• Ενέργεια

    Bloomberg: Τριπλασιάστηκε το τουρκικό έλλειμμα τρεχουσών ενεργειακών συναλλαγών

    • NewsRoom


    Η οικονομία στην Τουρκία παραμένει σε πολύ κακή κατάσταση. Ήδη το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών από πέρυσι έχει τριπλασιαστεί σε ότι αφορά την ενέργεια.  Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας διευρύνθηκε κατά 191% τον Ιούνιο από πέρυσι λόγω του αυξανόμενου κόστους των εισαγωγών ενέργειας, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο στην οικονομία από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Το χάσμα που επιδεινώνεται αντανακλά την επιδεινούμενη ανισορροπία εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας, η οποία οδήγησε σε ένα παγκόσμιο ράλι στον τομέα των τροφίμων και της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει τις εισαγωγές ενέργειας να αγγίζουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, περίπου τέσσερις φορές το σύνολο το 2021.

    Η επιδείνωση «βαραίνει» το νόμισμα

    Οι αναλυτές αναμένουν ότι η επιδείνωση θα επιβαρύνει το νόμισμα. Μια έκθεση της HSBC Holdings Plc νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει ο «κύριος μακροοικονομικός κίνδυνος» που αντιμετωπίζει η λίρα.

    «Το εμπορικό έλλειμμα βρίσκεται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, διευρύνοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ακόμη και σε μια εποχή που ο τουριστικός τομέας υποτίθεται ότι βρίσκεται στο ισχυρότερο του», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της HSBC, Murat Toprak στην έκθεση.

    Βασικά σημεία

    • Το έλλειμμα στο εμπόριο αγαθών αυξήθηκε στα 6,43 δισεκατομμύρια δολάρια από 1,63 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.
    • Οι υπηρεσίες σημείωσαν πλεόνασμα 4,02 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ενισχύθηκε από τον τουρισμό που παρείχε έσοδα 2,73 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο.
    • Οι καθαρές εκροές χαρτοφυλακίου ήταν 1,58 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι εισροές από άμεσες ξένες επενδύσεις ήταν 950 εκατομμύρια δολάρια.
    • Τα καθαρά λάθη και παραλείψεις ή οι κινήσεις κεφαλαίων άγνωστης προέλευσης εμφάνισαν μηνιαίες εισροές 3,98 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανεβάζοντας τις εισροές κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου σε περίπου 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
    • Τα επίσημα αποθεματικά μειώθηκαν κατά 1,96 δισ. δολάρια τον Ιούνιο.
    • Η κεντρική τράπεζα θα προεδρεύσει της επόμενης συνεδρίασης για τον καθορισμό των επιτοκίων στις 18 Αυγούστου. Η τράπεζα έχει διατηρήσει τη βασική της πολιτική στο 14% τους τελευταίους επτά μήνες παρά τον πληθωρισμό που πλησιάζει το 80%.

    Διαβάστε επίσης

    Uniper: Σχέδιο για ανταλλαγή αυστραλιανού LNG με αμερικανικό για τον εφοδιασμό της ΕΕ

    Ήπια πτώση του χρυσού – Παραμένει πάνω από το όριο των 1.800 δολαρίων ανά ουγγιά

    Bloomberg: Την ανιούσα πήραν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας

    Ουκρανία: Tο Κίεβο αναμένει οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ ύψους 3 δισεκ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ