• Οικονομία

    Ευρωπαϊκή Ένωση: Ενδεχόμενη διακοπή του αερίου φέρει πλήγμα στο ΑΕΠ

    • NewsRoom


    Μία ενδεχόμενη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου αναμένεται να έχει αρνητικές συνέπειες για το ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα προεόρτια έχουν αρχίσει ήδη με την Gazprom να επικαλείται ανωτέρα βία για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, μία διακοπή των προμηθειών θα μειώσει το ΑΕΠ κατά 1,5% στο χείριστο σενάριο. Από ότι φαίνεται όμως η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η διακοπή του ρωσικού αερίου, σε περίπτωση μέτριου χειμώνα θα μείωνε το ΑΕΠ κατά 0,6% έως 1%.

    Το σχέδιο της Κομισιόν

    Η Κομισιόν σχεδιάζει μια σειρά συστάσεων προς τα κράτη μέλη -συμπεριλαμβανομένων μειώσεων στη χρήση θέρμανσης και ψύξης και ορισμένων μέτρων στην αγορά – για τον μετριασμό των επιπτώσεων μιας πιθανής πλήρους διακοπής από τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών της.

    “Μια συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ πριν από τον χειμώνα και με αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών θα περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ και τις θέσεις εργασίας από μια πιθανώς μεγάλη διαταραχή”, αναφέρει η Κομισιόν στο έγγραφο με τίτλο “Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα”. Εκτιμά ακόμη ότι η ανάληψη έγκαιρης δράσης για τη μείωση της ζήτησης σε περίπτωση ενός μέτριου χειμώνα θα μπορούσε να περιορίσει τον αρνητικό αντίκτυπο μιας διακοπής του εφοδιασμού στο ΑΕΠ στο 0,4%.

    Οι προκλήσεις για την ΕΕ

    Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΕΕ αυτόν τον χειμώνα είναι να εξασφαλίσει αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσει την κορύφωση της ζήτησης για θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια.

    Ενώ τα επίπεδα αποθήκευσης πέρυσι ήταν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ό,τι την περίοδο 2016-2018, επί του παρόντος είναι σύμφωνα με τον ιστορικό μέσο όρο, πάνω από το 63% ή ίσα με 46 ημέρες χειμερινής κατανάλωσης, σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο μπορεί ακόμη να τροποποιηθεί πριν από τη δημοσίευση που έχει οριστεί για την Τετάρτη.

    Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί ότι η Ρωσία θα αποφασίσει να διακόψει τις προμήθειες προς το μπλοκ σε αντίποινα για τις κυρώσεις εις βάρος της λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Προς το παρόν έχει κλείσει τον αγωγό Nord Stream 1 για εργασίες συντήρησης. Ο αγωγός λειτουργούσε με δυναμικότητα στο περίπου του 40% πριν από την έναρξη των εργασιών συντήρησης και δεν είναι γνωστό σε τι όγκο μπορεί να επανέλθει ο αγωγός αργότερα αυτή την εβδομάδα.

    Τι γίνεται με τα αποθέματα αερίου

    Οι προσομοιώσεις της Κομισιόν και των διαχειριστών συστημάτων φυσικού αερίου δείχνουν ότι η διακοπή των ρωσικών εισαγωγών τον Ιούλιο θα σήμαινε ότι τα αποθέματα της ΕΕ θα ήταν γεμάτα σε επίπεδο 65-71% στις αρχές Νοεμβρίου, κάτω από το στόχο του 80%. Αυτό υποδηλώνει ένα κενό 30 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα υπό κανονικές καιρικές συνθήκες και με συνεχώς υψηλή προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (lng), γεγονός που συνεπάγεται πολύ υψηλό κίνδυνο να αδειάσουν οι αποθήκες σε πολλά κράτη μέλη τον Απρίλιο του 2023, όπως προκύπτει σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο.

    «Αν υποθέσουμε ότι οι διεθνείς αγορές φυσικού αερίου θα παραμείνουν σφιχτές, η αναπλήρωση των αποθηκών το καλοκαίρι του 2023 θα είναι πολύ δύσκολη και αυτό με τη σειρά του θα επιβαρύνει τις προετοιμασίες για την επόμενη χειμερινή περίοδο», σημειώνει η Κομισιόν. «Τα επίπεδα πλήρωσης των αποθηκών τον Οκτώβριο του 2023 θα ήταν μόλις στο 41%».

    Οι περικοπές στις ρωσικές αποστολές έχουν επηρεάσει 12 κράτη μέλη και ώθησαν τη Γερμανία να αυξήσει τον συναγερμό της για τον κίνδυνο φυσικού αερίου στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο «συναγερμού» τον περασμένο μήνα. Οι συνολικές ροές από τη Ρωσία τον Ιούνιο ήταν λιγότερες από το 30% του μέσου όρου από το 2016 έως το 2021, σύμφωνα με το έγγραφο.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΕ -Αζερμπαϊτζάν: Νέα συμφωνία για το φυσικό αέριο

    Φυσικό αέριο: Το κύμα καύσωνα εκτινάσσει τις τιμές στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ