• Ενέργεια

    Χρηματιστήριο ενέργειας: Ζητά περισσότερη κρατική στήριξη προς τους traders

    • NewsRoom


    Το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας αιτείται να δοθεί περισσότερη κρατική στήριξη προς τους traders. O λόγος είναι προκειμένου να εγγυηθούν τις αγοραπωλησίες που κάνουν στο χρηματιστήριο.

    Δισεκατομμύρια ευρώ που δίνονται ως εγγυήσεις για τις συναλλαγές μειώνουν τη ρευστότητα και κάνουν ακόμη πιο ασταθείς τις τιμές, προειδοποίησαν οι επενδυτικοί οίκοι. Ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός Uniper ζήτησε επέκταση της κυβερνητικής πιστωτικής γραμμής στα 13 δισ. ευρώ για να εξασφαλίσει τη βραχυπρόθεσμη επιβίωσή του.

    Που θα κυμανθούν οι τιμές

    Οι τιμές του ρεύματος για το επόμενο έτος ξεπέρασαν τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα τη Δευτέρα, πριν πέσουν πάνω από 20% στην EEX, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκά αγορά για συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας.

    Το συμβούλιο του χρηματιστηρίου, που αποτελείται από συμμετέχοντες στην αγορά, ανέφερε σε δήλωσή του ότι «είναι πολύ σημαντικό οι εταιρείες να λαμβάνουν υποστήριξη για τη χρηματοδότηση των εγγυήσεων (περιθώρια) όχι μόνο από τη Γερμανία όπως γίνεται μέχρι τώρα, αλλά και από άλλα κράτη μέλη ή την ΕΕ».

    Νέα αύξηση στο συμβόλαιο του επόμενου χρόνου

    Το συμβόλαιο για τον επόμενο χρόνο στο ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε έως 31% την περασμένη Παρασκευή, καθώς η αγορά βγήκε εκτός ελέγχου. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΕΧ έκρινε ότι οι τιμές είχαν διαμορφωθεί σωστά και δεν υπήρχε ανάγκη να σταματήσουν οι συναλλαγές, μεταδίδει το Bloomberg.

    Σε ένδειξη του πόσο γρήγορα αυξάνονται οι κεφαλαιακές απαιτήσεις, η Fortum Oyj, μητρική της Uniper, ανακοίνωσε ότι οι απαιτήσεις της για εγγυήσεις αυξήθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας στα 5 δισ. ευρώ — και αυτό μόνο για τη σκανδιναβική αγορά ενέργειας.

    Διαβάστε επίσης

    Ο CEO της Shell προειδοποιεί: Η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει πολλούς χειμώνες

    Ericsson και Nokia τερματίζουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Ρωσία

    Φον ντερ Λάιεν: Έρχεται διαρθρωτική μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας – Το σημερινό σύστημα εξάντλησε τα όρια του



    ΣΧΟΛΙΑ