• Ενέργεια

    Αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη – Τι σχεδιάζουν Γαλλία, Πολωνία και Ρουμανία

    Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας


    Την αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη φέρνει η ενεργειακή κρίση καθώς η εκτόξευση των τιμών ενέργειας και η ανάγκη αντικατάστασης του ρωσικού αερίου αναγκάζουν την Ένωση να επανεξετάσει τον ρόλο των πυρηνικών στο ενεργειακό της μείγμα.

    Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 19η μέρα, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη εντείνεται ολοένα και περισσότερο, και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν να κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

    Σε αυτή την κρίσιμη νέα πραγματικότητα οι Ευρωπαϊκές χώρες, στην προσπάθειά τους να αναπληρώσουν τα κενά που έχει δημιουργήσει στην ενεργειακή προσφορά η διακοπή των εισαγωγών από τη Ρωσία, αρχίζουν να επανεξετάζουν τη στάση τους απέναντι στην πυρηνική ενέργεια.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε φέτος ότι η Γαλλία, η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, θα επιδιώξει να παρατείνει τη λειτουργία όσο το δυνατόν περισσότερων από τους 56 αντιδραστήρες της χώρας επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής τους πέραν των 50 ετών. Το σχέδιο αυτό θα ανερχόταν σε κόστος δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Επιπλέον επιβεβαίωσε τα σχέδια για την κατασκευή τουλάχιστον έξι νέων ευρωπαϊκών αντιδραστήρων ως το 2050, με εκτιμώμενο κόστος 52 δισ. ευρώ.

    Η αναβίωση της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη

    Η συζήτηση για τα πυρηνικά στην Ευρώπη βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη πριν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο των στόχων της Ένωσης για την μείωση των εκπομπών της σε διοξείδιο του άνθρακα. Το επιχείρημα των υπέρμαχων της πυρηνικής ενέργειας τότε βασιζόταν στο ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες μπορούν να παράγουν ενέργεια εξαιρετικά αποδοτικά και με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

    Μάλιστα οι τελευταίες ανακοινώσεις για την επικαιροποίηση του Ευρωπαϊκού taxonomy, της οδηγίας της ΕΕ για τις πράσινες επενδύσεις, θα συμπεριλάμβαναν την πυρηνική ενέργεια υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

    Εκτός όμως από τη Γαλλία η οποία διαθέτει εγκατεστημένη πυρηνική ισχύ 61,3 GW και παραγωγή 338.671 GWh από 58 αντιδραστήρες και άλλα Ευρωπαϊκά κράτη αυξάνουν την πυρηνική τους παραγωγή. Συγκεκριμένα, ο αντιδραστήρας Olkiluoto 3 της Φινλανδίας  άρχισε να λειτουργεί το περασμένο Σαββατοκύριακο έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις.

    Ο αντιδραστήρας κατασκευάστηκε από την γαλλική κρατική εταιρία ηλεκτρισμού EDF (Électricité de France), η οποία διαχειρίζεται και το μεγαλύτερο μέρος της πυρηνικής παραγωγής της Γαλλίας. Επιπλέον η Πολωνία – η οποία προς τον παρόν δεν διαθέτει πυρηνικούς σταθμούς σε λειτουργία – στοχεύει στην κατασκευή 6-9 GW νέας πυρηνικής δυναμικότητας για την αντικατάσταση της παραγωγής με ορυκτά καύσιμα και η Ρουμανία σχεδιάζει την κατασκευή μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR) προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση της από τις εισαγωγές.

    Σημειώνεται ότι η Γαλλική EDF πρόσφατα αντιμετώπιζε διακοπές λειτουργίας σε αρκετούς αντιδραστήρες της, καθώς επιθεωρούσε πιθανά ελαττώματα σε σωλήνες, με αποτέλεσμα η παραγωγή της να έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα αρκετών ετών. Το πλήγμα από τη μειωμένη παραγωγή ήταν μεγάλο καθώς ο όμιλος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο αντίκτυπος της μείωσης παραγωγής στο EBITDA της ανέρχεται στα 16 δισ. Ευρώ.

     



    ΣΧΟΛΙΑ