• Ενέργεια

    ΔΝΤ: Σε ποιες χώρες θα φέρει ασφυξία το ρωσικό εμπάργκο

    • NewsRoom
    Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επικεφαλής ΔΝΤ

    Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ΔΝΤ


    Ένα ρωσικό εμπάργκο φυσικού αερίου θα προκαλούσε βαθιά ύφεση στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία και την Ιταλία, εκτός εάν οι χώρες αυτές μπορέσουν να συνεργαστούν περισσότερο για να μοιραστούν εναλλακτικές προμήθειες, δήλωσε την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Ερευνητές του ΔΝΤ ανέφεραν σε ανάρτηση σε blog, σύμφωνα με το Reuters, ότι ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις έως και στο 40% της κανονικής τους κατανάλωσης φυσικού αερίου σε περίπτωση συνολικής διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου.

    Η Ουγγαρία θα πληγεί περισσότερο οικονομικά από ένα τέτοιο εμπάργκο, με μείωση άνω του 6% του ΑΕΠ της, ενώ η Σλοβακία, η Τσεχία και η Ιταλία θα μπορούσαν να δουν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται ακόμα και κατά 5%, εάν οι εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου, δεν έχουν απρόσκοπτη ροή.

    Στο πιο αισιόδοξο σενάριο μιας πλήρως ενοποιημένης αγοράς, η οικονομική ζημιά μειώνεται, με την Ουγγαρία να έχει μείωση του ΑΕΠ άνω του 3%, τη Σλοβακία και την Ιταλία να υποστούν μείωση του ΑΕΠ άνω του 2% και το ΑΕΠ της Τσεχικής Δημοκρατίας να συρρικνώνεται λιγότερο από 2%.

    Η περίπτωση της Γερμανίας

    Το ΑΕΠ της Γερμανίας θα συρρικνωθεί ακόμα και κατά 2% στο χειρότερο σενάριο και λίγο πάνω από 1% στο πιο αισιόδοξο σενάριο, λόγω της πρόσβασης της σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και της δυνατότητας μείωσης της κατανάλωσης.

    Ωστόσο, η γερμανική οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να μειωθεί κατά 2,7% το 2023, με τις υψηλότερες τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου να ωθούν τον γερμανικό πληθωρισμό προς τα πάνω ακόμα και κατά 2% μέσα στο 2022 και το 2023.

    Οι αναλυτές του ΔΝΤ δήλωσαν ότι οι ευρωπαϊκές υποδομές και η παγκόσμια προσφορά έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής ικανοποιητικά τις ελλείψεις.

    Η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο, κατά το οποίο η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία, προκαλώντας οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση, ήταν μειωμένη κατά 9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και αξιοποιήθηκαν εναλλακτικές προμήθειες, ειδικά LNG από τις παγκόσμιες αγορές.

    «Η δουλειά μας δείχνει ότι μια μείωση έως και 70% στο ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα με πρόσβαση σε εναλλακτικές προμήθειες και πηγές ενέργειας και με δεδομένη τη μειωμένη ζήτηση», ανέφεραν οι ερευνητές.

    Διαβάστε επίσης:

    Citi-Morgan Stanley: Sell-οff και ύφεση στην Ευρώπη, αν η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ