• Ενέργεια

    Προειδοποίηση IEA: Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει τη ζήτηση φυσικού αερίου τώρα πριν από τον «σκληρό» χειμώνα

    • Bloomberg
    Εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ

    Εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ


    Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει δραστικά την κατανάλωση φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες για να προετοιμαστεί για έναν πιθανό «μακρύ, σκληρό χειμώνα», δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

    Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει κάποια πρόοδο για να απομακρυνθεί από τον βασικό προμηθευτή της την Ρωσία, τυχόν αποστολές από τη χώρα παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης διακοπή, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ σε σχολιασμό του, περιγράφοντας τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη για να αποφύγει μια μεγάλη κρίση φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.

    Υπερβολική ζήτηση λόγω καύσωνα

    Η προειδοποίηση του Μπιρόλ έρχεται την ώρα που ένα σοβαρό κύμα καύσωνα επιδεινώνει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, δημιουργώντας υπερβολική ζήτηση για αέριο προκειμένου να διατηρηθούν δροσερά τα σπίτια και οι επιχειρήσεις.

    Οι προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας είναι σύντομες καθώς ο θερμός αέρας μειώνει την αιολική ενέργεια, η άνοδος της θερμοκρασίας του νερού εμποδίζει την παραγωγή πυρηνικών σταθμών και η πτώση της στάθμης των ποταμών διακόπτει την παροχή άνθρακα στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

    Το να βασίζεσαι σε εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου δεν θα είναι αρκετό. Ακόμη και αν η Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν αποστέλλουν ό,τι μπορούν, οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική είναι κοντά στα επίπεδα του περασμένου έτους και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ, τόνισε ο Μπιρόλ. Πρέπει να εξοικονομηθούν επιπλέον 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τους επόμενους τρεις μήνες, ή το ισοδύναμο περίπου 130 δεξαμενόπλοιων LNG, σύμφωνα με τον IEA.

    Να μειωθεί η τρέχουσα κατανάλωση φυσικού αερίου

    «Το πρώτο άμεσο βήμα προς την πλήρωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε επαρκή επίπεδα πριν από τον χειμώνα είναι να μειωθεί η τρέχουσα κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να αποθηκευτεί όσο αέριο εξοικονομηθεί. Αυτό συμβαίνει σε κάποιο βαθμό ήδη, λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, αλλά απαιτούνται περισσότερα», είπε. «Απαιτούνται σημαντικές πρόσθετες μειώσεις για να προετοιμαστεί η Ευρώπη για τον σκληρό χειμώνα που ακολουθεί».

    Ακόμα κι αν η Ευρώπη καταφέρει να γεμίσει τις αποθήκες της στο 90%, εξακολουθεί να υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος διακοπής του εφοδιασμού εάν υπάρξει πλήρης διακοπή της προμήθειας από τη Ρωσία», εξήγησε. Οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι εάν οι ρωσικές ροές σταματήσουν πριν η περιοχή καταφέρει να εξασφαλίσει αυτό το όριο αποθήκευσης, επισήμανε.

    Οι προτάσεις του ΔΟΕ

    Για να αποφευχθούν οι δραστικοί περιορισμοί του φυσικού αερίου αργότερα φέτος, ο ΔΟΕ πρότεινε οι ηγέτες της ΕΕ να προχωρήσουν συντονισμένα στα ακόλουθα βήματα:

    -Πλατφόρμες δημοπρασιών για να ωθήσουν τους βιομηχανικούς χρήστες της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτηση

    -Μείωση της χρήσης φυσικού αερίου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύοντας προσωρινά την καύση άνθρακα και πετρελαίου, καθώς και την πυρηνική παραγωγή

    -Συνδυασμένες προσπάθειες μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, όπως «αυστηρή συνεργασία για τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο»

    -Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών θέτοντας πρότυπα ψύξης και ελέγχους. Τα κυβερνητικά και δημόσια κτίρια θα πρέπει να αναλάβουν δράση σε αυτό, ενώ οι εκστρατείες θα πρέπει να ενθαρρύνουν τις αλλαγές συμπεριφοράς των καταναλωτών

    -Ενιαία δράση για τον σχεδιασμό πλάνου έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την ΕΕ

    Διαβάστε ακόμη:

    Φυσικό αέριο: Το κύμα καύσωνα εκτινάσσει τις τιμές στην Ευρώπη

    Το χρέος των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας εκτινάσσεται στα 1,7 τρισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ