• Ενέργεια

    ΔΕΠΑ Εμπορίας: Τι θα κάνει αν λάβει αίτημα πληρωμής σε ρούβλια από τη Gazprom

    Ο Δευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Α.Ε., κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς

    Ο Δευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Α.Ε., κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς


    Κρίσιμη μέρα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες (και τις ελληνικές Mytilineos, Promitheus Gas και ΔΕΠΑ Εμπορίας) που προμηθεύονται φυσικό αέριο από την Ευρώπη η σημερινή, καθώς θα φανεί αν οι απειλές του Ρώσου προέδρου θα υλοποιηθούν και ποιους αφορούν.

    Πηγές ανέφεραν χθες ότι η απαίτηση πληρωμών σε ρούβλια θα αφορούν μόνο τις αγορές spot και όχι τα μακροχρόνια συμβόλαια. Ωστόσο, αργότερα ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι θα διακόψει τα συμβόλαια  όσων εταιρειών δε  δεχτούν να πραγματοποιούν σε ρούβλια τις πληρωμές του αερίου που προμηθεύονται. “Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε “default” από την πλευρά των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες” σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Εν αναμονή αιτήματος

    Μέχρι χθες οι τρεις ελληνικές εταιρείες (Mytilineos, Promitheus Gas και ΔΕΠΑ Εμπορίας) που προμηθεύονται με μακροχρόνιες συμβάσεις φυσικό αέριο από τη Ρωσία, σύμφωνα με πηγές, δεν είχαν λάβει αίτημα από την Gazprom για πληρωμή σε ρούβλια. Σημειώνεται ότι η πληρωμή σε ευρώ αποτελεί βασικό όρο των συμβάσεων και για να αλλάξει σε ρούβλια απαιτείται να πραγματοποιηθεί επίσημο αίτημα και αποδοχή του ώστε να γίνει  αλλαγή στους όρους της σύμβασης.

    Ο όρος της πληρωμής του φυσικού αερίου σε ευρώ είναι στους κύριους όρους της σύμβασης και για να αλλάξει απαιτείται να κατατεθεί επίσημο αίτημα από τη ρωσική εταιρεία.

    “Σε περίπτωση που λάβουμε ένα τέτοιο αίτημα, θα το αξιολογήσουμε και ακολούθως θα πράξουμε σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και εθνικές αποφάσεις” αναφέρουν πηγές της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δε φαίνεται ότι η ρωσική απαίτηση πληρωμών σε ρούβλια αφορά τις μακροχρόνιες συμβάσεις, αλλά αυτό θα φανεί στην πράξη τις επόμενες ημέρες.

    Σημειώνεται ότι η επόμενη πληρωμή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην Gazprom πρέπει να γίνει στις 20 Απριλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η ΔΕΠΑ Εμπορίας πραγματοποιεί τις πληρωμές της σε ευρώ σε λογαριασμό της Gazprombank στην Ελβετία.

    Το διάταγμα Πούτιν

    Η δραματική κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου Ρωσίας-Ευρώπης ήρθε καθώς η ρωσική οικονομία και το ρούβλι καταρρέει και πληρωμές του ρωσικού αερίου σε ευρώ παραμένουν παγωμένες στους λογαριασμούς της Gazprom.

    Αν οι πληρωμές γίνονται σε ρούβλια το ρούβλι και η ρωσική οικονομία θα ενισχυθεί σημαντικά.

    Με βάση το διάταγμα, που ήρθε στη δημοσιότητα χθες, οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Gazprombank για το φυσικό αέριο που εισάγουν.

    Ο ξένος αγοραστής θα καταθέτει συνάλλαγμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, αποκαλούμενο «λογαριασμό Κ».

    Η Gazprombank στη συνέχεια θα αγοράζει ρούβλια για λογαριασμό του και θα τα μεταφέρει σε έναν άλλο «ειδικό λογαριασμό Κ». Κατόπιν, η τράπεζα θα μεταφέρει τα ρούβλια από τον «λογαριασμό Κ» του ξένου αγοραστή στους λογαριασμούς της Gazprom.

    Η Gazprombank μπορεί να ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς χωρίς να απαιτείται η παρουσία κάποιου εκπροσώπου του ξένου αγοραστή. Στην πράξη οι Ευρωπαίοι πελάτες της Gazprom θα πρέπει απλά να ανοίξουν λογαριασμό στην Gazprombank που έχει ήδη αφεθεί χωρίς κυρώσεις.

    Σημειώνεται, ότι αν παύσει η τροφοδοσία της Ευρώπης, το μέτρο θα είναι επώδυνο και για την Gazprom. H Ρωσία λαμβάνει επί του παρόντος 400 εκατ. ευρώ (340 εκατ. £) την ημέρα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη και δεν έχει κανέναν τρόπο να μεταφέρει αυτές τις ποσότητες σε άλλες αγορές.



    ΣΧΟΛΙΑ