• Ενέργεια

    ΔΕΠΑ Εμπορίας: Με 35% στη μονάδα παραγωγής ενέργειας της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Αλβανία

    Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ Εμπορίας


    Ενισχύει την παρουσία της στην παραγωγή ενέργειας η ΔΕΠΑ Εμπορίας με την απόφαση που πήρε το ΔΣ της εταιρείας χθες, να συμμετάσχει με 35% στην FIER THERMOELECTRIC, την εταιρεία που θα αναπτύξει τη μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Αλβανία.

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε ήδη υπογράψει συμφωνία με τη ΔΕΠΑ, προκειμένου να εξασφαλίσει την προμήθεια φυσικού αερίου για τη νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα για τουλάχιστον επτά χρόνια.

    Η FIER THERMOELECTRIC S.H.A. ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 2022, με έδρα την Αλβανία και αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι σήμερα το 70% των μετοχών της   ανήκει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το 30%  στην αλβανική εταιρεία «Gener 2», ενώ μετά την απόφαση για συμμετοχή της ΔΕΠΑ, το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη  νέα μονάδα θα γίνει 35%, ενώ με 35% θα συμμετέχει η ΔΕΠΑ και με 30% η αλβανική εταιρεία.

    Το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, για την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού, είχε υποβληθεί από το Φεβρουάριο  του 2023 από την Fier Thermoelectric.

    Το εργοστάσιο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 175 MW και αναμένεται να κατασκευαστεί στην περιοχή Roskovec, στην επαρχία Fier.  Σημειώνεται ότι στην επαρχία Fier της Αλβανίας καταλήγει και το αλβανικό τμήμα του αγωγού TAP.   Η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης για  την  Fier Thermoelectric,  προχωράει και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ληφθεί η επενδυτική απόφαση, ώστε η κατασκευή του να ξεκινήσει από το 2024. Η επένδυση για την ολοκλήρωσή του εκτιμάται στα 300 εκ. ευρώ.

    Ήδη έχει υποβληθεί  προς έγκριση η Έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην Εθνική Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

    Η στρατηγική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Η διοίκηση του ομίλου, παρουσιάζοντας τη στρατηγική και την πορεία της στην Ένωση Θεσμικών., είχε τονίσει ότι είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τον «ορυμαγδό των ευκαιριών», που θα παρουσιαστούν την επόμενη περίοδο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Στον τομέα της ενέργειας, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεχίζει να αναπτύσσεται βλέποντας πια την αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σχεδιάζοντας την κατασκευή και νέων θερμικών μονάδων παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο.

    Όπως τονίστηκε, ολοκληρώνει την τρίτη θερμική μονάδα (στην Κομοτηνή από κοινού με Μότορ Όιλ), πρόκειται να χτίσει μια τέταρτη και σχεδιάζονται και κάποιες άλλες.

    Η εταιρεία μέσω της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» είναι παρούσα ήδη στα Βαλκάνια σε φυσικό αέριο και ενέργεια και είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τη «θάλασσα από επενδυτικές ευκαιρίες» που θα παρουσιαστούν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο.

    Η στρατηγική της ΔΕΠΑ Εμπορίας

    Η ΔΕΠΑ Εμπορίας μετεξελίσσεται σε ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο με παρουσία όχι μόνο στο φυσικό αέριο αλλά και στην παραγωγή ενέργειας. Πρωτοστατεί στην ενεργειακή μετάβαση, αναπτύσσοντας ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ άνω τον 1 GW σε όλη τη χώρα, αλλά και τις τεχνολογίες και τις υποδομές για την αποθήκευση και την προμήθεια των «πράσινων» αερίων, όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο, που αποτελούν σημαντικές συνιστώσες της καθαρής ενέργειας.

    Παράλληλα, η εταιρεία αναπτύσσει και τις υποδομές που θα υποστηρίξουν αυτή τη μετάβαση, όπως για παράδειγμα η νέα υπερσύγχρονη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας στην Αλεξανδρούπολη, (στην οποία συμμετέχει με 29%, με 51% η ΔΕΗ και με 20% η Damco του ομίλου Κοπελούζου), η οποία θα λειτουργεί σε συνέργεια με τον Τερματικό Σταθμό LNG στην ίδια πόλη και θα είναι σε θέση να υποκαταστήσει τρεις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες.

    Ταυτόχρονα, συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυο πρατηρίων CNG, φέρνοντας τα οφέλη της αεριοκίνησης σε περισσότερους οδηγούς σε όλη την επικράτεια. Ένα δίκτυο μάλιστα που θα μπορεί να υποδεχτεί και τα «πράσινα» αέρια, υποστηρίζοντας ολοκληρωμένα μια οικονομική, αξιόπιστη και καθαρή επιλογή μεταφοράς.

    Την ίδια στιγμή, σημαντικός πυλώνας του αναπτυξιακού πλάνου της ΔΕΠΑ αποτελεί η συστηματική ενίσχυση της επιχειρησιακής της εξωστρέφειας, χάρη στην οποία έχει καταφέρει να διπλασιάσει τις ποσότητες φυσικού αερίου που εξάγει τα τελευταία χρόνια, έχοντας παρουσία σε μια σειρά από ευρωπαϊκές αγορές, όπως της Βουλγαρίας, Ιταλίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας.

    Διαβάστε επίσης:

    MIG: Την διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας ενέκρινε η ΓΣ

    Γιάννης Ρέτσος (ΣΕΤΕ): Πιο ανθεκτικός απ’ όσο περιμέναμε ο τουρισμός μετά την πανδημία

    UBS: Τι να αναμένουν οι επενδυτές το 2024 – Οι 5 συμβουλές για ισχυρά κέρδη



    ΣΧΟΛΙΑ