• Business

    Energean Israel Financial: Προσφορές 10 δισ. δολαρίων- Συγκέντρωσε 2,5 δισ. δολάρια

    Ρήγας Energean

    Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος Energean


    Μεγάλη ήταν η επιτυχία της ομολογιακής έκδοσης της Energean Israel Financial, θυγατρικής κατά 100% του ομίλου της Energean, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά περισσότερο από 3,5 φορές, αφού οι προσφορές είναι κοντά στα 10 δισεκ. δολάρια!

    Η έκδοση είναι η μεγαλύτερη ομολογιακή έκδοση υψηλής απόδοσης στην ιστορία του ενεργειακού τομέα, εκτός των ΗΠΑ και, βέβαια, η μεγαλύτερη ομολογιακή έκδοση στην ιστορία από επιχείρηση με παρουσία στην Ελλάδα.

    Αποδεικνύεται, με τη μεγάλη επιτυχία της έκδοσης, ότι ακόμη και στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης και των πράσινων ομολόγων,  ότι όταν υπάρχει προοπτική απόδοσης και καλό επιχειρηματικό σχέδιο,  και τα ορυκτά καύσιμα προσελκύουν επενδυτές.

    Σημειώνεται ότι η παραγωγή 100 δισ. κυβικά μέτρα των Καρίς, Καρίς Νορθ και Τανιν, έχουν συμβολαιοποιηθεί και έχουν ήδη διατεθεί  ήδη σε συγκεκριμένους πελάτες και από το πρώτο τρίμηνο του 2022 η εταιρεία θα έχει έσοδα.

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης η Energean προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, η ύψους 2,5 δισεκ. δολαρίων έκδοση που απευθύνθηκε και σε πιστοποιημένους επενδυτές από τις ΗΠΑ απαρτίζεται από τέσσερα ισόποσα τμήματα (tranches) ωρίμανσης 30/3/2024 (4,5%), 30/3/2026 (4,875%), 30/3/2028 (5,375%) και 30/3/2031 (5,875%).

    Προορίζεται δε για την αναχρηματοδότηση του ύψους 1,45 δισεκ. δολαρίων δανείου (Project Finance Facility) με το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί η επένδυση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς στο Ισραήλ, το ύψους 700 εκατ. δολαρίων ομόλογο που συνήφθη στα τέλη του 2020 για την επένδυση της ανάπτυξης του κοιτάσματος στο Βόρειο Καρίς και την εξαγορά του ποσοστού που κατείχε η Kerogen στην ισραηλινή θυγατρική του ομίλου καθώς και για άλλες επιχειρησιακές ανάγκες.

     



    ΣΧΟΛΙΑ