• Οικονομία

    Η Ρωσία έχει ήδη χάσει το 90% της αγοράς πετρελαίου στην Ευρώπη


    Πριν εφαρμόσει η Ευρώπη το σκληρότερο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, έχει έχει ήδη περιορίσει την αγορά πετρελαίου κατά 90%.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, ο βασικός άξονας αποστολών από τους σταθμούς της Βαλτικής και της Αρκτικής αφορούσε την Ευρώπη μέχρι πριν λίγους μήνες, με τη Ρωσία να αποστέλλει 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Τώρα, η Ρωσία απέστειλε 95.000 βαρέλια την ημέρα στο Ρότερνταμ, στον μοναδικό ευρωπαϊκό προορισμό που πλέον κάνει παραδόσεις ακόμα.

    Κράτη όπως η Λιθουανία, η Γαλλία και η Γερμανία διέκοψαν τις εισαγωγές πριν από αρκετούς μήνες, ενώ η Πολωνία ακολούθησε το ίδιο παράδειγμα τον Σεπτέμβριο.

    Αντίθετα, ο νέος άξονας αποστολών εντοπίζεται προς την Ασία, όπου πλέον κατευθύνονται τα τρία τέταρτα του αργού που φορτώνεται στα λιμάνια της Βαλτικής της Ρωσίας.

    Τα ινδικά διυλιστήρια αγοράζουν βαρέλια για να επωφεληθούν από μια περίοδο χάριτος που προσφέρουν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και αναμένεται να υιοθετηθεί από την ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο απαλλάσσοντια από κυρώσεις τα φορτία που έχουν εκφορτωθεί πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση στις 5 Δεκεμβρίου, εφόσον έχουν παραδοθεί έως τις 19 Ιανουαρίου.

    Εν αναμονή ανακοινώσεων της G7

    Τα κράτη της G7 αναμένεται να ανακοινώσουν το επίπεδο του ανώτατου ορίου των τιμών τους στις αποστολές ρωσικού αργού το συντομότερο την Τετάρτη. Τα φορτία που θα αγοράζονται σε τιμές πάνω από αυτό το επίπεδο θα χάσουν την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά και βρετανικά πλοία.

    Οι συνολικοί όγκοι που αποστέλλονται από τη Ρωσία μειώθηκαν σε χαμηλό εννέα εβδομάδων, με 2,67 εκατομμύρια βαρέλια τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ ο μέσος όρος κατά το διάστημα των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων, ήταν χαμηλός αν και παρέμεινε πάνω από τα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

    Ο μέσος όρος αποστολών πετρελαίου στην Ευρώπη σε διάστημα 4 εβδομάδων. Ανάλυση: Bloomberg

    Οι συνεχιζόμενες μειώσεις συνέβαλαν στην πτώση των εβδομαδιαίων εσόδων του Κρεμλίνου από το εμπόριο πετρελαίου στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου.

    Οι νέοι αγοραστές

    Πλέον οι βασικοί αγοραστές που δέχονται το εκτοπισμένο από την Ευρώπη πετρέλαιο, είναι οι Κίνα,  Ινδία και  Τουρκία, αλλάζοντας τα μέχρι τώρα δρομολόγια των τανκερς.

    Ένα φορτίο αργού από το λιμάνι του Μούρμανσκ έφτασε στην Κίνα μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής κατά μήκος της αρκτικής ακτής της Ρωσίας. Το πετρελαιοφόρο Vasily Dinkov έφτασε στα ανοιχτά του λιμανιού του Rizhao την Παρασκευή, όπου είναι πλέον αγκυροβολημένο και περιμένει να αποφορτιστεί.

    Σε μέση βάση τεσσάρων εβδομάδων, οι συνολικές θαλάσσιες εξαγωγές μειώθηκαν για δεύτερη εβδομάδα, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 3,07 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

    Οι ροές παρέμειναν πάνω από τα 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για έκτη εβδομάδα, με τις  αποστολές προς την Ασία να σημειώνουν νέο υψηλό, ενώ αυτές προς την Ευρώπη να συνεχίζουν να μειώνονται.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρωσία: Εισέπραξε 21 δισ. ευρώ από την πώληση αργού πετρελαίου τον Οκτώβριο



    ΣΧΟΛΙΑ