• Business

    Ericsson και Nokia τερματίζουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην Ρωσία


    Η Ericsson δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα τερματίσει σταδιακά τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στη Ρωσία τους επόμενους μήνες, ενώ η Φινλανδή αντίπαλός της Nokia δήλωσε ότι σχεδιάζει επίσης να κλείσει το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών δραστηριοτήτων της μέχρι το τέλος του έτους.

    «Μέχρι το τέλος του έτους, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων μας στη Ρωσία θα έχει μετακομίσει από τη Nokia και έχουμε αδειάσει όλα τα γραφεία μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Nokia τη Δευτέρα. «Θα διατηρήσουμε επίσημη παρουσία στη χώρα μέχρι να ολοκληρωθεί το νομικό κλείσιμο», σύμφωνα με το Reuters.

    Το χρονικό της αποχώρησης

    Όλο και περισσότερες δυτικές εταιρείες πωλούν τις ρωσικές επιχειρήσεις τους αφού ανακοίνωσαν την αναστολή των επιχειρήσεων τις εβδομάδες μετά την αποστολή δεκάδων χιλιάδων στρατευμάτων από τη Μόσχα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.  Η Dell Technologies Inc ανακοίνωσε το Σάββατο ότι διέκοψε όλες τις ρωσικές δραστηριότητες μετά το κλείσιμο των γραφείων της στα μέσα Αυγούστου.

    Η Ericsson, η οποία είχε δώσει στους υπαλλήλους της σε άδεια μετ’ αποδοχών νωρίτερα φέτος, κατέγραψε επίσης πρόβλεψη 900 εκατομμυρίων κορώνων (95 εκατομμυρίων δολαρίων) το πρώτο τρίμηνο για απομείωση περιουσιακών στοιχείων και άλλα έκτακτα κόστη που σχετίζονται με τη μετακόμιση. Έχει περίπου 400 υπαλλήλους στη Ρωσία και είπε ότι θα παράσχει οικονομική υποστήριξη σε όσους επλήγησαν.

    Τι σημαίνει η αποχώρηση των δύο εταιρειών

    Η Nokia, η οποία είχε περίπου 2.000 υπαλλήλους στη Ρωσία, είπε ότι η υπόλοιπη δραστηριότητά της στη χώρα σχετίζεται με την περιορισμένη συντήρηση κρίσιμων δικτύων για την εκπλήρωση των συμβατικών και ανθρωπιστικών της υποχρεώσεων.

    Καθώς η Ericsson και η Nokia αποχωρούν πλήρως από τη Ρωσία, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της χώρας MTS και Tele2 θα εξαρτώνται περισσότερο από κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei και η ZTE. Το MTS αρνήθηκε να σχολιάσει. Το Tele2 δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

    Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε για πρώτη φορά την αποχώρηση της Ericsson και είπε ότι κάποιο από το προσωπικό υποστήριξης της θα μετακομίσει σε μια νέα εταιρεία που θα ιδρυθεί από κορυφαία στελέχη στη Ρωσία. Η Ericsson δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τη νέα εταιρεία.

    Διαβάστε επίσης

    Φον ντερ Λάιεν: Έρχεται διαρθρωτική μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας – Το σημερινό σύστημα εξάντλησε τα όρια του

    Ελιζαμπέτ Μπορν: Υποχρεωτικό σχέδιο εξοικονόμησης από όλες τις γαλλικές επιχειρήσεις έως το τέλος Σεπτεμβρίου

    Η ενεργειακή και περιβαλλοντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στο επίκεντρο της συνάντησης Σκρέκα-Kerry



    ΣΧΟΛΙΑ