• Ενέργεια

    ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Σε επαφές με διεθνείς εταιρείες για σύμπραξη στα υπεράκτια αιολικά

    Κωνσταντίνος Μαύρος ΔΕΗΑΝ

    Κωνσταντίνος Μαύρος Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Ανανεώσιμες


    Δυναμική είσοδο στην αγορά υπεράκτιων αιολικών πάρκων σχεδιάζει σύμφωνα με πληροφορίες, η  ΔΕΗ Ανανεώσιμες   μέσα από τη σύναψη συνεργασίας με εταιρεία εξειδικευμένης εμπειρίας, σε διεθνές επίπεδο.

    Σημειώνεται ότι προς το παρόν   βρίσκεται  υπό διαμόρφωση από το ΥΠΕΝ το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα, όπου ο στόχος που έχει τεθεί διαμορφώνεται στα 2GW μέχρι το 2030.  Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αναμένεται να  καθορίσει τη χωροθέτηση  και την αδειοδότηση των  έργων, της διασύνδεσης αυτών με το Εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του καθορισμού των μηχανισμών αποζημίωσης των συγκεκριμένων επενδύσεων.

    Ωστόσο, οι επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά, είναι μεγάλου κόστους και απαιτούν τεχνογνωσία, κάτι που οδηγεί τη ΔΕΗ σε επαφές με τους μεγάλους της διεθνούς αγοράς.

    Αποθήκευση

    Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει εισέλθει δυναμικά στο πεδίο της αποθήκευσης ενέργειας εξασφαλίζοντας άδειες παραγωγής για σταθμούς κεντρικής αποθήκευσης ενέργειας (συστοιχίες μπαταριών) συνολικής δυναμικότητας της τάξεως του 1GW και ενέργειας αποθήκευσης 3GWh, στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

    Σημειώνεται, ότι την περίοδο αυτή,  από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), προγραμματίζονται σοβαρές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω επιτάχυνση της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ. Το ΥΠΕΝ έχει συστήσει ειδική Επιτροπή για τη διαμόρφωση πρότασης θεσμικού πλαισίου που θα διέπει τα νέα έργα αποθήκευσης ενέργειας και θα καθορίζει, μεταξύ άλλων, το καθεστώς αποζημίωσης αυτών των έργων που θα τα καταστήσει οικονομικά βιώσιμες επενδύσεις.

     Η παρουσία της στις ΑΠΕ

    Στρατηγικός στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να ενισχύσει σημαντικά την παρουσία της στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας. Μέσω του επενδυτικού πλάνου που υλοποιεί η Εταιρεία, η εγκατεστημένη ισχύς  των έργων της από 250MW που είναι σήμερα, αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 MW το 2022 και να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 3 GW το 2024 και 5 GW έως το 2026.

    Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατέχει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, ισχύος άνω των 10GW, και ένας από τους πιο σημαντικούς developers στην Ελληνική αγορά.

    Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του εμβληματικού έργου φωτοβολταϊκής τεχνολογίας συνολικής ισχύος 230MW στη Δυτική Μακεδονία, ενός από τα σημαντικότερα φωτοβολταϊκά έργα στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα.

     Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχώρησε, επίσης, στην επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 50MW στη Μεγαλόπολη, που αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο έργο της που θα συνάψει σύμβαση αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (bilateral PPA) με τη μητρική ΔΕΗ.



    ΣΧΟΛΙΑ