ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα διυλιστήρια πετρελαίου της Τουρκίας έχουν αρχίσει να μειώνουν τις αγορές ρωσικού αργού – μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Rosneft και στην Lukoil – και στρέφονται σε χώρες όπως το Ιράκ, η Λιβύη, η Σαουδική Αραβία και το Καζακστάν, σύμφωνα με το Bloomberg.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, οι κυρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ κατά της Ρωσίας ώθησαν την Turkiye Petrol Rafineleri και την Star Rafineri (η οποία ανήκει στην κρατική εταιρεία Socar του Αζερμπαϊτζάν) να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.
Η Τουρκία, ο τρίτος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, είχε δεχθεί άλλωστε πιέσεις από την κυβέρνηση του Τραμπ τον Σεπτέμβριο – πριν από την ανακοίνωση των μέτρων – να περιορίσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Μόσχα.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει αποφασίσει ότι πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τους δυτικούς συμμάχους στην προσπάθεια περιορισμού των αγορών, για να ασκηθούν πιέσεις στη Ρωσία, προκειμένου να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως είπαν οι πηγές. Ωστόσο, η Τουρκία δεν είναι σε θέση – και δεν έχει σχέδια – να σταματήσει πλήρως την αγορά ρωσικού πετρελαίου, τόνισαν οι ίδιες πηγές.
Η Τουρκία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επέκταση των δραστηριοτήτων εξερεύνησης της κρατικής TPAO στη Λιβύη, η οποία θα μπορούσε να γίνει σημαντικός προμηθευτής μαζί με το Ιράκ και το Καζακστάν, ανέφεραν οι πηγές. Ορισμένες άλλες χώρες από την Αφρική έως τη Νότια Αμερική ενδέχεται επίσης να αυξήσουν τις εξαγωγές προς την Τουρκία, προσέθεσαν οι πηγές.
Διαβάστε επίσης:
Η Ryanair απογειώνεται: Στοχεύει σε 207 εκατ. επιβάτες χάρη στις έγκαιρες παραδόσεις της Boeing
Πετρέλαιο: Η Morgan Stanley αυξάνει στα 60 δολ. την πρόβλεψη της μετά την απόφαση του OPEC+
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραγωδία στη Χαλκίδα: Δολοφόνησαν με μαχαίρι έναν 23χρονο
 - Αγιάσογλου (ΟΣΥ): Στα σκαριά η λύση της έλλειψης οδηγών – Πώς θα αυξηθεί η συχνότητα των δρομολογίων
 - Άδωνις Γεωργιάδης – φαρμακευτικές: Ο Υπουργός στέλνει τον λογαριασμό για το clawback στον Κυριάκο Πιερρακάκη
 - Γιατί έκαναν ράλι ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και τράπεζες, ο Ψάλτης και το νέο πρόσωπο στην Alpha, τα ΕΛΤΑ και η πώληση για 1 ευρώ, στην αρένα ο Σκλήκας, τι τρέχει με την Ιόνιο Σχολή και ο συνοδός της Όλγας