• Ενέργεια

    Χάιθαμ αλ-Γκάις (ΟΠΕΚ): Βρισκόμαστε σε αναζήτηση νέων μελών

    • NewsRoom
    Haitham al-Ghais, γγ του OPEC

    Haitham al-Ghais, γγ του OPEC


    Σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία αναζήτησης νέων μελών στον ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, Χάιθαμ αλ-Γκάις, ο οποίος απάντησε ξεκάθαρα θετικά, σε ερώτηση εάν διευρύνεται η ισχυρή συμμαχία παραγωγών.

    Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός αυτή τη στιγμή αποτελείται από 13 μέλη, με κύρια έδρα τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια και Δυτική Αφρική και τη Νότια Αμερική.

    Τα μέλη του ΟΠΕΚ, συντονίζουν την ποσότητα πετρελαίου που παράγουν σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τις τιμές.

    Ο Ισημερινός αποχώρησε από τον όμιλο το 2020 λόγω πολιτικών συνθηκών, ωστόσο, τον Μάιο προσκλήθηκε να ενταχθεί ξανά στις τάξεις του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με επιστολή του al-Ghais που κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Ενέργειας του Ισημερινού.

    «Ο Οργανισμός θεωρεί ως κορυφαία προτεραιότητα την ένταξη του Ισημερινού στην οικογένεια του ΟΠΕΚ ξανά», ανέφερε η επιστολή, ενώ το υπουργείο του Ισημερινού, δεν αποκάλυψε την απάντησή του.

    «Επτασφράγιστο» μυστικό

    Ο Al-Ghais δεν θα ‘παρασυρθεί’ στο να αποκαλύψει τα ονόματα των πιθανών νέων μελών. Ανέφερε, ωστόσο, πρόσφατες επισκέψεις σε χώρες παραγωγής πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων που εφαρμόζουν επί του παρόντος κοινή στρατηγική παραγωγής με χώρες του ΟΠΕΚ, σε μια ομάδα γνωστή ως OPEC+.

    «Βρέθηκα στη Μαλαισία, στο Μπρουνέι, στο Αζερμπαϊτζάν, στο Μεξικό», ανέφερε, τονίζοντας ότι δεν έχει απαραίτητα προσκαλέσει αυτές τις χώρες να ενταχθούν στον οργανισμό.

    Προηγούμενες εικασίες για την πιθανή ένταξη της Γουιάνας οδήγησαν τον ΟΠΕΚ στο να δηλώσει στα τέλη Ιουνίου ότι: “Ενώ η χώρα της Νότιας Αμερικής είναι «αναδυόμενος παίκτης στη διεθνή αγορά πετρελαίου με σημαντικές δυνατότητες», δεν έχει προσκληθεί να ενταχθεί”.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις απαιτήσεις για να γίνει κάποια χώρα μέλος του ΟΠΕΚ, ο al-Ghais υπογράμμισε:

    «Πρέπει να είναι καθαρός εξαγωγέας (πετρελαίου) και ουσιαστικά να έχει παρόμοιους στόχους με τον ΟΠΕΚ. Όλα αυτά αναφέρονται ξεκάθαρα στο καταστατικό μας. Και νομίζω ότι πολλές χώρες που μόλις ονόμασα ταιριάζουν σε αυτό το προφίλ. Οπότε… δουλειά σε εξέλιξη».

    Διαβάστε επίσης: 

    Αλεξέι Μίλερ (Gazprom): Κυρώσεις την ουκρανική Naftogaz, αν συνεχίσει τις ανέντιμες ενέργειες

    Λεωνίδας Μπακούρας (ΕΔΑ Αττικής): Ετοιμάζουμε το δίκτυο για βιομεθάνιο και υδρογόνο – Επενδύσεις €261 εκατ.

    ΤΑΙΠΕΔ: Αεροδρόμιο, Helleniq Energy και στο βάθος ΔΕΠΑ Εμπορίας-Μέσω ΧΑ οι αποκρατικοποιήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ