• Ενέργεια

    Ακόμη ένας «μυστηριώδης» θάνατος Ρώσου ολιγάργη της ενέργειας

    • NewsRoom
    Vitaly Vladimirovich Robertus

    Vitaly Vladimirovich Robertus, (Πηγή: Facebook)


    Μεγαλώνει η λίστα με τους αιφνίδιους  και μυστηριώδεις θανάτους κορυφαίων στελεχών στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, από τη στιγμή της εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ενδιαφέρον για τις ύποπτες υποθέσεις δείχνει η διεθνής κοινότητα από το 2022, επισημαίνοντας πια ότι δεν φαίνεται να πρόκειται για τυχαία γεγονότα.

    Πριν λίγες ώρες, νεκρό βρέθηκε και τέταρτο στέλεχος της Lukoil, το οποίο κατείχε υψηλόβαθμη θέση στην επιχείρηση. Πρόκειται για τον 54χρονο Vitaly Robertus, αντιπρόεδρο της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    Η Lukoil, σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής:

    «Με βαθιά λύπη ανακοινώνουμε ότι ο Vitaly Vladimirovich Robertus, αντιπρόεδρος της εταιρείας μας, πέθανε αιφνιδίως σε ηλικία 54 ετών.

    Η εργασιακή του εμπειρία, συνδέεται αποκλειστικά με την Lukoil. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του, ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία ως οικονομικός σύμβουλος, περνώντας στη συνέχεια από όλα τα στάδια επαγγελματικής ανάπτυξης.

    Σε πάνω από 30 χρόνια εργασίας στη Lukoil, κέρδισε τον σεβασμό των συναδέλφων του όχι μόνο στην εταιρεία, αλλά και στον κλάδο συνολικά.

    Επίσης, βραβεύτηκε για τις επιτυχίες του στην ανάπτυξη του εγχώριου συστήματος καυσίμων και ενέργειας.

    Στη μνήμη μας θα παραμείνει ένας ικανότατος ηγέτης, ένας πολυσχιδής άνθρωπος και ένας συμπονετικός  σύντροφος.

    Η ομάδα της Lukoil εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του Vitaly Vladimirovich Robertus».

    Οι μυστηριώδεις θάνατοι Ρώσων ολιγαρχών της ενέργειας το 2022

    Ωστόσο, ο Vitaly Robertus δεν ήταν ο μόνος που χάθηκε απροσδόκητα από τη ζωή.

    Τον Οκτώβριο πέρσι πέθανε «ξαφνικά» στα 66 του χρόνια από «καρδιακή ανεπάρκεια» ο πρόεδρος της εταιρείας Vladimir Nekrasov, επίσης ιστορικό στέλεχος με 50ετη υπηρεσία.

    Ο προκάτοχος του Nekrasov, ο 67χρονος Ravil Maganov, είχε πεθάνει τον Σεπτέμβριο του 2022, «πέφτοντας από το παράθυρο ενός νοσοκομείου», έχοντας όμως πριν κάνει δημοσίως αρνητικά σχόλια για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Η Lukoil έγραψε τότε ότι ο Μαγκάνοφ «απεβίωσε μετά από μια σοβαρή ασθένεια».

    Επίσης, ο 44χρονος Αλεξάντερ Σουμπότιν, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, είχε βρεθεί νεκρός στα 43 του, κοντά στη Μόσχα το Μάιο του 2022, με την αστυνομία να δηλώνει πως ο θάνατος οφείλεται σε κατανάλωση δηλητηρίου μετά από κάποια παράξενη τελετή από σαμανιστές και αφού είχε καταναλώσει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ.

    Διεθνές ενδιαφέρον

    Οι ειδήσεις για τους ξαφνικούς θανάτους μεγαλοστελεχών στον τομέα της ενέργειας, από την στιγμή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν κινήσει το διεθνές ενδιαφέρον, με το CNBC να κάνει εκτενή αναφορά στην σειρά θανάτων.

    Ο πρώτος θάνατος έγινε γνωστός στα τέλη Ιανουαρίου. Ο Λεονίντ Σούλμαν, κορυφαίο στέλεχος του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, βρέθηκε νεκρός στο μπάνιο μιας εξοχικής κατοικίας στο Leninsky.

    To ρωσικό RBC ανακοίνωσε τον θάνατό του, ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στα αίτιά του.

    Στις 25 Φεβρουαρίου, ακόμη ένα στέλεχος της Gazprom, ο Αλεξάντερ Τιουλάκοφ, βρέθηκε νεκρός στην ίδια περιοχή με τον Σούλμαν, αλλά σε ένα γκαράζ.

    Σύμφωνα με το ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta, οι ερευνητές βρήκαν ένα σημείωμα αυτοχειρίας κοντά στο σώμα του.

    Στις 28 Φεβρουαρίου, τρεις ημέρες μετά τον θάνατο του Τιουλάκοφ, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου Μιχαήλ Γουάτφορντ, που ζούσε στην Αγγλία, βρέθηκε απαγχονισμένος στο γκαράζ της εξοχικής κατοικίας του.

    Στις 18 Απριλίου, ο πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank, Βλάντισλαβ Αβάγιεφ βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στη Μόσχα, μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη του.

    Σύμφωνα με τις αρχές, ήταν δολοφονία-αυτοκτονία.

    Σημειώνεται ότι η Gazprombank είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας και έχει στενούς δεσμούς με τον ενεργειακό τομέα.

    Μία ημέρα αργότερα, στις 19 Απριλίου, ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της Novatek, της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, βρέθηκε επίσης νεκρός μαζί με την κόρη και τη σύζυγό του σε μια εξοχική κατοικία στην Ισπανία.

    Η αστυνομία έκανε λόγο για μια ακόμη δολοφονία-αυτοκτονία.

    Αργότερα, τον Ιούλιο, βρέθηκε νεκρός ο Γιούρι Βορόνοφ, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής μιας ναυτιλιακής εταιρείας που συνεργαζόταν με την Gazprom στα έργα του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού στην Αρκτική.

    Ο Βορόνοφ βρέθηκε νεκρός μετά από πυροβολισμό στην πισίνα της κατοικίας του στο Leninsky, στην ίδια συνοικία της Αγίας Πετρούπολης όπου βρέθηκαν νεκροί νωρίτερα οι Σούλμαν και Τιουλάκοφ.

    Διαβάστε επίσης: 

    Πούτιν: Ζήτησε από τους Ρώσους να καθορίσουν το μέλλον της χώρας ψηφίζοντας στις προεδρικές εκλογές

    Πούτιν: Διαμηνύει ξανά ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη» για πυρηνικό πόλεμο

    Ρωσία: Οι Ρώσοι πηγαίνουν στις κάλπες το τριήμερο 15-17 Μαρτίου – Έτοιμος για 5η θητεία ο Πούτιν



    ΣΧΟΛΙΑ