Διεθνής πολιτική

Βουλγαρία: Η απαίτηση της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια για το φυσικό αέριο παραβιάζει συμβάσεις

Φυσικό αέριο

Φυσικό αέριο


Η απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια παραβιάζει συμβάσεις και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή, δήλωσε σήμερα ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος αρμόδιος για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Βουλγαρία, καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μόσχας για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

«Η θέση της Βουλγαρίας, η οποία έχει συντονιστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ότι δεν θα επιτραπεί μια τέτοια παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων που ξεκάθαρα δηλώνουν ότι οι πληρωμές θα πρέπει να γίνονται σε ευρώ ή σε αμερικανικά δολάρια», είπε ο εκπρόσωπος.

Η Βουλγαρία καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με εισαγωγές από τη ρωσική Gazprom. Η βουλγαρική κεντρώα κυβέρνηση πραγματοποίησε σήμερα συνεδρίαση για να συζητήσει ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν σε περίπτωση διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν επίσης να εξασφαλίσουν προμήθειες αφού η Μόσχα, εξοργισμένη από τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία που “γκρέμισαν” την αξία του ρουβλίου, άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου εάν οι αγοραστές δεν πληρώνουν σε ρούβλια.

Ωστόσο, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα απαιτήσει αμέσως πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Τίποτα «ελπιδοφόρο», καμία «πρόοδος» στις συνομιλίες με την Ουκρανία

Ουκρανία: Κτίριο του Ερυθρού Σταυρού έγινε στόχος ρωσικών βομβαρδισμών στη Μαριούπολη

Το Κρεμλίνο δεν βλέπει πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την ΟυκρανίαΣΧΟΛΙΑ