• Ενέργεια

    Bloomberg: H Ε.Ε. εξετάζει πλαφόν 65-70 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο

    • Bloomberg


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Βloomberg.

    Το επίπεδο της τιμής θεωρείται πιο γενναιόδωρο για τη Μόσχα από ό,τι περίμεναν πολλοί όταν η G7 πρότεινε για πρώτη φορά την ιδέα.

    Το εύρος είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος παραγωγής της Ρωσίας και υψηλότερο από αυτό που ζητούσαν ορισμένες χώρες. Καθώς η Ρωσία πουλάει ήδη το αργό της με εκπτώσεις, ένα υψηλό ανώτατο όριο μπορεί να έχει ελάχιστο αντίκτυπο στις συναλλαγές.

    Μετά από μήνες συζήτησης σχετικά με το σχέδιο επιβολής πλαφόν, το οποίο προωθήθηκε για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ, τα κράτη της G7 αναμένεται να καταλήξουν σε ένα ποσό από 65 έως 70 δολάρια, υποστηρίζουν οι πηγές. Ωστόσο, αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ είπαν ότι το προτεινόμενο επίπεδο ήταν πολύ υψηλό. Το εύρος είναι σύμφωνο με τον ιστορικό μέσο όρο πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

    Οι πρεσβευτές της ΕΕ συναντώνται την Τετάρτη με στόχο να εγκρίνουν τον μηχανισμό ανώτατου ορίου και ένα προτεινόμενο επίπεδο τιμών. Εάν το κάνουν, η ΕΕ και η G7 μπορεί να ανακοινώσουν το πλαφόν αργότερα την Τετάρτη, ανέφεραν οι πληροφορίες. Το ανώτατο όριο χρειάζεται την υποστήριξη όλων των κρατών μελών για να εγκριθεί.

    Αντιδράσεις για το ύψος του πλαφόν

    Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μετά το δημοσίευμα του Bloomberg για το προτεινόμενο εύρος τιμών. Ένας λόγος για τον οποίο οι έμποροι φαίνεται να το απορρίπτουν είναι ότι οι ασφαλιστές και οι μεταφορικές θα πρέπει απλώς να βεβαιωθούν ότι τα φορτία που μεταφέρουν πουλήθηκαν κάτω από την ανώτατη τιμή. Εάν το ανώτατο όριο πλησιάσει τα υφιστάμενα επίπεδα έκπτωσης, η Ρωσία θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι πραγματοποιεί τις συναλλαγές της όπως συνήθιζε.

    «Το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με σημαντική έκπτωση σε σύγκριση με το Brent, περίπου στα 65 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο Simone Tagliapietra, συνεργάτης στο think tank Bruegel στις Βρυξέλλες. «Αν το ανώτατο όριο της τιμής της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο καθοριστεί σε παρόμοιο επίπεδο, δεν θα έκανε πολύ κακό στη Ρωσία».

    Οι στόχοι του ανώτατου ορίου τιμών ήταν πάντα διφορούμενοι: Οι ΗΠΑ ήθελαν να διασφαλίσουν ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα συνεχίσει να ρέει, ενώ ταυτόχρονα θα περιόριζε τα έσοδα της Μόσχας. Οι κυρώσεις της ΕΕ αρχικά επικεντρώθηκαν περισσότερο στη μείωση των εσόδων της πολεμικής μηχανής του Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Για να αντισταθμίσουν το αποδυναμωμένο σχέδιο, μια ομάδα χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, πιέζουν για ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία το συντομότερο δυνατό.

    Το ανώτατο όριο τιμής θα απαγόρευε στις εταιρείες να παρέχουν θαλάσσιες μεταφορές και υπηρεσίες, όπως ασφάλιση, που απαιτείται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου οπουδήποτε στον κόσμο, εκτός εάν το πετρέλαιο πουληθεί κάτω από το συμφωνημένο όριο. Το σχέδιο του πλαφόν, το οποίο καθοδηγείται από τη G7, έχει δύο στόχους: Τη διατήρηση της ροής του ρωσικού πετρελαίου προκειμένου να αποφευχθούν οι παγκόσμιες αυξήσεις των τιμών και τον περιορισμό των εσόδων της Μόσχας.

    Περίοδος χάριτος

    Η ΕΕ πρότεινε επίσης την προσθήκη ορισμένων περιόδων χάριτος στην τελευταία έκδοση της νομοθεσίας για το ανώτατο όριο τιμής και έχει περιορίσει σημαντικά τις κυρώσεις στις διατάξεις για τη ναυτιλία.

    Η τελευταία πρόταση παρέχει διευκολύνσεις σε σχέση με όσα ορίστηκαν στο πιο πρόσφατο πακέτο κυρώσεων του μπλοκ για το πλαφόν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των διατάξεων που θα μπορούσαν να θέσουν επ’ αόριστον περιορισμούς στα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμής. Οι κυρώσεις σε αυτά τα πλοία θα περιορίζονται πλέον σε περίοδο 90 ημερών και θα ισχύουν μόνο για το ρωσικό πετρέλαιο.

    Η ΕΕ προτείνει επίσης μεταβατική περίοδος 45 ημερών για την εισαγωγή του πλαφόν, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην διάθεσή του το Bloomberg.

    Η προτεινόμενη περίοδος χάριτος θα ισχύει για το πετρέλαιο που έχει φορτωθεί πριν από τις 5 Δεκεμβρίου – την ημερομηνία έναρξης ισχύος των κυρώσεων για το πετρέλαιο – και θα εκφορτωθεί έως τις 19 Ιανουαρίου.

    Οι περισσότερες χώρες της G7 και η ΕΕ σχεδιάζουν να σταματήσουν τις εισαγωγές ρωσικού αργού φέτος. Οι διατάξεις για τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου σε αυτές τις τιμές, πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Φεβρουάριο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Η Ρωσία έχει ήδη χάσει το 90% της αγοράς πετρελαίου στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ