακά ενεργειακά παράγωγα.

    -Μια κοινή πλατφόρμα αγορών για τον συντονισμό της αναπλήρωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Τα κράτη-μέλη θα απαιτήσουν από τις εταιρείες φυσικού αερίου τους να συμμετέχουν στην ομαδοποίηση της ζήτησης με όγκους ίσους τουλάχιστον με το 15% των στόχων πλήρωσης αποθήκευσης. Οι εταιρείες θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία για τη διαπραγμάτευση μακροπρόθεσμων συμβάσεων.

    “Ελπίζω ειλικρινά ότι τα κράτη μέλη θα καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για κοινές αγορές φυσικού αερίου και ισχυρότερη αλληλεγγύη — οι μέχρι στιγμής συζητήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη για αυτά τα μέτρα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η επίτροπος ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson. «Μια πολιτική συμφωνία θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης».

    Διαβάστε ακόμη:

    Διχάζει η πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

    Bloomberg: H Ε.Ε. εξετάζει πλαφόν 65-70 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο



    ΣΧΟΛΙΑ